2ο Βραβείο του Innovation Project 2.0 – 15.000€: Proteomarkers Biotech

Σαββάτο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ότι πιο καινούργιο έχει να δείξει ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα, διεκδικώντας έπαθλο συνολικής αξίας 50.000 €

Σαββάτο 15 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ότι πιο καινούργιο έχει να δείξει ο κλάδος της Υγείας στην Ελλάδα, διεκδικώντας έπαθλο συνολικής αξίας 50.000 €

2ο Βραβείο – 15.000€: Proteomarkers Biotech

Η εταιρεία Proteomarkers Biotech (PMB) είναι μία start up εταιρία βιοτεχνολογίας, στο πεδίο του μη επεμβατικού ελέγχου της υγείας του εμβρύου (non-invasive prenatal test) και των επιπλοκών της κύησης (non-invasive test of pregnancy complications). Η εταιρεία έχει κύριο σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των state-of-the-art τεχνικών της πρωτεωμικής και της φασματομετρίας μάζας που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση βιοδεικτών. Η εταιρεία θα αναπτύσει, παράγει και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα (kits) σε ανταγωνιστικές τιμές με στόχο την κατάκτηση δεσπόζουσας θέσης στη ελληνική και διεθνή αγορά.

Τα kits αυτά αφορούν στην ανίχνευση και ποσοτικοποίηση συγκεκριμένων πρωτεινών (βιοδεικτών) που βρίσκονται στο περιφερικό αίμα της εγκύου και υποδηλώνουν πιθανή ανωμαλία  στο έμβρυο (σύνδρομο Down, σύνδρομο Turner, σύνδρομο Klinefelter κλπ.), ή την πιθανότητας εκδήλωσης παθολογικών καταστάσεων κατά τη διάρκεια της κύησης (προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, ενδοαμνιακές λοιμώξεις κλπ.).

Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την ανίχνευση των πρωτεϊνών αυτών σε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα του αίματος της μητέρας, που δείχνουν μόλις από τον τρίτο μήνα της κύησης αν το έμβρυο είναι φυσιολογικό ή εμφανίζει παθολογίες ή αν πρόκειται να εμφανισθούν επιπλοκές στην κύηση. Οι εξετάσεις αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες και τα αποτελέσματα λαμβάνονται μόλις εντός 24ωρου.

Η πρόταση αναφέρεται στην δημιουργία μίας startup εταιρείας με την επωνυμία Proteomarkers Biotech (PMB). Η εταιρεία θα αναπτύσσει, παράγει και διαθέτει στην αγορά καινοτόμα διαγνωστικά προϊόντα (kits) για τον έλεγχο της υγείας του εμβρύου (σύνδρομο Down κ.λπ.) και των επιπλοκών της κύησης (πρόωρος τοκετός, προεκλαμψίακλπ). Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής για την ανίχνευση συγκεκριμένων πρωτεϊνών σε ιδιαίτερα μικρή ποσότητα του αίματος της μητέρας, που δείχνουν μόλις από τον τρίτο μήνα της κύησης αν το έμβρυο είναι φυσιολογικό ή εμφανίζει παθολογίες (σύνδρομο Down, σύνδρομο Turner κ.λπ.) ή αν πρόκειται να εμφανισθούν επιπλοκές στην κύηση.  Οι εξετάσεις αυτές έχουν χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες και τα αποτελέσματα λαμβάνονται εντός 24ωρου.

Proteomarkers Biotech [PMB] is an innovative biotechnology-oriented start-up company, specialized in the specialized in the development, design and production of new screening tests for the non-invasive prenatal detection of embryonic abnormalities and pregnancy complications. The company applies the state-of the-art technologies of proteomics and high-resolution mass spectrometry as the technology of choice for the development of its screening tests.

 

PMB introduces a family of innovative kits for the non-invasive prenatal test of embryonic abnormalities (Down syndrome, Turner syndrome etc) and pregnancy complications (pre-eclampsia, premature delivery, intra-uterine infections). Kits’ method is this of the identification of specific patented proteins (biomarkers) in the peripheral blood of pregnant women, by high resolution mass spectrometry