Ανέφικτη η φαρμακευτική περίθαλψη με κάτω από 2 δισ. ευρώ

Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Κεφάλαιο

 

Άρθρο του Προέδρου του ΣΦΕΕ, κου Κ. Φρουζή στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας «Κεφάλαιο» (29/3)

Παραμείναμε στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά το νόμισμα. Μήπως όμως κινδυνεύουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά το φάρμακο; Η συνεχιζόμενη συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλεί προβληματισμό και ανασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιηθεί μια διαρκή χειροτέρευση των οικονομικών δυνατοτήτων της πλειονότητας των πολιτών. Μία σοβαρή «παρενέργεια» είναι ότι ένας στους τρεις ασθενείς αναγκάζονται να αραιώνουν τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους έτσι ώστε να διαρκέσουν περισσότερο! Κατά συνέπεια, οδεύουμε προς μεγαλύτερη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής αφού η δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και στα φάρμακα εξαρτάται καθαρά πλέον από την οικονομική επιφάνεια των πασχόντων. Η τάση αυτή μπορεί και πρέπει να αναστραφεί.

Η αλόγιστη πλέον συμπίεση στο ύψος του κρατικού προϋπολογισμού δημιουργεί προβλήματα στην αλυσίδα διανομής φαρμάκων και προκαλούν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά. Στην ανοιχτή και διασυνδεδεμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα φάρμακα κυκλοφορούν ομαλά σε όλες τις χώρες υπό την προϋπόθεση ότι παρατηρούνται λογικές και αναμενόμενες διακυμάνσεις των τιμών.

Όταν όμως ένα ευρωπαϊκό κράτος αποκλίνει αισθητά από τον μέσο όρο ή όταν με ειδικές ρυθμίσεις και κάθετα μέτρα περιορίζει την επένδυση του Συστήματος Υγείας στο φάρμακο τότε η επάρκεια φαρμάκων στην αγορά αποκτά «εξωευρωπαϊκά» χαρακτηριστικά.

Ο ΣΦΕΕ ζητεί η φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 να μην μειωθεί κάτω των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ γιατί πρόκειται για το έσχατο όριο κάτω από το οποίο η άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα – πόσο μάλλον στα νέα φάρμακα και τις νέες θεραπείες – δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Η κυβέρνηση σκοπεύει να συμπιέσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η διαφορά των 300 εκατομμυρίων ισοδυναμεί με την μη πρόσβαση δεκάδων χιλιάδων ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες που σχετίζονται άμεσα με την ίαση και το προσδόκιμο ζωής.

Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα καταταχθεί οριστικά «εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου» στο πεδίο της φαρμακευτικής περίθαλψης. Και θα επιταχυνθεί η πραγματοποίηση των προβλέψεων που προειδοποιούν για μείωση του προσδόκιμου ζωής στην Ελλάδα κατά 3 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο μέσος όρος της κατά κεφαλήν φαρμακευτικής δαπάνης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 320 ευρώ. Το ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων για το 2014 αντιστοιχεί σε 170 ευρώ.

Με μια συρρίκνωση της κατά κεφαλήν δαπάνης  που αντιστοιχεί κοντά στο 50% του μέσου όρου που επικρατεί στις Ευρωπαϊκές χώρες, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες, ένας πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα, έχουν επιτελέσει ένα γιγαντιαίο έργο για να εξασφαλίσουν άμεση πρόσβαση των ασφαλισμένων σε όλα τα φάρμακα παρά τη αφαίμαξη που έχουν υποστεί, τις απώλειες εσόδων και τις κάθε λογής οικονομικές δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει.

Το κράτος πρέπει τώρα να αποδείξει πως μπορεί να εγγυηθεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της φαρμακευτικής περίθαλψης των συμπολιτών μας.