Η ανάπτυξη της καινοτομίας είναι η βάση για την ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας
Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Πρώτο Θέμα
Άρθρο Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή, στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα
Αδιαμφισβήτητα η τρέχουσα περίοδος θεωρείται από τις κρισιμότερες, της τελευταίας πενταετίας, του διαστήματος δηλαδή που μεσολάβησε από τον εντοπισμό των πρώτων σημείων της ύφεσης μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί τελικά να ανακάμψει και ότι αξίζει να υπάρχει ανάμεσα στις «ανεπτυγμένες» κοινωνίες, η κοινότητα των οποίων μας έχει εκφράσει έντονα την αμφισβήτησή της.
Ο κλάδος του φαρμάκου βιώνει άμεσα τις επιδράσεις της ύφεσης και από την αρχή της κρίσης εφάρμοσε μηχανισμούς που στόχο δεν είχαν μόνο την επιβίωσή του, αλλά, κυρίως την αποφυγή της υποβάθμισης του ρόλου του στον αγώνα για μια υγιή κοινωνία.
Τους τελευταίους μήνες το φάρμακο βρέθηκε σε ένα περιβάλλον εντόνων ζυμώσεων που στόχο έχουν την ανασύνταξή του κλάδου και την αναμόρφωση του ρόλου του μέσα σε ένα νέο σύστημα υγείας. Από το καλοκαίρι και ύστερα ο διάλογος ανάμεσα σε όλους τους φορείς υγείας, ιδιωτικούς, κρατικούς και Τρόικα, κορυφώνεται και ίσως είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε πολύ κοντά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λειτουργίας με βάσει ισχυρές συμφωνημένες βιώσιμες αρχές.
Όλοι συμφωνούν ότι ο χώρος του φαρμάκου είναι ένα πεδίο υλοποίησης επενδύσεων και έρευνας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή του. Αποτελεί βασικό πυλώνα για τις κοινωνίες, την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Η δε οικονομική του διάσταση για τη χώρα αναγνωρίζεται ως ύψιστης σημασίας. Όμως οι διαπιστώσεις αυτές έχουν ως μία κοινή αρχή: την υιοθέτηση και την παραγωγή καινοτομίας, αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας των καινοτόμων φαρμάκων.
Δε λέω κάτι καινούργιο, όμως στην τρέχουσα συγκυρία οφείλουμε να ακούγεται συνεχώς η λέξη καινοτομία. Δεν είναι η πανάκεια της ύφεσης, αλλά είναι ένα βασικό στοιχείο της «αγωγής» που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, όπως απαιτείται, για να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης.
Εδώ θα ήθελα να επαναλάβω μερικά πρόσφατα στοιχεία για την καινοτομία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την κατάταξη του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα των χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά ήτοι στη θέση 91 σε σύνολο 148 ενώ όσον αφορά στην καινοτομία η θέση της είναι στο νούμερο 87 όπως ήταν και πέρυσι. Κι εδώ συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην «προσφορά» υψηλά κατηρτισμένων επιστημόνων, όταν η πλέον ανταγωνιστική χώρα του κόσμου, η Ελβετία κατατάσσεται στη θέση 18 και οι ΗΠΑ στο νούμερο 6! Άρα κάτι δεν κάνουμε σωστά στην Ελλάδα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι απλά η Πολιτεία δε δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη των ελληνικών ταλέντων και την αξιοποίηση αυτών. Σχετικά δε με την καινοτομία, θα ήθελα να σημειώσω και κάτι πολύ ουσιώδες για μας. Το τελευταίο διάστημα έγινε πολύς λόγος για τα γενόσημα φάρμακα και τη διείσδυσή τους στη χώρα. Κανείς κι εμείς πρώτοι δεν αμφισβητήσαμε την αξία αυτών στα οικονομικά του συστήματος υγείας, αφού και σαν φαρμακοβιομηχανία ο συγκεκριμένος κλάδος δραστηριότητας είναι μία από τις δουλείες μας. Όμως, διαπιστώνω ότι υπήρξε μια κορύφωση των συζητήσεων όταν την ίδια στιγμή η καινοτομία, το νέο φάρμακο και ο ασθενής περνά σε δεύτερο επίπεδο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μοντέλο που λειτουργεί σε όλες τις αγορές ισχύει και για το χώρο της υγείας, όπου στα πεδία θεραπείας η αποδεδειγμένα λειτουργική τακτική είναι η δράση ενός μίγματος με καινοτόμα φάρμακα και γενόσημα. Στο δε επίπεδο της δαπάνης τα γενόσημα είναι η βάση για την απελευθέρωση των πόρων προς την καινοτομία και τις νέες θεραπείες.
Και θα ήθελα να συμπληρώσω και κάτι ακόμη. Η καινοτομία είναι και η βάση για τα γενόσημα. Ένα γενόσημο «πατά» πάνω σε μια προ 20ετίας καινοτόμο ανακάλυψη η αξία της οποίας δεν παραγράφεται επειδή απλά μια πατέντα λήγει. Η ανάπτυξη της καινοτομίας λοιπόν είναι η βάση για την ανάπτυξη του συνολικού κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας.
Ως Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών, επιχειρούμε να συμβάλλουμε ενεργά στη στήριξη καινοτόμων προτάσεων των νέων, ικανών ανθρώπων και θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τόσο τους λαμπρούς επιστήμονες που έχει αλλά και τις καινοτόμες ιδέες τους, «φυτώρια» αυριανών επιχειρηματικών δράσεων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας.