Αναπτυξιακό εργαλείο η φαρμακοβιομηχανία
Το Βήμα
Άρθρο Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στο Βήμα, 1/6/2014
Ως ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο που μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική υπεραξία για την Ελλάδα, το επιχειρείν και την απασχόληση λογίζεται σήμερα ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας. Η σημασία του κλάδου για την οικονομία και το ΑΕΠ και η αυξανόμενη εξωστρέφειά του, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αλλά και από μια σειρά μελετών με πιο πρόσφατη αυτή του ΙΟΒΕ βεβαιώνουν πως η φαρμακοβιομηχανία μπορεί μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να αυξήσει την ταχύτητα εξόδου της χώρας από την ύφεση, συρρικνώνοντας περαιτέρω τα ελλείμματά της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός πρόσφατα ανέφερε ότι ο κλάδος μέχρι το 2021 μπορεί να εισφέρει επιπλέον 2 δις. ευρώ στην Ελληνική Οικονομία και να δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας.
Βασικό εύρημα της τελευταίας μελέτης του ΙΟΒΕ είναι η συμβολή των φαρμακευτικών εταιρειών στο ΑΕΠ που ακόμη και μέσα στην κρίση διαμορφώνεται στα 7,55 δις ευρώ ή στο 3,5%. Την ίδια στιγμή η συμβολή του στην απασχόληση καταμετρά έμμεσα και άμεσα 135 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί γρήγορα μέσω των επενδύσεων σε κλινικές έρευνες και σε R&D από πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες.
Είναι λοιπόν αποδεδειγμένη η υπεραξία του κλάδου η οποία μέσα από συγκεκριμένα βήματα τα οποία προτείνουμε ως φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καταστεί ως ένας επιπλέον πολλαπλασιαστής αναπτυξιακής δυναμικής. Τα βήματα αυτά περιέχονται σε ένα μεσοπρόθεσμο εφαρμόσιμο στρατηγικό σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το οποίο στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία, και την Παραγωγή – Εξαγωγές.
Το συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο δίνει μεταξύ άλλων και έμφαση σε 3 διακριτά έργα, δηλαδή τις κλινικές μελέτες, τα αναπτυξιακά κίνητρα και την αναβάθμιση του ΕΟΦ. Ειδικότερα ο ΣΦΕΕ προτείνει άμεσα τη δημιουργία μιας ευέλικτης ομάδας που να απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και του Ανάπτυξης, του ΣΦΕΕ, με τη συμμετοχή Εξωτερικών Εμπειρογνωμόνων. Η συγκεκριμένη ομάδα θα διαμορφώσει ένα action plan και ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών ανά έργο. Βασικό σημείο θα είναι η αναφορά προόδου εργασιών από τον Συντονιστή Ομάδας ανά δίμηνο.
Στο πεδίο των αναπτυξιακών κινήτρων, που παροτρύνουν την επένδυσης στην καινοτομία, ο ΣΦΕΕ προτείνει μια σειρά αναγκαίων φορολογικών μεταβολών που εν συντομία πρέπει να περιλαμβάνουν, την επανεξέταση του πλαισίου φοροελαφρύνσεων για δαπάνες Ε&Α, την εφαρμογή μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα κέρδη από την εκμετάλλευση πατέντων και την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου ώστε να παρέχεται μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων σε περιφέρειες με υψηλή βιομηχανική συγκέντρωση, όπως είναι η Αττική. Επίσης τονίζουμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν οι δαπάνες για επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία στο πλαίσιο καθεστώτος ενίσχυσης για Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία και όχι απλά στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό. Όσον αφορά δε στον ΕΟΦ απαιτείται η άμεση στελεχιακή του ενίσχυση προκειμένου αν ανταπεξέλθει στον σημαντικό του ρόλο και να εξασφαλίζοντας παράλληλα τη χρηστή διαχείριση των σημαντικών του πόρων.
Προοπτική μας είναι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη να υπερβούν το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου και να πετύχουμε το στόχο της «Ευρώπης 2020» (για 1,5% του ΑΕΠ έρευνα και ανάπτυξη). Δεύτερον: Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών προσελκύοντας πάνω από 300 εκατ. Ευρώ επενδύσεις στον τομέα αυτό και τρίτον η δικτύωση της ακαδημαϊκής – ερευνητικής κοινότητας με τη βιομηχανία.
Βασικοί μας στόχοι αποτελούν επίσης ο διπλασιασμός των επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, η αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και ο διπλασιασμός των απασχολούμενων στην φαρμακευτική βιομηχανία.
Θα ήθελα εδώ να τονίσω πως οι παραπάνω δράσεις δεν εξασφαλίζουν μόνο μία Ελλάδα ανεπτυγμένη σε ορίζοντα δεκαετίας αλλά μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και τους εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες κοινωνικής μέριμνας, περίθαλψης και απασχόλησης. Συνθήκες αυτονόητες αλλά και δραματικά κλονισμένες μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης.