Ανεπαρκή τα 2 δις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους

Συνέντευξη προέδρου ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στο Sofokleousin.gr (14/7)

Άμεσα θα αποδειχτεί η αδυναμία κάλυψης των Ελλήνων από τα ανεπαρκή 2 δις ευρώ του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ

• Η απόφαση για φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων έχει ένα σαφή ανθρωπιστικό προσανατολισμό, αλλά πόσο ρεαλιστική είναι η εφαρμογή της, χωρίς ανάλογη αύξηση του ποσού των 2,0 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για την αντίστοιχη κάλυψη;

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι το ζήτημα των ανασφάλιστων θα έπρεπε ήδη να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στη χάραξη πολιτικής υγείας εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια. Όμως και εδώ η πολιτεία ολιγώρησε με αποτέλεσμα τώρα αγχωμένα να επιδιώκει την πολιτική κάλυψη του με ημίμετρα. Με βάση λοιπόν ένα μη οργανωμένο και χωρίς λογική σχεδιασμό, αποφασίστηκε μέσα στον σχεδόν ανύπαρκτο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα να ενταχθεί και η μεγάλη αυτή ομάδα συμπολιτών. Η κοινή λογική λέει ότι όταν τα 2 δις. ευρώ δεν επαρκούν για να καλυφθεί ο βασικός κορμός των ασφαλισμένων πως θα μπορέσει να καλύψει ένα μεγαλύτερο σώμα πληθυσμού αυξημένο κατά 20-25%?

Η στόχευση του Υπουργείου φυσικά και δεν είναι ρεαλιστική και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά το αποδεικνύουν τα στοιχεία από τις άλλες χώρες της Ευρώπης όπου η μέση δαπάνη για φάρμακα κατά πολίτη είναι τουλάχιστον 80% υψηλότερη έναντι αυτής που προβλέπεται για τους Έλληνες.

Επίσης και  από επιχειρηματικής πλευράς οι απαιτήσεις για rebate και clawback της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και άνω, είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να τις αντέξουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

• Πώς κρίνετε τις αλλεπάλληλες αλλαγές στις αποφάσεις και στα μέτρα που παίρνονται από το υπ. Υγείας όχι μόνο για την πολιτική του φαρμάκου αλλά και για γενικότερα θέματα στον τομέα της Υγείας;

Ακούσαμε πρόσφατα τον νέο Υπουργό Υγείας να σημειώνει πως συντελείται μία τεράστια αλλαγή μέσω το νόμου που ψηφίστηκε για την υγεία και που στο κομμάτι που αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να γίνουν συμφωνούμε. Όμως το να πρέπει να περιμένουμε και επιπλέον έως και 50 υπουργικές για προσδιορισμό των νομοθετικών διατάξεων, μόνο σιγουριά δεν μα δίνει το νέο αυτό «σταθερό» πλαίσιο.

Για τις βασικές και χρήζουσες άμεσης αντιμετώπισης κοστοβόρες  πλευρές του συστήματος,  δεν υπάρχει μια διαχρονικότητα στην αντιμετώπιση. Με χαλαρές και πειραματικές διαδικασίες και νοσοκομεία – πιλότους, δεν θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από την παλιά νοοτροπία της ανέλεγκτης διαχείρισης και του πελατειακού κράτους.

Και κάτι σημαντικό. Ας μας απαντήσει κάποια στιγμή η πολιτική ηγεσία, γιατί το ποσό που ακόμα και η Τρόικα επιτρέπει για την υγεία των Ελλήνων και είναι το 6% του ΑΕΠ, δεν δίνεται στο σύστημα?  Γατί περιορίζει τον προϋπολογισμό κατά 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δις. ευρώ? Που κατευθύνεται αυτό το ποσό το οποίοι οι έλληνες φορολογούμενοι έχουν καταβάλλει για να έχουν μια αξιοπρεπή πρόνοια και υγεία?

• Έχετε καταθέσει προτάσεις στο υπ. Υγείας για να βοηθήσετε, με την εμπειρία σας, στο σχεδιασμό μίας σωστής πολιτικής, που δε θα έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα (όπως οι πρακτικές του υπουργείου) αλλά και αναπτυξιακό;

Τα τελευταία χρόνια σταθερά υποβάλλουμε προτάσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο στον κλάδο της Υγείας μάλιστα αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα αφορούν και στην Ανάπτυξη. Το φάρμακο είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει σημαντικές  φανερές υπεραξίες και με απλά βήματα γίνεται η αξία αυτή ΑΕΠ, ανάπτυξη, και απασχόληση.

Να σημειώσω εδώ μάλιστα, πως όχι μόνο με προτάσεις αλλά και με δράσεις στηρίζουμε τη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της Οικονομίας. Συγκεκριμένα οι ελληνική φαρμακοβιομηχανία ακόμη και μέσω κρίσης έχει επενδύσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές δομές αλλά και ανάπτυξη νέων σκευασμάτων ενώ οι πολυεθνικές μετά και το PSI προχώρησαν την προηγούμενη διετία σε κεφαλαιακή ενίσχυση των θυγατρικών τους στην Ελλάδα που ξεπέρασε το μισό δις ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που είναι διαθέσιμα και κυριολεκτικά «πιέζουν» να ανοίξει η πόρτα τις χώρα στην Κλινική Έρευνα.

Ακόμη είμαστε περήφανοι που μέσω του SFEE Innovation Project  επιχειρούμε να ανοίξουμε τους ορίζοντες σε ελληνικές μικρές επιχειρηματικές ομάδες για την ανάδειξη της καινοτομίας τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για να μιλήσω συγκεκριμένα για το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε με τους ανασφάλιστους, θα αναφερθώ σε μια επιστολή μας προς τον Υπουργό στην οποία επισημάναμε ότι έχει καταστεί σαφές πως η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για  το 2014 θα πρέπει να προσδιοριστεί στα 2.3 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των 100 εκατ. ευρώ για εμβόλια, ορούς και παράγωγα αίματος. Τα 2 δις. ευρώ δεν επαρκούν. Για αυτόν τον λόγο ζητάμε τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2,3 δις. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και ποσό για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Παράλληλα οι προτάσεις μας πολλές από τις οποίες είναι κοινές με άλλους φορείς της αλυσίδας φαρμάκου και της υγείας γενικότερα, καθώς πέρυσι όλο το καλοκαίρι με τον προηγούμενο υπουργό της συζητούσαμε, αφορούν σε θέματα διαχείρισης, ηλεκτρονικοποίησης της υγείας, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τον κώδικα δεοντολογίας αλλά και σημαντικές δράσεις μας στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.