Η ολογωρία της Πολιτείας δυναμιτίζει την περίθαλψη
Deal News
Συνέντευξη κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ, Deal News, 4/7/2014
Η ολιγωρία της Πολιτείας δυναμιτίζει την περίθαλψη
Πως κρίνετε τα μέτρα που αποφασίστηκαν για το ζήτημα της κάλυψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας;
Την επιπλέον δραματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά φαρμάκου, προδιαγράφει η κυβερνητική προσπάθεια διαχείρισης του ευαίσθητου ζητήματος κάλυψης των ανασφαλίστων συμπολιτών μας, καθώς τα μέτρα που αποφασίστηκαν προβλέπουν ότι οι πόροι για τη συγκεκριμένη μέριμνα θα αποτελούν μέρος του ήδη συρρικνωμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Ενώ λοιπόν είναι από όλους αναγνωρισμένο το γεγονός ότι το ποσό των 2,0 ή των 1,94 δισ. ευρώ που προβλέπεται για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ ήδη δεν αρκεί για την κάλυψη τους, αυτό το ποσό θα πρέπει πλέον να καλύπτει και τις ανάγκες των εκατομμυρίων ανασφάλιστων…
Ποιες οι πρωτοβουλίες των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά και του ΣΦΕΕ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;
Το ζήτημα της περίθαλψης των πλέον των 2 εκατομμυρίων Ελλήνων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω κρίσης, δεν είναι νέο και από πολύ νωρίς οι φαρμακευτικές εταιρείες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα από νωρίς τόσο σε ατομικό επιχειρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συλλογικής πρωτοβουλίας μέσω ΣΦΕΕ, οι φαρμακευτικές ανέλαβαν οι ίδιες δράση και συγκέντρωσαν φάρμακα για να εισφέρουν στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, ενώ πάντα ήμασταν πρόθυμοι για παροχή βοήθειας όποτε μας ζητήθηκε ειδικά για επείγουσες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο σταθερό στη λογιστικοποίηση της υγείας δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή πάνω στο υπό μεγέθυνση πρόβλημα και περιοριζόταν απλά στη χρόνο με το χρόνο δραστική μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την υγεία και δη για το φάρμακο, ο προϋπολογισμό τους οποίου μετρά πλέον συρρίκνωση σχεδόν κατά 60% στην πενταετία. Κι ενώ εμείς με συγκεκριμένους αντικειμενικούς υπολογισμούς είχαμε θέσει το ύψος του εξωνοσοκομειακού φαρμάκου στα 2,3 δισ. ευρώ ως έσχατο όριο συντήρησης μιας αξιοπρεπούς φαρμακευτικής κάλυψης, αυτό από την Πολιτεία προσδιορίστηκε αυθαίρετα κατά 350 εκατ. ευρώ χαμηλότερα, περιλαμβάνοντας και το κόστος εμβολίων…
Ποια θα είναι η επιβάρυνση με clawback των εταιριών του φαρμακευτικού κλάδου;
Να σημειώσω ακόμη πως με δεδομένο το λανθασμένο προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ οι εταιρείες του κλάδου θα επιβαρυνθούν με clawback πάνω από 100 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο. Κι ενώ λοιπόν αποδεικνύεται εκ νέου η αδυναμία να υπάρχει κάλυψη των ασφαλισμένων μέσα στον υπάρχοντα προϋπολογισμό η νέα υπουργική απόφαση θέλει τα 340 εκατ. ευρώ του εν λόγω προϋπολογισμού να κατευθυνθούν για την μέριμνα των ανασφαλίστων χωρίς προηγουμένως να έχει επιχειρήσει να εξορθολογίσει άλλα κόστη που μπορούν να του απελευθερώσουν σημαντικούς πόρους.
Το λογικό επακόλουθο αυτής της απόφασης είναι οι δυνατότητες κάλυψης του συνόλου των ελλήνων να περιοριστούν δραματικά και φυσικά το κενό αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί από την τσέπη τους.
Εμείς υποστηρίζουμε με λογική ότι ακόμη και αποδεχόμενοι για το 2014 το clawback το οποίο εξακολουθεί στρεβλά και άδικα να μην υπολογίζεται με βάσεις τις τιμές χονδρικής αλλά με την τιμή των σκευασμάτων στο φαρμακείο, η δαπάνη θα πρέπει να είναι στα επίπεδα των 2,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ να αφορούν στα εμβόλια και 200 εκατ. ευρώ στους ανασφάλιστους.
Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να εξετάσει το υπουργείο Υγείας;
Απαιτούνται μέτρα με λογική και όχι σπασμωδικές πυροσβεστικές λύσεις ή «μεγαλοστομίες» για αύξηση του μεριδίου των γενοσήμων ακόμη και στο 60-70%, όταν μάλιστα οι χώρες της κατηγορίας μας βρίσκονται, μετά από χρόνια προγραμματισμού διείσδυσης, στο 40%.
Από επιχειρηματικής πλευράς θα πρέπει επίσης να σημειώσω ότι πέρα από το σταθερό κλίμα …αστάθειας που συντηρεί η Πολιτεία όσον αφορά στην αγορά που καλούμαστε να λειτουργήσουμε, οι νέες συνθήκες είναι ιδιαίτερα αρνητικές για επενδύσεις. Οι θυγατρικές των πολυεθνικών έζησαν το μεγάλο ρίσκο επιβίωσης στο πρόσφατο παρελθόν και όπως φαίνεται δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αντοχών για συντήρηση των υπαρχουσών δομών και επενδύσεων τους.
Από την άλλη μεριά, η ελληνική βιομηχανία η οποία αναζητά κίνητρα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα, δεν μπορεί να πετύχει την ανάπτυξή της μέσα από την προστασία των τιμών των γενοσήμων, ενώ παράλληλα θέλει με αυτές τις τιμές να αυξηθεί το μερίδιο τους. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς γενοσήμων σε τιμές αλλά και σε όγκους είναι περίπου το ίδιο στην Ελλάδα, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης δείχνεις το μερίδιο σε αξίες να βρίσκεται σχεδόν κάτω από το μισό του μεριδίου σε όγκο.
Με δυο λόγια, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους αρμοδίους ώστε να χαραχθεί μια πολιτική προς όφελος των Ελλήνων αλλά και των εταιριών;
Απαιτείται σύνεση λοιπόν στη χάραξη της πολιτικής για να βρεθεί η ισορροπία εκείνη ώστε και οι εταιρείες να λειτουργούν αλλά και όλοι οι Έλληνες να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε περίθαλψη. Θα έλεγα ότι επιτέλους όσα καταγράφονται στη διάρκεια του διαλόγου ανάμεσα στην Πολιτεία και εμάς τους εκπροσώπους της αγοράς θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη γιατί στόχος μας είναι ένα βιώσιμο περιβάλλον υγείας υπέρ των ασθενών και της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στη χώρα μας.