Ένα έτος προκλήσεων δύει, ένα δύσκολο νέο έτος ξεκινά
Παρέμβαση κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Χρηματιστήριο
Παρέμβαση του κου Φρουζή στην εφημερίδα «Χρηματιστήριο», 2/1/2014
Αδιαμφισβήτητα η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες επιβεβαίωσε τις αρχικές εκτιμήσεις μας ότι θα ήταν μια χρονιά με προκλήσεις και ανατροπές για τον κλάδο της Υγείας. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα δύσκολο έτος όπως το 2012, όπου ο κλάδος ήρθε αντιμέτωπος με πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες όπως το κούρεμα του ΡSI και τα υπερδιογκωμένα χρέη του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και έχοντας απολέσει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς μας λόγω της μείωσης των δημοσίων δαπανών αλλά και της μείωσης των εισοδημάτων, το 2013 αρχικά έδειχνε ότι θα μπορούσε να επικρατήσει η λογική της εξισορρόπησης. Όμως ο σύντομος απολογισμός του 2013 δείχνει ότι λίγα από τα σοβαρά θέματα του κλάδου και της περίθαλψης των ασθενών κατάφεραν να έχουν μια σωστή αντιμετώπιση.
Πρώτα απ όλα η χρονιά του 2013 άφησε και πάλι την ελληνική κοινωνία χωρίς νέα φάρμακα. Μπορεί τον Αύγουστο και μετά από 40 μήνες να δόθηκαν τιμές σε 100 νέα σκευάσματα, παρόλ’ αυτά, κανένα δεν έχει μπει ακόμη στη Λίστα. Την ίδια στιγμή τα δελτία τιμών που εκδόθηκαν μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχαν συχνά λάθη, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην αλυσίδα φαρμάκου και τους ασθενείς.
Παράλληλα ο προϋπολογισμός χωρίς καμιά προειδοποίηση μέσα στον Ιούλιο μειώθηκε στα 2,37 δις. ευρώ επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις με πρόσθετο clawback 70 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το πρόσφατο νομοσχέδιο, χωρίς επί της ουσία να λάβει υπόψη του τις απόψεις των εκπροσώπων της αλυσίδας φαρμάκου με τους οποίους τον Αύγουστο η Πολιτεία είχε συνεχείς συναντήσεις, επεφύλαξε επιπλέον επιβαρύνσεις με πρόσθετο rebate και volume rebate που ποινικοποιούν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας.
Όσον αφορά στο μέτωπο των εξοφλήσεων, παρά τις σημαντικές δυσκολίες των εκταμιεύσεων, τα χρέη προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας μειώθηκαν αρκετά, όμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και δη στο 1,2 δις. ευρώ ενώ συντηρείται η διαδικασία για διακριτικές πληρωμές μεταξύ κλάδων.
Από την πλευρά μας ως ΣΦΕΕ και διαβλέποντας ότι θα πρέπει να παρέχουμε βοήθεια προς την ελληνική κοινωνία αλλά και να τονώσουμε όσο μπορούμε την προσπάθεια ανάδειξης της καινοτομίας, την οποία ναι μεν πρεσβεύει η Πολιτεία όμως με τις πράξεις της καταφέρνει το αντίθετο, θα σταθώ σε δύο πρωτοβουλίες. Η πρώτη αφορά την Τράπεζα Φαρμάκων μέσω της οποίας ο ΣΦΕΕ συγκεντρώνει όλο και περισσότερα φάρμακα ώστε να στηρίξει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες και αναφέρομαι κυρίως στους απόρους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ανησυχητικά.
Μια άλλη πρωτοβουλία είναι o ανοιχτός διαγωνισμός «ΣΦΕΕ Innovation Project». Στον ΣΦΕΕ έχουμε την ευρύτερα παραδεκτή πεποίθηση ότι σήμερα στην Ελλάδα διαθέτουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη νέα γενιά. Εν πολλοίς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο περιθώριο τους πιο άξιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι ασφαλώς οι νέοι, οι άνθρωποι που περισσότερο από άλλους θα σκεφτούν «out of the box» και θα συλλάβουν διαφορετικές λύσεις στα ίδια προβλήματα. Θα συμβάλλουν να γίνει το άλμα που χρειάζεται η κοινωνία, η οικονομία, η Ελλάδα της εξωστρέφειας.
Μέσα από το διαγωνισμό Innovation Project αναδείχτηκαν 10 ιδιαίτερα καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες για τον κλάδο υγείας και βραβεύτηκαν με χρηματικό έπαθλο τρεις από αυτές δημιουργώντας ένα πρώτο σημαντικό αναπτυξιακό κίνητρο. Είναι μια πρωτοβουλία με ουσιαστική, αλλά και συμβολική σημασία. Είναι μια πρωτοβουλία που δείχνει πίστη στο μέλλον και πίστη στους ανθρώπους με φρέσκα μυαλά. Είναι ένα κάλεσμα για δημιουργία και επιτυχία.
Θα ήθελα να κλείσω με μια ευχή, το 2014 όσο δύσκολο κι αν κάποιοι θέλουν να μας το κάνουν, να είναι ένα έτος που η λογική και η ψυχραιμία να επικρατήσει της αγωνίας και της ποδογραφίας και οι πράξεις όλων μας να οδηγήσουν στο χτίσιμο μιας επόμενης πιο αισιόδοξης μέρας.