Νέα

Νέα

Η αλληλεγγύη είναι θεραπευτική

Άρθρο του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Προέδρου ΣΦΕΕ στην Καθημερινή, 10 Οκτωβρίου 2015

 

Αν μέχρι σήμερα μιλούσαμε για εταιρική κοινωνική ευθύνη, με τις συνθήκες τις οποίες διαμόρφωσε η πολυετής οικονομική κρίση, καταρρίπτοντας βεβαιότητες, ίσως πλέον έχει νόημα να μιλάμε για εταιρική κοινωνική επίγνωση. Στην ουσία, η προσφορά των επιχειρήσεων στην ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της Πολιτείας και της κοινωνίας να ανταπεξέλθουν σε μείζονα ζητήματα έχει πάψει να είναι ένα είδος ηθικού πλεονεκτήματος και αποτελεί το αυτονόητο συστατικό για την ταυτότητα κάθε εταιρίας.

Ο Κλάδος του Φαρμάκου είχε αυτή τη συνείδηση πολύ πριν η κρίση αλλάξει τα δεδομένα για όλους. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος που υποφέρει είναι στον πυρήνα της δουλειάς μας, ο ρόλος μας στη διασφάλιση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού της Υγείας, καθώς και η συνεχής αναζήτηση της καινοτομίας που μας συνέδεε με τα δημιουργικότερα κομμάτια της κοινωνίας και τις ανάγκες της, έθετε πάντα τις εταιρίες του Κλάδου στην πρώτη γραμμή για την υιοθέτηση της νοοτροπίας που σήμερα είναι μονόδρομος για την υπέρβαση των προβλημάτων. Στάση η οποία δεν θα μπορούσε να αλλάξει όταν όλα έγιναν πιο δύσκολα, αξία που δεν αμφισβητήθηκε ακόμη και όταν τα οικονομικά δεδομένα έγιναν δυσμενέστερα και για τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Έτσι, αφενός η εξασφάλιση των αναγκαίων θεραπειών και η στήριξη της δημόσιας Υγείας, ώστε να μειωθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κοινωνικές επιπλοκές από τις περικοπές για το φάρμακο, αφετέρου η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην διαμόρφωση συνθηκών για νέες θέσεις εργασίας αποτέλεσαν τις προτεραιότητες τόσο για τα προγράμματα ΕΚΕ των εταιριών του Κλάδου, όσο και για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε έμφαση σε δράσεις προς τις Ενώσεις Ασθενών και την προώθηση της έρευνας στη Φαρμακευτική Επιστήμη. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του ΣΦΕΕ για το 2012 το 33,4% του συνολικού ποσού που επενδύθηκε σε κοινωνικά προγράμματα αφορούσε στην υποστήριξη ενεργειών ΜΚΟ, το 55,1% αφορούσε σε υποστήριξη προς Εκπαιδευτικά, Πανεπιστημιακά και Νοσηλευτικά Ιδρύματα, ενώ το 11,6% αφορούσε σε ενίσχυση προγραμμάτων προς συλλόγους ασθενών.

Επιπροσθέτως, ιδιαίτερη στρατηγική αναπτύχθηκε για την προστασία των ανασφάλιστων και των άπορων καθώς η μεγάλη διάσταση του φαινομένου – σε 2 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα τα θύματα της κρίσης στον τομέα της ασφάλισης- και οι συνεχείς εκκλήσεις για δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα, ανέδειξαν την ανάγκη για μια καλή οργάνωση όλων των επιμέρους πρωτοβουλιών ώστε να είναι εγγυημένος ο τρόπος συλλογής, φύλαξης και διάθεσης των φαρμάκων.

Ως εκ’ τούτου ο ΣΦΕΕ, σε συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και το Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής προχώρησε στη σύσταση της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διάθεσης» για άπορους και ανασφάλιστους, ώστε η κρίση της οικονομίας να μην μετατραπεί σε κρίση της Υγείας. Από το 2012 και μέχρι και σήμερα έχουν χορηγηθεί δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. και συνεχίζουμε ώστε να λειτουργεί συντονισμένα ο Κλάδος, αθροίζοντας τις δυνάμεις των εταιριών- μελών, αλλά και άλλων φορέων ώστε να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα για φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και άπορων, όπως άλλωστε αισθανόμαστε ότι είναι η ηθική μας υποχρέωση ως ενεργού εταίρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια της πολιτείας να εξασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία για όλους του πολίτες. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός στη χώρα μας δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων, αρκετοί άνθρωποι δεν θα πάρουν τα φάρμακά τους και αυτό μπορούμε να το λύσουμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε το πρόβλημα με το Κράτος.  Με μια συνέργεια στην οποία εμείς καλύπτουμε το 50% των αναγκών των ανασφάλιστων, ώστε να μπορεί το κράτος να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο, ειδικά σήμερα.

Συνεπείς με τη φιλοσοφία μας, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε απόντες από την συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών που συνοδεύουν την τεράστια έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος, το οποίο βαθαίνει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, ο Κλάδος μας που στον πυρήνα της δραστηριότητάς του είναι ο άνθρωπος που υποφέρει, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προετοιμάζει με ταχύτητα και ευελιξία το μηχανισμό, ώστε να συνδράμει στην ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη των εξαθλιωμένων ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στηρίζοντας την Πολιτεία και την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες,  υπέρ όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις.

Είναι ωστόσο σαφές ότι η προαγωγή του συστήματος Υγείας είναι κάτι πολύ περισσότερο από την διαχείριση των άκρως επειγουσών αναγκών. Και ακριβώς σε αυτά τα βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν ώστε η Υγεία να αποτελέσει εγγύηση για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, επενδύει ο Κλάδος του Φαρμάκου.  Σε αυτή τη λογική κινείται το «ΣΦΕΕ Innovation Project», το οποίο αναδεικνύει καινοτόμες ιδέες στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και δίνοντας όραμα και προοπτική σε νέους επιστήμονες, σε συνεργασία και με την ακαδημαϊκή κοινότητα και έχει γίνει ήδη θεσμός και μέρος της προσπάθειας για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Τις χρονιές 2013 και 2014 ο διαγωνισμός προσέλκυσε 205 υποψηφιότητες, 200 ερευνητικές ομάδες με 850 ερευνητές σε 225.000 ημέρες έρευνας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ βραβεύει μέσα από το Διαγωνισμό τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Πέρα από την καταβολή χρηματικού επάθλου, μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» του Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, δίνεται συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας και ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Επιτυγχάνοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία την ανάδειξη Ελληνικών ιδεών οι οποίες κερδίζουν την παγκόσμια αναγνώριση και υποστήριξη, όπως συνέβη το 2013 με το MIROCULUS, ένα διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, το οποίο βραβεύτηκε στο εξωτερικό και χρηματοδοτήθηκε από Μεξικανικό fund, με το project PNEUMO, ένα φορητό σπιρόμετρο που επιτρέπει την πλήρη σπιρομέτρηση μέσω smartphone, και το οποίο σήμερα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία πρωτοκόλλου για κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ ή ακόμα και με το PNEUMOGENESIS, το οποίο αξιοποιεί τη χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων. Η ανάδειξη σημαντικών και καινοτόμων εφαρμογών συνεχίστηκε και το 2014 αναδεικνύοντας νικητές τρία projects τα οποία ήδη οδεύουν προς την υλοποίηση τους: την Τράπεζα Οφθαλμών «Γρηγόρης Γεωργαρίου», με τη δημιουργία μοναδικών παγκοσμίως ιατρικών προϊόντων – μόσχευμα κερατοειδούς με ενδοσκελετό, μοσχεύματος -τεχνητής ίριδας- ενδοφακού, κ.α.- , την Proteomarkers Biotech, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου και την Amyndas Φαρμακευτικά, πρωτοπόρο στην ανάπτυξη μικρών συνθετικών πεπτιδίων με μοναδικές ιδιότητες που παρέχουν σημαντικό θεραπευτικό όφελος στις υπάρχουσες θεραπείες.

Η χώρα μας, η κοινωνία που δοκιμάζεται βασίζεται πάνω απ‘όλα στις δημιουργικές δυνάμεις και στην καθημερινή τους μάχη απέναντι σε ότι μας «αρρωσταίνει» ως σύνολο που τελικά δεν αφήνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς ώστε, να  εφαρμόσουν τις ιδέες τους, να δράσουν κοινωνικά, να ζήσουν με όρους που δίνουν νόημα και προοπτική. Όμως η «θεραπεία» για την κρίση ίσως είναι εκεί. Στην επίγνωση όλων και κυρίως των ισχυρότερων ότι τώρα ακριβώς είναι ο χρόνος για να προστατευτεί η κοινωνική πολιτική, καθώς είναι η βάση της ανάπτυξης. Γιατί όταν οι άνθρωποι είναι καλά, όλα μπορούν να πάνε καλύτερα.  Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, πολυεθνικές και ελληνικές, συνεχίζουν να είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, -με συνεχή βήματα στην επιστήμη, στην έρευνα και την τεχνολογία, με επενδύσεις στην παραγωγή και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στο κλάδο της Υγείας, με προγράμματα ΕΚΕ-ώστε να μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση στη κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και την Ιατρική φροντίδα όταν τη χρειάζονται. Και αυτή η αίσθηση ασφάλειας, η αλληλεγγύη, είναι «φάρμακο» για πολλές χρήσεις…

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο