1ο Βραβείο Innovation Project 2.0 – 25.000€: Τράπεζα Οφθαλμών «Γρηγόρης Γεωργαρίου»
1ο Βραβείο – 25.000€: Τράπεζα Οφθαλμών «Γρηγόρης Γεωργαρίου»
Πρόκειται για μια εταιρεία έντασης γνώσης στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ που στοχεύει στον τετραπλασιαμό των ελλήνων δωρητών σώματος και στην δημιουργία μοναδικών στον κόσμο προϊόντων όπως μόσχευμα κερατοειδούς με ενδοσκελετό, δημιουργία ενδοφακού-τεχνητής ίριδας-μοσχεύματος με στήριξη χωρίς ράμματα και δημιουργία βιολογικών “φακών επαφής” για ανώμαλο κερατοειδή (πχ κερατόκωνο).
Η κερατοειδική αδιαφάνεια είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Οι μόνες θεραπευτικές επιλογές είναι η μεταμόσχευση κερατοειδούς, ή μια κερατοειδής προσθετική συσκευή. Και οι δύο βασίζονται στη διαθεσιμότητα φρέσκων και βιώσιμων ιστών του κερατοειδούς από δότες της Τράπεζας Οφθαλμών. Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο να καλύψει τις εθνικές ανάγκες μεταμόσχευση κερατοειδούς και να γίνει ο κύριος προμηθευτής της κερατοειδούς ιστού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Τράπεζα Οφθαλμών ΓΓ αποτελείται από διακεκριμένους καθηγητές του Δημόκριτου και μια ελίτ ελλήνων χειρούργων κερατοειδούς, προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η διαχείριση των οφθαλμικών μοσχευμάτων απαιτεί ακεραιότητα, πλήρη απασχόληση με το αντικείμενο, καθώς και επαγγελματισμό και δεν μπορεί να επαφίεται στην καλή θέληση και τα φιλάνθρωπα αισθήματα. Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα λειτουργεί υπό την εποπτεία ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής με συγκεκριμένη επαγγελματική στρατηγική και ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Θα είναι η πρώτη Τράπεζα Οφθαλμών στην Ελλάδα η οποία θα τηρεί τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την προμήθεια και τη διανομή ανθρώπινων ιστών για μεταμόσχευση και θα συμμορφώνεται με τα υψηλότερα πρότυπα της προετοιμασίας ιστών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Οφθαλμών. Σκοπεύει στη συνεργασία με την Τράπεζα Amnitrans Eye του Ρότερνταμ για να επιτευχθεί η απαιτούμενη τεχνογνωσία «καλλιέργειας οργάνων” για την διατήρηση του κερατοειδούς αλλά και για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μέσω της χρήσης ιστών που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση. Σκοπεύει επίσης στη χρήση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας για την προώθηση της βασικής και μεταφραστικής έρευνας κερατοειδούς από επιστήμονες στην Ελλάδα.
Μέσα σε ένα χρόνο λειτουργίας, η Τράπεζα αναμένεται να μειώσει την εισαγωγή ιστών κατά 95% και, ως εκ τούτου, να μειώσει το συνολικό κόστος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατά 50%. Μέσα σε 5 χρόνια, η Τράπεζα μπορεί να αναδειχθεί ως μία από τις 10 μεγαλύτερες Τράπεζες Οφθαλμών στην Ευρώπη. Η επιτυχία της βασίζεται στη χρήση μιας τεράστιας, αλλά ακόμα ανεκμετάλλευτης πηγής δυνητικών δοτών ιστών, δηλαδή πτωματικούς δότες. Προγενέστερες αντίστοιχες προσπάθειες στην Ελλάδα έχουν αποτύχει επειδή τα μοσχεύματα προέρχονταν κυρίως από εγκεφαλικά νεκρούς δότες, και αυτοί δεν υπερβαίνουν τους 50 κατ’ έτος. Σε αντίθεση με άλλες μεταμοσχεύσεις οργάνων που απαιτούν έναν ζωντανό αλλά εγκεφαλικά νεκρό δότη για την προμήθεια ιστών, η μεταμόσχευση κερατοειδούς με πτωματικό ιστό υπήρξε επιτυχής σε όλο τον κόσμο από το 1950. Έτσι, η Τράπεζα Οφθαλμών θα χρηματοδοτήσει και θα λειτουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και ανεύρεσης δοτών που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.