Αυτοκαταστροφική η πολιτική της Κυβέρνησης στα Φάρμακα

Δελτίο Τύπου

Χαλάνδρι, 29 Απριλίου 2010

Η Αγορανομική Διάταξη για τις τιμές των φαρμάκων, που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας, προβλέποντας επίπεδες μειώσεις μέχρι 27%, θα τινάξει το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

Ο ΣΦΕΕ εκφράζει για μια ακόμη φορά την πλήρη αντίθεσή του με την Αγορανομική Διάταξη, η οποία είναι παράνομη. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα έχουμε δραματικές συνέπειες με  τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Θύμα θα είναι οι Έλληνες ασθενείς, που θα στερηθούν τα φάρμακά τους και θα κινδυνεύσει η υγεία τους.

Η εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης θα προκαλέσει ένα επικίνδυνο ντόμινο στις τιμές των φαρμάκων σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Το γεγονός αυτό θα πλήξει ανεπανόρθωτα το ήδη πληγωμένο γόητρο της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Λύση υπάρχει! Ο ΣΦΕΕ καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μοναδική νόμιμη, διαφανή και αποτελεσματική λύση, δηλαδή, τον Νόμο που ίδια ψήφισε και διασφαλίζει την προσδοκώμενη εξοικονόμηση πόρων. Το Υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη στα  χέρια του το μέσο όρο των χαμηλότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. για τα 6.500 φάρμακα, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η έκτακτη κατάσταση στα δημοσιονομικά της χώρας δεν  επιτρέπουν άστοχους χειρισμούς. Ο ΣΦΕΕ τονίζει πως με την υπεύθυνη στάση του το αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να τηρηθεί η νομιμότητα και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Το αξίζουμε όλοι μας.