Καταλυτικός ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας στην οικονομία
Συνέντευξη κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Αξία
Συνέντευξη Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή
στην εφημερίδα «Αξία»
– Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις;
Ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών εδώ και τρία χρόνια αντιμετωπίζει μια σειρά έντονων προκλήσεων καθώς αναγκάζεται να λειτουργεί σε ένα ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, όταν την ίδια στιγμή καλείται να εισφέρει στη μείωση των δημοσίων δαπανών, ενώ θα διατηρεί σταθερό το σημαντικά υψηλό επίπεδο θεραπειών που παρέχει στην ελληνική κοινωνία.
Από οικονομικής απόψεως θα αναφέρω απλά μερικά νούμερα για να αντιληφθείτε το δυσμενές κλίμα. Πρώτα απ’ όλα, ο δημόσιος προϋπολογισμός φαρμάκου στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 55% από τα επίπεδα του 2009, μια μείωση της τάξης των 3 δις ευρώ.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι οι ζημιές της φαρμακοβιομηχανίας της τάξης του 1 και πλέον δις ευρώ που τους επεβλήθησαν από την απομείωση των ομολόγων για το PSI, το οποίο έπληξε καίρια ελληνικές και θυγατρικές εταιρείες.
Και το τρίτο και ιδιαίτερα αρνητικό ποσό αφορά στο 1,2 δις ευρώ που ακόμη μας χρωστά το ελληνικό δημόσιο.
Τα παραπάνω στοιχεία πιστοποιούν το αρνητικό οικονομικό κλίμα, το οποίο σε συνδυασμό με τα 3 χρόνια αποκλεισμού μας από το να φέρουμε νέα φάρμακα, αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις μας.
– Θωρείτε πως η μεταρρύθμιση στον κλάδο της υγείας θα βοηθήσει τις εταιρείες του κλάδου να βγουν από τη στενωπό;
Βασική μέριμνα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να είναι κατ’ αρχήν η διατήρηση ενός καλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες καθώς και ένα όσο το δυνατόν σταθερό περιβάλλον για να δουλέψουμε ως επιχειρήσεις. Για να επιτευχθεί το πρώτο ζητούμενο απαιτείται η χάραξη πολιτικής η οποία θα κάνει όντως μεταρρυθμίσεις και τομές. Με τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων θα επιτευχθεί ο περιορισμός του κόστους και θα εξορθολογιστούν οι δαπάνες. Αισιοδοξούμε ότι θα επιτευχθεί επιτέλους η αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και θα λειτουργήσει σωστά με κλειστό προϋπολογισμό, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο σημαντικό του ρόλου.
Την ίδια στιγμή αυτό που ζητάμε είναι να έχουμε σταθερή ροή πληρωμών και εφαρμογή μιας λογικής τιμολογιακής πολιτικής που να μη μας αιφνιδιάζει.
– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές για τον κλάδο;
Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Όμως πιστεύουμε ότι επειδή ο κλάδος έχει σημαντική προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας και μπορεί άμεσα να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ, θα υπάρξει πολιτική που θα τον θέσει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ελλάδας. Εξάλλου και οι υπουργοί Υγείας αλλά και Ανάπτυξης έχουν δεσμευτεί σε αυτό.
Σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου δουλεύουν περίπου 53 χιλιάδες άνθρωποι και άμεσα από αυτόν εξαρτώνται πάνω από 130 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης συμβάλουμε ήδη στο 4% του ΑΕΠ, ενώ έχει αποδειχτεί ότι η δαπάνη 1 ευρώ για ελληνικό φάρμακο μεταφράζεται σε συμβολή 3,4 ευρώ για το ΑΕΠ συν το γεγονός ότι αποτελούμε μία κορυφαία εξαγωγική δύναμη που στην εξέλιξή της μπορεί μέσα σε μία χρονιά να μειώσει πάνω από 50% το έλλειμμα.
Οι προοπτικές λοιπόν είναι καλές όμως θα πρέπει να αποτελούν και κομμάτι της πραγματικής οικονομίας η οποία δυστυχώς έχει “μπλοκαριστεί” στα τετράδια του αυτοσκοπού της μείωσης της δαπάνης. Και το λέω αυτό καθώς αυτή τη στιγμή αντί η πολιτική για το φάρμακο να κινείται με βάση την ανάπτυξη, προσδιορίζεται μονομερώς με βάση τη δαπάνη. Έτσι εμείς για το 2014 θα πρέπει να περιοριστούμε στα 2 δις, 500 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2013, και να πληρώνουμε την όποια υπέρβαση με τη διαδικασία του μηχανισμού του clawback.
Είπα, επίσης, ότι ενώ η αιχμή του δόρατος της δραστηριότητάς μας είναι τα νέα φάρμακα, πολύ ωφέλιμα για τους ασθενείς, δυστυχώς παρά τη δηλωμένη διάθεση του Υπουργείου να εισέλθουν στην αγορά και στο ελληνικό σύστημα υγείας, με διάφορα προσκόμματα συνεχίζουν να μένουν εκτός.
– Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του ΣΦΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο της υγείας;
Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι η χώρα θα έμπαινε σε βαθιά κρίση, εμείς, άμεσα από το τέλος του 2009 παρουσιάσαμε προτάσεις για την αγορά φαρμάκου αλλά και γενικότερα για την περίθαλψη. Ο ΣΦΕΕ εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, ελληνικών και θυγατρικών πολυεθνικών, που ως υγιείς εταιρείες έχουν μηχανισμούς και τεχνογνωσία που γνωρίζουν πώς να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της αγοράς και της Οικονομίας. Βέβαια μιλάμε για μια πρωτοφανή διεθνώς ύφεση.
Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρξουν προβλήματα στην αγορά και στην κοινωνία, μπήκαμε διακριτικά σε συνεχή διάλογο με την Πολιτεία, παρουσιάσαμε και πλαίσιο για μια βιώσιμη συνεργασία με το Κράτος υπό τις νέες συνθήκες. Καταθέσαμε επίσης τη διεθνή εμπειρία μας καθώς ειδικά οι πολυεθνικές συνεργάζονται επιτυχημένα με πολλά και διαφορετικά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Βέβαια δεν ακουστήκαμε πολλές φορές. Τουλάχιστον, όμως, τους τελευταίους μήνες πιστεύω ότι έγινε ένας πιο παραγωγικός διάλογος.
Επίσης από το δικό μας κλάδο λήφθηκαν και πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση της ελληνικής παραγωγής μέσω σημαντικών συνεργασιών ανάμεσα σε πολυεθνικές εταιρείες και ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα πρωταγωνιστούμε στην τόνωση των κλινικών ερευνών που μπορούν να φέρουν άμεσα επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου επιστημόνων.
Τελευταία αφήνω την πρωτοβουλία του διαγωνισμού καινοτομίας, που στόχο έχει το άμεσο πάντρεμα της επιστήμης με την πραγματική οικονομία και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ο διαγωνισμός «ΣΦΕΕ Innovation Project» επιδιώκει την ανάδειξη καινοτόμων προτάσεων στο χώρο της Υγείας, και ο σύνδεσμός μας θα βραβεύσει τα πιο ώριμα και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία θα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην εφαρμογή τους. Τα βραβεία των νικητών περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ για τους 3 πρώτους νικητές και πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα στρατηγικής, ανάπτυξης επιχειρήσεων, πρόσβασης σε κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας & ανάπτυξης, δικτύωσης για μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων.
– Τι είναι η Τράπεζα Φαρμάκων και πώς λειτουργεί;
Η Τράπεζα Φαρμάκων είναι μια ακόμη πρωτοβουλία του Συνδέσμου και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που διευρύνει και εξελίσσει περαιτέρω τη συνεργασία που οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τη στήριξη με φαρμακευτικό υλικό απόρων και ανασφάλιστων.
Στο πλαίσιο λειτουργίας της Τράπεζας Φαρμάκων, καλύπτει σε μηνιαία βάση ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό, αξιοποιώντας το σημαντικό απόθεμα που διαθέτουν οι εταιρείες-μέλη όσο και από τα προς επιστροφή φάρμακα των εταιρειών μελών ΣΦΕΕ από τις φαρμακαποθήκες, τα οποία βέβαια έχουν αρκετούς μήνες ισχύ πριν από τη λήξη τους. Μόνο για λεκανοπέδιο Αττικής τα φάρμακα αυτά υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες σκευάσματα που θα μπορέσουν να βοηθήσουν ανήμπορους συμπολίτες μας.