Κινδυνεύουμε να μην έχουμε ούτε φάρμακα…

Δελτίο Τύπου

Χαλάνδρι, 27 Απριλίου 2010

Ο ΣΦΕΕ καταγγέλλει την λανθασμένη πρόθεση της κυβέρνησης για επίπεδη μείωση στις τιμές των φαρμάκων, που θα τινάξει στον αέρα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μέτρο – έκτρωμα, το οποίο φοβόμαστε ότι θα οδηγήσει σε απόσυρση πολλών απαραίτητων φαρμάκων, τα οποία θα στερηθούν οι Έλληνες ασθενείς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, το μέτρο πρακτικά θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και φοβόμαστε ότι θα προκαλέσει κύμα απολύσεων σε έναν από τους ελάχιστους υγιείς και αναπτυσσόμενους κλάδους, που διαθέτει σήμερα η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Και αντί να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, προχωρούμε σε μέτρα τα οποία μόνο να τη βλάψουν μπορούν.

Το μέτρο αυτό είναι μία λύση πανικού ύστερα από την αδυναμία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου να εκδώσει Δελτίο Τιμών για την ανατιμολόγηση όλων των φαρμάκων μετά από εξάμηνες προσπάθειες – κάτι που εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει εξ αρχής μέσα σε 30 ημέρες. Κατά αυτό τον τρόπο θα φθάσουμε στο ακραίο φαινόμενο, οι τιμές στην Ελλάδα να είναι ακόμα πιο χαμηλές και από την τελευταία χώρα παγκοσμίως.

Ο ΣΦΕΕ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι έτσι δεν θα επιτευχθεί η μείωση της σπατάλη στο χώρο της υγείας ούτε και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ενώ απεναντίας δεν θα βρίσκει ο κόσμος τα φάρμακά του και θα κινδυνεύσει η υγεία πολλών ασθενών. Τονίζουμε παράλληλα ότι η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αποτελεί μόνο το 1/5 των συνολικών δαπανών υγείας.

Αντιθέτως, το μέτρο αυτό είναι παντελώς άδικο και θα οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας, διότι αν οι τιμές μειωθούν παραπάνω από αυτό που ορίζει ο νόμος (3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης) τότε τα σχετικά φάρμακα και ειδικότερα αυτά με πολύ χαμηλή τιμή, θα εξάγονται και θα εξαφανιστούν άμεσα από την ελληνική αγορά.

Με δεδομένο ακόμη ότι το μέτρο αφορά μειώσεις τιμών σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε φάρμακα που διατίθενται στην Κοινωνική Ασφάλιση και τα Δημόσια Νοσοκομεία, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του Κράτους από ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος των επιχειρήσεων.

Ο ΣΦΕΕ στην παρούσα οικονομική συγκυρία τονίζει πως υπάρχει αξιόπιστη και αποτελεσματική λύση. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μπορεί σε διάστημα μιας εβδομάδας, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει Δελτίο Τιμών με τη σωστή ανατιμολόγηση όλων των 6.500 φαρμάκων και με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διάταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να επηρεασθεί η Δημόσια Υγεία και η απασχόληση στον κλάδο.

Από τις αποφάσεις αυτές εξαρτάται το πιο πολύτιμο αγαθό για την υγεία, το φάρμακο και κατ’ επέκταση η ίδια η υγεία του Έλληνα Πολίτη.