Δε θα πληρώσουμε 300 εκατ. clawback!
Συνέντευξη, Προέδρου ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στο healthreport.gr
Αντικειμενικά ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα πρέπει να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ
• Κύριε Φρουζή, μόνιμο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας το οποίο εκφέρεται από εσάς και σαν αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα. Τι ζητάτε και πόσο εφικτή θεωρείται αυτή την απαίτηση σε μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας?
Η αύξηση του προϋπολογισμού για φάρμακα, αποτελεί όντως ένα μόνιμο ζήτημα συζήτησης με το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, καθώς ο περιορισμός του πέρυσι και ακόμη περισσότερο φέτος, προκαλεί ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Εμείς ζητάμε την ευθυγράμμιση με τις διεθνείς στρατηγικές χάραξης πολιτικών περίθαλψης που δείχνουν ότι για την Ελλάδα η λογική να προσδιοριστεί η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι καταστροφική. Με κατά κεφαλή δαπάνη στο 55% του μέσου όρους της Ευρώπης των 28, αποδεικνύεται αυτόματα η κοινωνική διάσταση του θέματος και δείχνει ότι φυσικά οι πολίτες θέλουν αξιοπρεπή κάλυψη και πιο υποφερτή συμμετοχή η οποία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο 25-27%.
Η εμπειρία μας αποδεικνύει ότι μαζί με τις ανάγκες κάλυψης των ανασφάλιστων αλλά και τα νοσοκομειακά φάρμακα ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι στα 2,5 δις. ευρώ. Για να έχουμε μάλιστα μια αξιοπρεπή περίθαλψη και να μην ταλαιπωρούνται συνεχώς οι ασθενείς θα προσδιόριζα ως ποσοστό τον προϋπολογισμό αυτό στο 1,5- 1,7% του ΑΕΠ της χώρας και όχι στο περίπου 1,3% όπως αυθαίρετα η πολιτεία μας επιβάλει, πόσο μάλλον που αυτό γίνεται σε ένα εξαθλιωμένο ΑΕΠ.
Κι αυτό μπορεί να γίνει, διατηρώντας και τη συνέπειά μας απέναντι στις μνημονιακές δεσμεύεις οι οποίες επιτρέπουν συνολικό προϋπολογισμό για δημόσια υγεία στο 6% του ΑΕΠ ενώ η Πολιτεία το κατεβάζει από μόνη της το 4,5%.
Προχωρώντας με αυτή τη βασική αρχή κι εμείς ως εταιρείες θα μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επιχειρηματικά μας βήματα, η ελληνική βιομηχανία θα μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και οι ελληνικές θυγατρικές πολυεθνικών δεν θα είναι εκτεθειμένες διεθνώς στην αστάθεια και σε μια wait & see δραστηριότητα στην Ελλάδα.
• Με βάση τα όσα λέτε, ζητάτε και την κατάργηση του μέτρου για clawback…
Μα το συγκεκριμένο μέτρο όπως αρχικά επεβλήθη, αποτελούσε απόφαση με ημερομηνία λήξης. Ήταν ένα συγκυριακό και μάλιστα με βάση τα λεγόμενα του προηγούμενου υπουργού, ένα «καουμπόικο» μέτρο το οποίο απλά κάλυψε ανεπάρκειες και υστερήσεις διαρθρωτικών μέτρων στο χώρο της Υγείας γενικότερα. Είναι, λοιπόν, ένα απόλυτα άδικο μέτρο για όλους μας και κυρίως μια τροχοπέδη σε αλλαγές που τόσο χρειάζεται η χώρα. Μάλιστα με βάσει τις νέες απαιτήσεις για κάλυψη από τον ήδη «κουρεμένο» προϋπολογισμό για φέτος, το clawback αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και δεν θα είναι υπερβολικό να σας πω ότι οι εταιρίες δεν θα πληρώσουν τέτοια ποσά!
• Μιλήσατε για αδικία απέναντι στις εταιρείες. Υπάρχει μια βάσιμη πληροφορία για πληρωμή clawback ανάλογα με την κατηγορία φαρμάκου και δη on patent και γενόσημα…
Το θεωρώ ιδιαίτερα αδιαφανές για τις εταιρίες να επιβληθεί μια τέτοια παράμετρος στον προσδιορισμό του clawback. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέτρο που απεύχεται ο καθένας μας, καθώς ουσιαστικά θα ανοίξει την πόρτα στην εφαρμογή των 3 χαμηλοτέρων τιμών σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, ακόμα και στα γενόσημα. Και για να γίνω πιο κατανοητός, δεν θα μπορεί διαφορετικά να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, καθώς αυτή τη στιγμή προστατεύονται ορισμένες κατηγορίες.
Πιστεύω ότι στο τέλος η Πολιτεία θα έχει την ευφυΐα και τη σύνεση να κοιτάξει πως θα ελαχιστοποιήσει το clawback εξορθολογίζοντας το φαρμακευτικό προϋπολογισμό στα 2,3 δισ. ευρώ.
• Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πια τα τρέχοντα θέματα που συζητάτε με τον νέο υπουργό…
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το βασικό πυρήνα του διαλόγου και μπορώ να πω ότι υπάρχει διάλογος και έχουμε κι αυτή τη φορά έναν συνομιλητή με διάθεση να ακούσει και να συνεργαστεί. Βέβαια τα θέματα είναι πολλά και η πίεση του χρόνου περιορίζει πολύ το άνοιγμα του διαλόγου στην πράξη. Εμείς από την πλευρά μας παρουσιάζουμε πλαίσιο προτάσεων ώστε να διαφαίνεται το δίκαιο, η λογική των αιτημάτων αλλά και η εξασφαλισμένη αποτελεσματικότητα. Οι συμψηφισμοί υποχρεώσεων και οφειλών, τα νοσοκομειακά φάρμακα ως ποσοστό 50% των δαπανών της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, η διείσδυση και οι τιμές των γενοσήμων, ο τρόπος της εισφοράς μας στη μέριμνα για τους ανασφάλιστους αλλά και τα αναπτυξιακά ζητήματα είναι βασικά σημαίνοντα θέματα που είναι στο τραπέζι του διαλόγου.