ΣΦΕΕ Innovation Project ΣυνέντευξηΤύπου – 1 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΣΦΕΕ_INNOVATION_PROJECT

Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην Υγεία

«ΣΦΕΕ InnovationProject»

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 1 Νοεμβρίου 2013

Τρίτη, 1 Οκτωβρίου 2013 – Με σύνθημα «Επιβραβεύουμε την Καινοτομία, Προάγουμε την Υγεία», ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με την υποστήριξη των Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου τον ανοιχτό διαγωνισμό με τίτλο «ΣΦΕΕ Innovation Project» που στόχο έχει την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στο χώρο της Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ θα βραβεύσει τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια με τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της στενής συνεργασίας με τις εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ, καθώς και μέσω του οικοσυστήματος «εργαλείων» του ID-GC για την στήριξη της επιχειρηματικότητας

Την εκδήλωση στήριξαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κος Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος δήλωσε: «Οι δύο όροι, Καινοτομία & Υγεία είναι σχεδόν ταυτόσημοι. Ο αγώνας για ποιοτικές υπηρεσίες στο χώρο της Υγείας αποκτά νόημα μόνο με επιστημονικές ανακαλύψεις ως αποτέλεσμα καινοτόμων μεθόδων και επινοήσεων και στη διάχυση αυτών των επιτευγμάτων στην αγορά ώστε να επωφελούνται οι συνάνθρωποι μας. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ αποδεικνύει ότι ο κλάδος έχει συνειδητοποιήσει προς ποια κατεύθυνση να αναζητήσει το μέλλον. Η επένδυση στην καινοτομία και την τεχνολογία θα κάνουν το φάρμακο και γενικότερα τις υπηρεσίες υγείας ικανές να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά. Η καινοτομία και η τεχνολογία θα επιτρέψουν την εξωστρεφή ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη», όπως επίσης και ο Υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας ο οποίος δήλωσε: “Νέα προσέγγιση της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας.  Η ανάπτυξη, θα προέλθει μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και χωρίς την προώθηση της καινοτομίας, δεν μπορεί να υπάρξει.

Στο Υπουργείο Υγείας έχουμε ολοκληρώσει μια στρατηγική με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνεται και πρόγραμμα για έξυπνη εξειδίκευση και προαγωγή της καινοτομίας. “

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής. Μερικές από τις κατηγορίες στις οποίες καλούνται οι υποψήφιοι να καταθέσουν προτάσεις είναι οι εξής : Προγνωστικά και διαγνωστικά εργαλεία, Κυτταρικές θεραπείες, Αναγεννητική Ιατρική (Regenerative medicine), Αξιολόγηση και αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών, Τεχνολογίες, Μεθοδολογίες και Δείκτες, Συστήματα χορήγησης φαρμάκου, Βιοτεχνολογία, Βιο-ηλεκτρονικά συστήματα, Υπολογιστική απεικόνιση και Ρομποτικές διατάξεις, Χαρακτηρισμός μοριακών μηχανισμών παθογέννεσης και ανάδειξη νέων θεραπευτικών στόχων, Βιο-πληροφορική, Τηλε-ιατρική (e-/m-health), Τεχνητά όργανα, Νανο-ιατρική, Γηριατρική, κ.α. Η προθεσμία υποβολής των συμμετοχών είναι μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής του διαγωνισμού βρίσκονται στο http://innovationproject.gr/site/.

Εκπροσωπώντας έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται ως «κλάδος αιχμής» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και έχοντας την καινοτομία ως βασικό συστατικό στοιχείο, ο ΣΦΕΕ επιχειρεί να συμβάλλει ενεργά στην υποστήριξη πρωτοπόρων ιδεών με στόχο τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτόμων λύσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΣΦΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης του Συνδέσμου. Σε μια περίοδο κρίσης για την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ο κλάδος της Υγείας αποτελεί όχι μόνο ένα κρίσιμο στοιχείο κοινωνικής συνοχής αλλά και ένα πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου», που βασίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την έμφαση σε κλάδους με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την αξιοποίηση εγχώριων ερευνητικών προσπαθειών και επιστημονικού κεφαλαίου.

«Η προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη της οικονομίας της αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για όλους και ιδιαιτέρως για το φαρμακευτικό κλάδο. Γι’ αυτό επιχειρούμε να συμβάλλουμε ενεργά στη στήριξη καινοτόμων προτάσεων νέων, ικανών ανθρώπων και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τόσο τους λαμπρούς επιστήμονες που έχει αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους, «φυτώρια» αυριανών επιχειρηματικών δράσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής. Στη συνέχεια υπογράμμισεπως «οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη και την παραγωγή προστιθέμενης αξίας, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο κλάδο της υγείας και δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε εμπράκτως τους ερευνητές και επιστήμονες της χώρας μας βοηθώντας τους να υλοποιήσουν την ιδέα τους στην Ελλάδα. Άλλωστε η καινοτομία είναι ο λόγος ύπαρξής μας, είναι στο DNA των εταιριών έρευνας και ανάπτυξης και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της φαρμακευτικής αγοράς. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιβραβεύσουμε την καινοτομία, προάγοντας παράλληλα την υγεία!»

Ο ιδρυτής των IndustryDisruptorsGameChangers, Μιχάλης Στάγκος, συμπληρώνει λέγοντας πως, «Σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία των νέων καλπάζει σε πρωτόγνωρα για τη χώρα επίπεδα, η συνεργασία ανάμεσα στους IDGC και τον ΣΦΕΕ προσδοκά στη δημιουργία και την λειτουργία ενός νέου επιχειρηματικού οικοσυστήματος με σκοπό να προσφέρει νέα πνοή και όραμα στην νέα γενιά. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την έμπρακτη εμπιστοσύνη του ΣΦΕΕ  στο έργο μας και τιμούμε αυτήν την εμπιστοσύνη με την αρωγή και την υποστήριξη μας στην ανάπτυξη της οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της χώρας»

Μέλη Κριτική Επιτροπής

Πρόκειται για καταξιωμένες προσωπικότητες με μεγάλη εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Προέρχονται από διάφορους τομείς όπως του κλάδο των Επιχειρήσεων, της Υγείας, της Τεχνολογίας και Εφαρμογών, των Επενδύσεων και της Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων κ.ά. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα είναι ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής ενώ μεταξύ των μελών είναι οι κ.κ. Αναστασόπουλος Σίμος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Δουκίδης Γεώργιος Δ/ντης Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευριπίδης Κωνσταντίνος Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS, Κάτσος Βασίλειος Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΤΕΝ, Κυριαζής Χάρης Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κυριακόπουλος Οδυσσέας Πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, Κύρκος Αντώνης SeniorPartnerMckinsey & Company, Λαμπρινόπουλος Κωνσταντίνος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και Α’ Αντιπρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Μπαρούτσου Βαρβάρα Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια της SANOFI, Παναγούλιας Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ, Συρμακέζης Σωτήρης Γενικός Διευθυντής Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, Τριπόδης Νίκος Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής για το Group της NOVARTISSwitzerland, MikhailKarim Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και NordkampErik Πρόεδρος του PharmaInnovationForum (PIF), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER και AlexanderZehnder, Διευθύνων Σύμβουλος της ROCHE.

Βασικά Στοιχεία Διαγωνισμού

  • Στόχος του διαγωνισμού «SFEEInnovationProject» είναι η αναγνώριση της καλύτερης καινοτόμου ιδέας, διαμορφωμένης ήδη σε επιχειρηματικό σχέδιο, στις συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου της υγείας.
  • Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ή νεοσυσταθέντα νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει, κατά δήλωση τους, να έχουν τα νόμιμα δικαιώματα επί της υποβαλλόμενης υποψηφιότητας, ήτοι επί του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Διακεκριμένη Επιτροπή Αξιολόγησης, με διεθνή εμπειρία σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας (Επιχειρήσεων, Υγείας, Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Επενδύσεων και Ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων), θα αξιολογήσει το σύνολο των προτάσεων με την ολοκλήρωση της υποβολής. Οι τελικοί νικητές θα βραβευτούν σε ειδική, ανοικτή για το κοινό, τελετή στο πλαίσιο των δράσεων της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας,  στα τέλη Νοεμβρίου 2013.

Η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα σε ερευνητές, νέους επιχειρηματίες, φορείς καινοτομίας, θεσμικούς φορείς, μεγάλες επιχειρήσεις και μέλη της επενδυτικής κοινότητας των επιλεγμένων σχημάτων και ιδεών, αποτελούν προτεραιότητα της πρωτοβουλίας «SFEE Innovation Project» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Υγείας.

Δηλώσεις μελών Κριτικής Επιτροπής

Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

«Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την απάντηση και συμμετοχή του ΣΦΕΕ στην εθνική πρόσκληση για συστράτευση του επιχειρηματικού κόσμου στην πορεία για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.  Στην πορεία για τη δικαίωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου που επέλεξε η χώρα.  Αποτελεί έμπρακτη απάντηση σε όλους εκείνους που βιάζονται να υποβαθμίσουν την προσπάθεια της χώρας και του χώρου της Υγείας να αλλάξει τις οργανωτικές της δομές και να βρει για πρώτη φορά την δημοσιονομική της ισορροπία, βιαστικά προεξοφλώντας το μέλλον της.»

Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS:

«Με την πρωτοβουλία αυτή φιλοδοξούμε να στηρίξουμε ενεργά την ελληνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον κλάδο της υγείας, καθώς πιστεύουμε πραγματικά ότι στον τόπο μας δε λείπουν οι ιδέες, αλλά οι ευκαιρίες για να γίνουν αυτές πράξη. Στοχεύουμε λοιπόν να στηρίξουμε τους Έλληνες επιστήμονες, ώστε να εφαρμόσουν τις πρωτοποριακές τους ιδέες και να τους δώσουμε χειροπιαστές λύσεις για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.»

Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς:

«Στην Τράπεζα Πειραιώς δίνουμε έμφαση στην καινοτομία και αυτό αποδεικνύεται από τη δραστηριότητα μας στην ηλεκτρονική τραπεζική. Έχουμε επενδύσει, επίσης, στην επιχειρηματικότητα μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων PJJeremieTechCatalystκαι TANEO.»

Βασίλειος Κάτσος, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΤΕΝ:

«Προσωπικά, πιστεύω πως αυτός ο διαγωνισμός, είναι μία χρυσή ευκαιρία για να κρατήσουμε τα λαμπρά μυαλά της χώρας μας στην Ελλάδα. Σε μία εποχή απώλειας προσανατολισμού και κρίσης – όπως αυτή που διανύουμε – το όραμα αποτελεί πυξίδα για όλους. Η κοινή πίστη, δηλαδή, σε συγκεκριμένους στόχους και μέσα επίτευξης. Η ανάδειξη της προοπτικής ως στοιχείου ύπαρξης και δημιουργίας. Η προσπάθεια για το αύριο, σήμερα.»

Erik Nordkamp, Πρόεδρος του Pharma Innovation Forum (PIF), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της PFIZER:

«Ελπίζω, ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει καταλύτη, ώστε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις καινοτόμες ευκαιρίες και να καταστήσουμε την καινοτομία σε  βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Ναταλία Τουμπανάκη, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΣΦΕΕ. E-mail: [email protected], τηλ.: 6947936708, 210 6891101

Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΛΟΓΟΤΥΠΑ