Χαιρετισμός Διευθύντριας Επικοινωνίας ΣΦΕΕ, Ναταλίας Τουμπανάκη

9ο Ετήσιο Συνέδριο Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγή Υγείας, 07-08/06/2013

Κυρίες και κύριοι,

Καλησπέρα σας

 Θα ήθελα ως εκπρόσωπος του ΣΦΕΕ να ευχαριστήσω την οργανωτική ομάδα του συνεδρίου για την πρόσκληση και να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία να οργανωθεί το φετινό συνέδριο σε αυτό το όμορφο ακριτικό μέρος της Ελλάδας. Σε ένα νησί που μπορεί να βρίσκεται μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και την ηπειρωτική χώρα αλλά που είναι Ελλάδα, βιώνει εντονότερα τις δυσκολίες και τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και που έχει να παλέψει με ελλείψεις και σημαντικές στερήσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όπως το Καστελόριζο έτσι και σε δεκάδες άλλα σημεία της χώρας οι συνάνθρωποί μας βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με καταστάσεις και συνθήκες, που όσο καλή θέληση και αν υπάρχει από την πλευρά των επίσημων πολιτικών φορέων, δεν είναι αρκετή για να συμβάλλει στην αντιμετώπισή τους. Πιστεύω πως η επιλογή του συγκεκριμένου νησιού δίνει και το στίγμα του συνεδρίου ώστε να γίνει απόλυτα  σαφές το μήνυμα πως τα προβλήματα στο χώρο της υγείας δεν περιορίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά έχουν πανελλήνια διάσταση και πολλές φορές  είναι εντονότερα σε περιοχές που διαμένουν μικρότεροι πληθυσμοί.

Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή με τις υπηρεσίες περίθαλψης να υποβαθμίζονται σταθερά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Η ανεργία, όπως αποκάλυψαν και οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί έντονα και οι παροχές υγείας περικόπτονται σταθερά δυσκολεύοντας σημαντικά την πρόσβαση πολλών ελλήνων πολιτών σε αυτές.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ως ένας φορέας υψηλής ευθύνης για την διατήρηση των συνθηκών καλή υγείας στον πληθυσμό της χώρας δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορος μπροστά στην μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για βοήθεια.  Με σειρά ενεργειών όλο αυτό το διάστημα ανταποκρίνεται με τις δυνάμεις του στην παροχή βοήθειας.

Η σημαντικότερη πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει ο ΣΦΕΕ είναι η το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το οποίο στηρίζει από την ίδρυσή του. Εδώ και περίπου 15 μήνες – οπότε άρχισε να παρέχει τις υπηρεσίες του – ο ΣΦΕΕ έχει συμβάλει στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων  ανθρώπων που έχουν καταφύγει έως τώρα στο Ιατρείο. Πρόκειται για πολίτες, οικογενειάρχες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι. Από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις – μέλη του Συνδέσμου συγκεντρώθηκαν πολλές χιλιάδες φαρμάκων, τα οποία και διοχετεύτηκαν για τις ανάγκες των πολιτών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δράσεις και για τις υγειονομικές ανάγκες της άγονης γραμμής. Γιατί όσο μακριά και αν βρίσκεται μια ανθρώπινη ζωή, έχει το δικαίωμα να βρίσκει το φάρμακο που έχει ανάγκη και εμείς όσο μπορούμε πρέπει και επιβάλλεται να μειώνουμε τις αποστάσεις.

Είναι γνωστό πως καθημερινά  άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους μεγαλώνοντας την πολυμελή οικογένεια των ανέργων, ενώ για πολλούς η ασφάλιση είναι ανύπαρκτη και δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται δεν δείχνουν να αντιστρέφουν την κατάσταση άμεσα αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται μια σταθερή επιδείνωση στην καθημερινότητά τους. Τις δύσκολες αυτές ώρες, οφείλουμε να είμαστε όλοι δίπλα τους. Δίπλα σε κάθε άνθρωπο όπου και αν βρίσκεται.

Το σίγουρο είναι ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και εύχομαι σύντομα μέσω της συνεργασίας με τον ΕΟΦ να μπορέσουμε να συντομεύουμε τις διαδικασίες έγκρισης των δωρεών φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πιο άμεσα στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες.

 Σας ευχαριστώ πολύ

Χαιρετισμός