Νέα

Νέα

Τοποθέτηση κ. Μιχάλη Χειμώνα, Γενικού Διευθυντή ΣΦΕΕ στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΦΕΕ

κ. ΜΙΧΑΛΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

ΣΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ

 

Αθήνα 18 Νοεμβρίου 2015

 

Πριν απ’ οτιδήποτε να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του ΣΦΕΕ για την πρόσκληση.

Και φυσικά να σας μεταφέρω τις καλύτερες ευχές όλων για τις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο παρακολουθούμε κάθε χρόνο με μεγάλο ενδιαφέρον.

Πιστεύω πως το καλύτερο «φάρμακο», στο οποίο μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχουμε πετύχει ικανοποιητική «πρόσβαση» -και αυτό κοστίζει στους ασθενείς-, είναι ο συντονισμός κράτους και φαρμακευτικών επιχειρήσεων για τα αυτονόητα στο σύστημα Υγείας.

Ξεκινώ από αυτό γιατί θεωρώ πως τα δεδομένα για την οικονομική κατάσταση της χώρας λόγω κρίσης τα γνωρίζουμε όλοι.

Και συμφωνούμε ότι παρ όλα αυτά οφείλουμε να αναζητήσουμε τον δρόμο που δεν θα διακινδυνεύει στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή. Παράλληλα μειώνει την ανισότητα απέναντι στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Αναφέρω ενδεικτικά ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει μία από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ, -183 ευρώ έναντι 274 στην Ευρώπη. Με την κατακόρυφη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης –  κατά 63% σε μόλις 6 χρόνια- ,οδηγηθήκαμε σε τεράστια από-επένδυση από το σύστημα υγείας η οποία έπληξε τους πάντες και κυρίως τους ασθενείς.

Ωστόσο, το φάρμακο δεν αποτελεί μια απλή λογιστική δαπάνη, αλλά ένα είδος πλούτου, εθνικού κεφαλαίου το οποίο χρειάζεται να αναδιανείμει η Πολιτεία με δικαιοσύνη στους πολίτες.

Σε αυτή τη βάση ο ΣΦΕΕ εκπροσωπώντας πολυεθνικές και εγχώριες φαρμακευτικές εταιρίες, έχει διατυπώσει τις θέσεις του για την προστασία των ασθενών μέσα από ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας.

Έχει εκφράσει μάλιστα την πρόθεση του Κλάδου να αναλάβει πολύ πιο ενεργό ρόλο στην κάλυψη των ανασφάλιστων ασθενών- που είναι ένα διογκούμενο κοινωνικό ζήτημα – αλλά και να «τρέξει» για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα που θα βελτιώσουν, από πολλές πλευρές, τις υπηρεσίες Υγείας.

Αρκεί να το επιτρέψει η Πολιτεία, καθώς μέχρι σήμερα το πλαίσιο είναι μάλλον αποθαρρυντικό.

Και αυτό μπορεί να αλλάξει:

Πρώτον, με ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας.  Αλλαγές ώστε να κατευθύνονται σωστά οι πόροι.

Σαφής προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μειώνοντας το μεγάλο κόστος της  Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης.  Ενίσχυση, η οποία χρειάζεται την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Ο δημόσιος τομέας προσφέροντας ένα σύγχρονο και εξορθολογισμένο πλαίσιο σταθερότητας για το οποίο δεν αρκεί απλά ο χαμηλός προϋπολογισμός, αλλά η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων ελέγχου του όγκου συνταγογράφησης, με την εισαγωγή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν επαρκή προϋπολογισμό για τις ανάγκες των ασθενών.

Και ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας να αξιοποιήσει τη σταθεροποίηση αυτή και να προχωρήσει στις κατάλληλες επενδύσεις, με όφελος για τους ασθενείς αλλά και την Πολιτεία.

Εδώ εντάσσεται και ο έλεγχος των δαπανών Υγείας. Που πρέπει να γίνει και σε  άλλα κέντρα κόστους –εκτός φαρμάκου- τα οποία μάλιστα αποτελούν και το 85% του συνολικού προϋπολογισμού της Υγείας. Εξοικονομώντας 1δις από τα δημόσια νοσοκομεία και

Και προφανώς είναι επείγον ζήτημα να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εταιρίες, ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να προγραμματίσουν . Για να μην είναι διαρκώς μια περιπέτεια η ανατροφοδότηση της αλυσίδας, ώστε να μην φτάσει η επίπτωση στους ασθενείς.

Δεύτερον, η προώθηση των πρακτικών που αυξάνουν την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Με οικονομικό όφελος και καμία με επιβάρυνση για τα δημόσα ταμεία.

Αναφέρομαι στις κλινικές μελέτες. Παρά τα προφανή οφέλη για τους ασθενείς, την ενδυνάμωση με νέα γνώση και εργαλεία του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και τα οφέλη για τη οικονομία, – κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη «εισάγονται» στην Ελλάδα τουλάχιστον 250.000 €- , η χώρα μας υπολείπεται θεαματικά στον τομέα αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως για το 2014 οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες στη χώρα μας άγγιξαν μόλις τα 80 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ακριβώς στιγμή που σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο επενδύθηκαν 1 και 2 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα σε κλινικές μελέτες.

Αποθαρρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρίες που θα επέλεγαν την Ελλάδα για να επενδύσουν σε εφαρμοσμένη καινοτομία, ανοίγοντας έτσι και άλλες προοπτικές. Έτσι και θα έρθουν νέα κεφάλαια στη χώρα και δεν θα φύγουν οι Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό.

Τρίτον ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει την ανάγκη για τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων (ΣΦΕΕ, ασθενών) στα κέντρα λήψης αποφάσεων για τις πολιτικές υγείας που τους αφορούν.

Για εμάς είναι προφανές ότι ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας δεν αναλύεται μόνο σε οκονομικά μεγέθη. Ο τρόπος που φτάνει η θεραπεία στον ασθενή, η κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν ομάδες ασθενών είναι μείζον ζήτημα.

Κλείνοντας να πω μόνο αυτό…

 

Καμία θεραπεία δεν παράγεται χωρίς τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, χωρίς επένδυση και κυρίως χωρίς πίστη ότι όταν ο άνθρωπος είναι καλά όλα μπορούν να πάνε καλύτερα.

Ο Κλάδος του Φαρμάκου ξέρει καλά αυτόν τον τρόπο.

Είναι η λειτουργία και η φιλοσοφία μας.

Για εμάς είναι μονόδρομος να επενδύουμε στη συνεργασία με την Πολιτεία γιατί πέρα απ’ οτιδήποτε άλλο αυτός είναι ο δρόμος για να φτάνει η κατάκτηση της επιστήμης στον άνθρωπο που υπηρετεί –εσάς τους ασθενείς. 

 

Σας ευχαριστώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο