Υποχρέωση του κράτους τα δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους
Ημερησία
Συνέντευξη προέδρου ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στην Ημερησία
Πέμπτη, 26 Ιουνίου
Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη των περίπου 2 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών, που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για τη δόση. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, από την μία «η πολιτεία στρατευμένη στην αριθμολογική τακτική της έχει εξαθλιώσει τον κατά κεφαλήν προϋπολογισμό για φάρμακα στα μόλις 178 ευρώ για φέτος ή στο περίπου 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου». Και από την άλλη, «έχοντας προκαλέσει σημαντική αναστάτωση ήδη τα τελευταία χρόνια στον τρόπο λειτουργίας της φαρμακοβιομηχανίας και των άλλων εταιριών, μέσα από την κατακρήμνιση των πόρων για περίθαλψη και δη τον προϋπολογισμό για φάρμακα στα 2 δισ. ευρώ, η πολιτεία δεν χρειάζεται τη δική μας για άλλη μια φορά συνδρομή».
• Το θέμα της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Υγείας. Τι πρέπει να γίνει;
Σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο ζήτημα έχει εξελιχθεί το θέμα της περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, καθώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλλε ο πρώην υπουργός υγείας, η κατάσταση δείχνει συνεχώς να επιδεινώνεται. Δυστυχώς η Πολιτεία παρά το γεγονός ότι είχε λάβει σαφέστατα μηνύματα για τη μεγέθυνση της ευαίσθητης αυτής ομάδας, καθώς και για την ανεπάρκεια των φαρμακευτικών προϋπολογισμών ικανών να καλύψουν τους Έλληνες, δεν επέδειξε την απαιτούμενη μέριμνα και δεν έλαβε σοβαρά υπόψη αυτή τη δραματική κοινωνική εξέλιξη.
Έτσι σήμερα με σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες να μην έχουν ασφάλιση και υγειονομική κάλυψη, και με την ανεργία να δείχνει να παγιώνεται στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα του 25-27%, η ανάγκη για την εξεύρεση λύσης είναι προτεραιότητα στην πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος Υπουργός.
Η Πολιτεία πρέπει να ενσκήψει σοβαρά πάω στο θέμα και να αναλάβει και την ευθύνη δημιουργώντας ένα σωστό και βιώσιμο πλαίσιο. Όμως διαπιστώνουμε ότι και πάλι πιθανότατα προχωρά σε λύσεις – ημίμετρα, θέλοντας να επιβαρύνει εκ νέου την ήδη ασφυκτικά πιεσμένη αλυσίδα φαρμάκου. Η τελευταία πρόταση η οποία πέφτει στο τραπέζι ως λύση είναι να επιβαρυνθούν οι μετέχοντας στην αλυσίδα φαρμάκου με περίπου 200 εκατ. Ευρώ, μια πρόταση που αποτελεί ένα ακόμη νέο οριζόντιο μέτρο που θα έχει κάποια συγκυριακή πιθανότατα αποτελεσματικότητα, αλλά μελλοντικά θα επιστρέψει ως μια αρνητική παράμετρος στην ελληνική κοινωνία που παλεύει για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
• Είναι εφικτή η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού;
Είναι γεγονός ότι με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, η Πολιτεία αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε μία από τις βασικές της υποχρεώσεις όπως είναι η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο σύνολο του πληθυσμού. Ήδη οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας το έχουμε πράξει και έχουμε ανταποκριθεί, συνεισφέροντας στην κοινωνική συνοχή, ακολουθώντας όλα τα μέτρα που μας επιβάλλονται και που τείνουν να γίνουν μόνιμα όπως το rebate και to clawback. Ποσά που φθάνουν τα 500 εκατ. € και που στην ουσία είναι η συνεισφορά μας με φάρμακα σ’ ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας.
Και όλα αυτά όταν η ίδια η πολιτεία στρατευμένη στην αριθμολαγνική τακτική της έχει εξαθλιώσει τον κατά κεφαλή προϋπολογισμό για φάρμακα στα μόλις 178 ευρώ για φέτος ή στο περίπου 55% του ευρωπαϊκού μέσου όρου! Έχοντας προκαλέσει σημαντική αναστάτωση ήδη τα τελευταία χρόνια στον τρόπο λειτουργίας της φαρμακοβιομηχανίας και των άλλων εταίρων, μέσα από την κατακρήμνιση των πόρων για περίθαλψη και δη τον προϋπολογισμό για φάρμακα στα 2 δις. ευρώ, η Πολιτεία δεν χρειάζεται τη δική μας για άλλη μια φορά συνδρομή.
• Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συμμετάσχουν στο σχέδιο της πολιτείας για παροχή δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψη στους ανασφάλιστους;
Όσο και αν θέλουμε να συνδράμουμε περισσότερο αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Το να περιορίσουμε κι άλλο τις απαιτήσεις μας από το ελληνικό δημόσιο είναι μια τακτική καταστροφική για τον κλάδο και φυσικά αυτό θα επιστρέψει και πίσω στην κοινωνία. Εμείς έχοντας θέσει την κόκκινη γραμμή προϋπολογισμού για εξωνοσοκομειακά φάρμακα στα 2,3 δις. ευρώ, επί της ουσίας ζητάμε το κράτος να εξασφαλίσει 300 επιπλέον εκατ. ευρώ και όχι να τα στερήσει από τους Έλληνες πολίτες.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχει προχωρήσει σε μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν πια είναι τα ανέλεγκτα κέντρα κόστους στο χώρο της υγείας και από πού φυσικά θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν πόροι χωρίς να περικοπούν αναγκαίες υπηρεσίες και φάρμακα.
Ας σημειώσουμε εξάλλου ότι το αντίδοτο στην έλλειψη μέριμνας για τις αδύναμες ομάδες πληθυσμού σε περίοδο κρίσεων αποτελούν οι ομάδες και γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια οι διάφορες κοινωνικές δομές που έχουν αναπτυχθεί βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με του ιδιώτες παρόχους και δη τις φαρμακευτικές εταιρείες σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και στήριξης.
• Ποιες οι δράσεις του ΣΦΕΕ για την υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων;
Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, αναγνώρισαν από νωρίς τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη και προχώρησαν στη σύσταση της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ», ενός δικτύου δηλαδή δωρεάν διάθεσης φαρμακευτικού υλικού για απόρους και ανασφάλιστους. Ήδη διαθέτουμε προς όσους τα έχουν ανάγκη φάρμακα αξίας αρκετών εκατομμύριων ευρώ και αυτό δεν είναι μια απλή πολιτική Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης, αλλά απόλυτη κατανόηση του προβλήματος. Ήδη την περίοδο 2010-2012 χορηγήθηκαν δωρεάν 500.000 φάρμακα αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και από το 2013 μέχρι σήμερα οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ έχουν διαθέσει 150.000 φάρμακα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 εκατ. ευρώ.
Εμείς καταθέτουμε την πρωτοβουλία μας αυτή στην υπηρεσία του Υπουργείου και παράλληλα την ενισχύουμε με ένα επιπλέον τρόπο δράσης, ένα πρόγραμμα, το οποίο με τη συμμετοχή της Πολιτείας αλλά και των βασικών μας εταίρων σε αυτή την προσπάθεια, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα μπορέσουμε πιο συντονισμένα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ασθενών σε πανελλήνια κλίμακα. Η νέα δράση θα βασίζεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας υλοποίησης αλλά και δωρεών παρακολούθησης. Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή βάση και η ανάπτυξή της αυτή μπορεί να μας φέρει πολύ καλά αποτελέσματα ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στη χώρα μας.