Γίνονται πειράματα μέτρων που τα πληρώνει η βιομηχανία και ο ασθενής

Συνέντευξη προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στο life2day.gr
Επιπλέον, δημοσιεύθηκε στο «Άρθρο της Κυριακής»

Με σωστή διαχείριση και μικρή άνοδο του προϋπολογισμού για φάρμακα οι Έλληνες μπορούν να έχουν αξιοπρεπή περίθαλψη

1. Είσαστε ευχαριστημένος από την πορεία σας , σε αυτά τα 2,5 χρόνια στον  ΣΦΕΕ;

Τα τελευταία χρόνια ο ΣΦΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά σημαντικών προκλήσεων που θεωρώ ότι θα χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη περίοδο ως την πιο κρίσιμη που έζησε ο κλάδος του φαρμάκου. Μάλιστα η περίοδος αυτή έχει διάρκεια καθώς οι προκλήσεις είναι συνεχόμενες και δεν φαίνεται στον ορίζοντα η τάση για άμεση εξομάλυνση.

Η πορεία η δική μου δεν είναι ξεχωριστή από αυτή του ΣΦΕΕ που εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Είμαστε μια ομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και φυσικά ο Πρόεδρος ούτε μόνος του είναι ούτε αποτελεί μια ανεξάρτητη αρχή.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, θεωρώ πως ο τρόπος που χειριστήκαμε τα τόσα θέματα που ενέκυψαν εξ αιτίας της ύφεσης αλλά και της ομολογουμένως απαραίτητης προσπάθειας να εξορθολογιστεί ο κλάδος και η δαπάνη, ήταν ορθός και έγινε με στρατηγική, ταχύτητα και όραμα. Θεωρώ πως με τη συγκροτημένη κοινή πορεία από όλα τα μέλη του ΔΣ προσπαθήσαμε να δώσουμε win win λύσεις στα προβλήματα. Και προτείναμε λύσεις συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες.

Επιχειρώντας ένα μικρό απολογισμό θα έλεγα πως και ο αυστηρότερος κώδικας δεοντολογίας η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα μετά από αποκλεισμό 3,5 και πλέον χρόνων, οι προτάσεις μας στην τιμολόγηση και αποζημίωση και η ενεργοποίηση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε δωρεές φαρμάκων και το SFEE Innovation Project, είναι κάποιες δράσεις που για τα τελευταία χρόνια από μόνες τους περιγράφουν την μεγάλη μας προσπάθεια αλλά και αποτελεσματικότητα.

2.     Πως βλέπετε την φαρμακευτική πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα;

Δεν θα πρωτοτυπήσω λέγοντας για μια ακόμη φορά πως η πολιτική φαρμάκου όπως χαράσσεται δίνει προτεραιότητα στους αριθμούς και θέτει σε δεύτερη μοίρα τον παράγοντα ασθενή.  Έχουμε ζήσει αρκετές καταστάσεις από τις οποίες αποδεικνύεται ότι το άγχος για να πετύχουμε συγκυριακούς στόχους δυναμιτίζει το άμεσο μέλλον στη Δημόσια Υγεία.

Ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι τραγικά ανεπαρκής και έτσι δεν μπορεί  να εξασφαλιστεί μια πολιτική που θα επιτρέπει  μια αξιοπρεπή κάλυψη χωρίς τον προσωπικό αγώνα και την αγωνία του καθένα ασθενή. Δεν θα κρύψω ότι αισθανόμαστε  ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον που γίνονται πειράματα και δοκιμές μέτρων και το λογαριασμό της αποτυχίας τον πληρώνουμε εμείς και οι τσέπες των ασθενών.

Θα ήθελα επίσης να θέσω μερικούς προβληματισμούς. Η Τρόικα παρά τη σκληρότητα των μέτρων όρισε τον προϋπολογισμό για την  Υγεία στο 6% του ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση τον τοποθέτησε στο 4,5%. Γιατί;  Γιατί βάζουμε αυτογκόλ διακυβεύοντας την περίθαλψη των πολιτών αλλά και την επιχειρηματικότητα στη χώρα;

Γιατί δεν υιοθετούνται τα προαπαιτούμενα ενός υγιούς συστήματος περίθαλψης όπως τα μητρώα ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα;  Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που φυσικά μας κάνουν να χαρακτηρίσουμε την πολιτική κοντόφθαλμη χωρίς διάθεση για βιώσιμα μέτρα.

3.     Υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο συζήτησης  για την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να μπορούν οι φαρμακοβιομηχανίες να επενδύουν και να πραγματοποιούν κλινικές μελέτες στην χώρας αλλά ακόμα όμως δεν έχει καταλήξει κάπου . Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με αυτό;

Ο τομέας των κλινικών μελετών είναι ένα πεδίο στο οποίο εδώ και χρόνια ο ΣΦΕΕ δίνει μάχες ώστε να μπορέσει η Πολιτεία να συνειδητοποιήσει της αξία τους τόσο όσον αφορά στην ανάπτυξη όσο και την προσφορά στους ασθενείς.

Από πλευράς θεσμικού πλαισίου η Πολιτεία έχει υιοθετήσει μέτρα πιστεύω και αποτελούν νόμο του κράτους οι συνθήκες ανάπτυξης κλινικών ερευνών. Όμως στην εφαρμογή δημιουργούνται πολλά προσκόμματα.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η γραφειοκρατία, η έλλειψη του συντονισμού μέσα στο Δημόσιο και η μη εφαρμογή του νόμου. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τη μέχρι πρότινος παράλογη καθυστέρηση της έγκρισης νέων φαρμάκων την προηγούμενη τριετία αποτελούν  πλέον σοβαρότατο λόγο αποκλεισμού της χώρας μας από την δραστηριότητα διενέργειας κλινικών μελετών καθώς η Ελλάδα εμφανίζεται ως μια μη φερέγγυα και ανταγωνιστική επιλογής.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν την αυτονόητη τήρηση του νόμου για τις κλινικές μελέτες,  κατά τον οποίο η ΕΕΔ οφείλει μέσα σε προθεσμία εξήντα ημερών κατά ανώτατο όριο από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης και του πλήρους φακέλου της υπό έγκριση μελέτης να ανακοινώσει γραπτώς την αιτιολογημένη γνώμη της στον αιτούντα.

4.     Θα εξασφαλιστούν κονδύλια για τα  καινοτόμα  φάρμακα;

Όπως είναι γνωστό ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι κλειστός και κάθε επιπλέον ανάγκη για τη θεραπεία των ασθενών συνιστά κατά την Πολιτεία υπέρβαση και μας επιβαρύνει με clawback. Δε ζητήθηκε ποτέ επί πλέον ποσό για τα καινοτόμα φάρμακα. Ζητείται απλά μια τακτικότητα στην εισαγωγή των νέων καινοτόμων φαρμάκων, όπως γίνεται. Σε όλες τις χώρες με την δημιουργία ενός σωστού μίγματος θεραπειών από γενόσημα και καινοτόμα σκευάσματα.

Στην Ελλάδα η πολιτική διείσδυσης του όγκου των γενοσήμων περιορίστηκε στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική, μια πολιτική επιζήμια για όλες τις εταιρείες και δη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Την ίδια στιγμή παραμένουν ψηλά οι τιμές τους. Αυτός ο συνδυασμός δεν πρόσφερε τίποτα ούτε και θα προσφέρει και σε κανένα.

Γενικότερα με προϋπολογισμό για φέτος και πιθανότατα και για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ για φάρμακα η κατάσταση εξελίσσεται πολύ δύσκολη για τους ασθενείς, αλλά και για τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Εμείς ζητάμε τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2,3 δις. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και ποσό για ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Και ζητάμε επισταμένα το έλεγχο όλων των κέντρων κόστους στην Υγεία και δη στα νοσοκομεία απ όπου είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να εξασφαλιστούν σημαντικές εξοικονομήσεις και να απελευθερωθούν πόροι.

5. Πως μπορούν να εξασφαλιστούν πιο φθηνά φάρμακα για τους ασθενείς στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που ζούμε;

Το θέμα δεν είναι να εξασφαλιστούν φτηνά φάρμακα αλλά φάρμακα που να αποτελούν την σωστή και κατάλληλη θεραπεία. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα φθηνότερα πρωτότυπα φάρμακα στην Ευρώπη, ενώ μπορεί με μια σωστή πολιτική τιμών και μέτρων που δεν θα διακυβεύεται βέβαια το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να μεθοδεύσει την αύξηση του όγκου γενοσήμων στο 40%, από το 28% που είναι σήμερα .

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IMS, οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα πρόσφεραν στην μείωση της δαπάνης στην πενταετία κατά 1,4 δις. ευρώ. Από κει και πέρα η πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί πρέπει να είναι πολιτική ρύθμισης της ζήτησης. Ξέρουμε ότι η δαπάνη εκτοξεύτηκε όχι μόνο λόγω τιμών, κάτι το οποίο εύκολα ρύθμισε η Πολιτεία, αλλά λόγω της ζήτησης και της κατά τόπους υπερυσνταγογράφησης. Μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πλέον αυτό ελέγχεται αν και εδώ σημειώνονται διάφορά παράδοξα όταν μπαίνουν οριζόντια πλαφόν και ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του.

Όπως ανέφερα και πιο πριν με έναν προϋπολογισμό στα 2,3 δις. ευρώ συν περίπου 700 εκατ. ευρώ για νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία θα εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες, μπορεί η Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή περίοδο να πετύχει ένα σωστό μίγμα θεραπείας ακόμη και για σημαντικές και χρόνιες παθήσεις.

6.     Ποια είναι η εικόνα που έχετε από το ΠΕΔΥ;

Η ανάγκη αλλαγών στην πρωτοβάθμια ήταν κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και χρόνια. Η κρίση προκάλεσε και στη συγκεκριμένη διαδικασία αποφάσεων  μια βιασύνη, όταν επιχειρήθηκε με τον χαμηλό προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ να μπορέσει να έχει  ο έλληνας πολίτης ικανοποιητικές υπηρεσίες. Παρά την καλή διάθεση κυρίως από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η πρωτοβάθμια είτε την λένε ΠΕΔΥ, είτε ιατρεία ΕΟΠΥΥ είτε ΙΚΑ, έχει καταρρεύσει. Και δυστυχώς αυτό γυρίζει μπούμερανγκ ειδικά για τα οικονομικά της υγείας, καθώς επιβαρύνεται δραματικά η κοστοβόρα δευτεροβάθμια περίθαλψη που με τη σειρά της απαιτεί όλο και περισσότερη χρηματοδότηση.

Δυστυχώς ο ασθενής που δεν μπορεί να καλυφθεί από το ΠΕΔΥ στο επόμενο στάδιο στρέφεται στα Νοσοκομεία κι εκεί οι συνθήκες είναι τραγικές, καθώς παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα από φάρμακα και προσωπικό.  Θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να έχει σωστή χρηματοδότηση και με τον κλειστό συγκεκριμένο προϋπολογισμό του να ενισχύσει την πρωτοβάθμια ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας, όπως είναι η  στρατηγική να καταστεί.

7.     Τον Μάρτιο τελειώνει η θητεία σας στον ΣΦΕΕ τι σκέπτεστε γι΄αυτό;

Μέχρι το Μάρτιο έχουμε ένα σημαντικό διάστημα να διανύσουμε και όπως είπα είναι πάρα πολλές οι προκλήσεις οι οποίες έχουν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα,  αφοσίωση και ταχύτητα. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος μου για τους επόμενους 6 μήνες.

Κατεβάστε το pdf αρχείο (613KB)