Υποβαθμίζει τον Έλληνα πολίτη η φαρμακευτική περίθαλψη
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Συνέντευξη Κωνσταντίνου Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Ρούσσο, στην Εφημερίδα των Συντακτών, Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014
– Κύριε Φρουζή η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, τα χρόνιας της μεγάλης κρίσης, έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα της φαρμακευτικής αγοράς προτάσσοντας μία νέα υπολογιστική αριθμητική στους προϋπολογισμούς των δαπανών για την υγεία και δη για το φάρμακο. Ως έμπειρο στέλεχος αυτής της αγοράς, ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το τίμημα για το αποτέλεσμα αυτό; Διαπιστώνετε κλονισμό και στον ανθρώπινο παράγοντα?
Το σοκ της απότομης κρίσης, όπως σωστά επισημαίνετε, απαίτησε λόγω των μνημονίων και της Τρόικας την υιοθέτηση αυτής της αριθμοκεντρικής πολιτικής για το σύνολο του δημόσιου τομέα στα πλαίσια της νέας δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κλάδος της υγείας τοποθετήθηκε υπέρμετρα ως προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή των περικοπών. Δυστυχώς όμως ο παράγοντας πολίτης και ασθενής κάπου μέσα σ’ όλο αυτό το πανικόβλητο νέο σκηνικό περιθωριοποιήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι αποδεδειγμένα αρνητικό καθώς οι έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται πλέον εδώ και περίπου δύο χρόνια με μια αναξιοπρεπή στάση όσον αφορά στην περίθαλψη τους και τα ίδια τα νούμερα είναι αυτά που το αποδεικνύουν.
Είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός στα 2 δις ευρώ για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη είναι ελλιπής για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών για φέτος, κι αυτό γιατί δυστυχώς συνοδεύεται από αύξηση της συμμετοχής των ίδιων των ασθενών σε μια περίοδο μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων και της ανεργίας, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη ομάδα των ανασφάλιστων που ξεπερνάει τα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Με ένα πενιχρό δημόσιο προϋπολογισμό κατ’ άτομο για φάρμακα στην Ελλάδα στα 178 ευρώ, η παρεχόμενη κάλυψη είναι χαμηλότερη κατά 45% του μέσου όρου της Ευρώπης των 27 και σίγουρα υποβαθμίζει σημαντικά τον έλληνα πολίτη μέσα στην Ευρώπη!
– Εσείς πιστεύετε ότι από την πλευρά σας ως φαρμακοβιομηχανία έχετε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλετε στην ανάγκη για να καλυφθούν οι ανάγκες;
Εμείς έχουμε μάθει να λειτουργούμε μόνιμα σε καταστάσεις κρίσεων εντός και εκτός Ελλάδος. Από νωρίς αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας. Και φανήκαμε συνεπείς σε αυτό όλα τα χρόνια της κρίσης. Μειώσαμε τον προϋπολογισμό από τα 5.5 στα 2.5 δις ευρώ.
Αλλά εγκαίρως θέσαμε μια «κόκκινη γραμμή». Κι αυτή είναι το επίπεδο των 2,2 δις. ευρώ ενός εξαιρετικά συμπιεσμένου προϋπολογισμού για την φαρμακευτική περίθαλψη. Με αυτό το ποσό, αν και οριακά, οι έλληνες μπορούμε να έχουμε μια στοιχειώδη φαρμακευτική περίθαλψη. Όμως σταθερά οι αποφάσεις που παίρνονται ξεχνούν τον πολίτη και επιβάλλονται από την Τρόικα χωρίς επιμονή στη διαπραγμάτευση στηριγμένη σε επιχειρήματα.
Αν αναφερθώ τώρα και στο τι γίνεται στον κλάδο των νοσοκομείων, τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα μιας και τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη σταματήσει να δίνουν φάρμακα ελλείψει προϋπολογισμών. Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων χρειάζεται να φτάσει στα 700 εκ. ευρώ (από τα 535 εκ. που είναι τώρα), για να μπορέσουν οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην χρειάζεται να περιοδεύουν όλη την Ελλάδα ψάχνοντας την θεραπεία τους.
– Όμως απ ότι μαθαίνουμε, το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να σας ζητήσει και περαιτέρω συνδρομή. Πέρα από το rebate και το clawback τα οποία όσο και να αντιδράτε τελικά τα πληρώνετε, η αλυσίδα φαρμάκου καλείται τώρα να καλύψει το κόστος για τους ανασφάλιστους.
Κατ’ αρχήν να επισημάνω κάτι. Το clawback δεν έχουμε συμφωνήσει να το πληρώνουμε εσαεί καλύπτοντας τις αστοχίες της Πολιτείας. Η υπέρβαση της δαπάνης εξ ορισμού δεν μπορεί να ξεπερνάει το 2% του ετήσιου στόχου. Τώρα όσον αφορά τους ανασφάλιστους σίγουρα πρέπει η Πολιτεία να βρει λύση στο πρόβλημά τους, μιας και στο παρελθόν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν δώσει πολλές εισφορές υγείας στο Κράτος. Παράλληλα σίγουρα η Πολιτεία μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλα κέντρα κόστους έτσι ώστε στη λογική του εξορθολογισμού να απελευθερώσουν πόρους.
Το Κράτος πρέπει να δει προσεκτικά τα συνολικά κόστη στα Νοσοκομεία και τα άλλα κόστη προμηθειών του ΕΟΠΥΥ, και όχι μόνο το φάρμακο που είναι κάτω από το 20% των δαπανών υγείας, ώστε να πετύχει εξοικονόμηση πόρων.
– Επειδή όμως ξέρετε ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο και σχετικές επενδύσεις για τον έλεγχο, πιστεύω ότι θα σας απαιτηθούν «πυροσβεστικές» λύσεις. Έχετε να προτείνετε κάτι που να μπορέσει βοηθήσει τους ανασφάλιστους;
Αν και ο χρόνος για να ελεγχθούν τα άλλα κέντρα κόστους δεν χρειάζεται να’ ναι μεγάλος, είναι γεγονός ότι η Πολιτεία πρέπει άμεσα να καλύψει τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια οι διάφορες κοινωνικές δομές που έχουν αναπτυχθεί επαφίενται στην χορηγία ιδιωτών και εταιριών.
Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του, αναγνώρισαν από νωρίς τη μεγάλη κοινωνική ανάγκη και προχώρησαν στη σύσταση της «Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ», ενός δικτύου δηλαδή δωρεάν διάθεσης φαρμακευτικού υλικού για απόρους και ανασφάλιστους. Εδώ και καιρό διαθέτουμε προς όσους τα έχουν ανάγκη φάρμακα αξίας αρκετών εκατομμύριων ευρώ και αυτό δεν είναι μια απλή πολιτική Υπεύθυνης Δραστηριοποίησης και Ανάπτυξης, αλλά απόλυτη κατανόηση του προβλήματος. Ήδη την περίοδο 2010-2012 χορηγήθηκαν δωρεάν 500.000 φάρμακα αξίας 3,2 εκατ. ευρώ και από το 2013 μέχρι σήμερα οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ έχουν διαθέσει 150.000 φάρμακα συνολικής εκτιμώμενης αξίας 4 εκατ. ευρώ.
Θέλοντας λοιπόν να διευρύνουμε αυτή μας τη δράση, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο με τη συμμετοχή τόσο του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ, της ΗΔΙΚΑ αλλά των βασικών μας εταίρων σε αυτή την προσπάθεια, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σε πανελλήνια κλίμακα αυτοματοποιώντας τη διαδικασία υλοποίησης αλλά και παρακολούθησης δωρεών. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, με σταδιακές κινήσεις και όχι ζητώντας μας να διαταράξουμε κι άλλο τη διακυβευμένη επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών μας, με νέες μειώσεις απαιτήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο, μπορεί να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.