Κλειδί ο στόχος της “Ευρώπης 2020”
Έθνος Κυριακής
Άρθρο Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στο Έθνος της Κυριακής, 11/5/2014
Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει μια κατάκτηση και μια ευκαιρία. Μια κατάκτηση που πρέπει να περιφρουρήσουμε και μια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Τα χρόνια της κρίσης αποτελούν μια δοκιμασία ιδιαίτερα δύσκολη για όλους μας, η οποία ωστόσο όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον όλες οι δυνάμεις πρέπει να στραφούν στην διόρθωση των λαθών και στην διαμόρφωση των συνθηκών για μια νέα εποχή ανάπτυξης.
Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία με την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα που την χαρακτηρίζει στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, διαθέτει ένα «αναπτυξιακό αποτύπωμα» στην ελληνική οικονομία που υπολογίζεται σε 7,55 δις ευρώ – δηλαδή συνολική επίδραση, έμμεση και άμεση, πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Η συνολική αυτή επίδραση «μετασχηματίζεται» σε 133.000 θέσεις εργασίας!
Η διαρκώς εξελισσόμενη φαρμακοβιομηχανία «πιστώνεται» για τη σύγκλιση της Ελλάδας με τις άλλες σύγχρονες χώρες σε ό,τι αφορά την άμεση πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στα νέα φάρμακα και θεραπείες. Παρά τις πολιτικές «ασυνέχειες» των τελευταίων ετών, δεν έχει διαταραχθεί σε κρίσιμο βαθμό η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στα φαρμακευτικά αγαθά τα οποία απολαμβάνουν οι σύγχρονες δυτικές χώρες. Παράλληλα, η παραγωγή και οι εξαγωγές φαρμάκων σε περίπου 100 χώρες, η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν οι ελληνικές εταιρείες στις συνεργασίες και τις συναλλαγές τους με το εξωτερικό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου και της οικονομίας της χώρας.
Σήμερα που η αισιοδοξία επιστρέφει στη χώρα και στην οικονομία, που κάποιες κομβικές διαρθρωτικές μεταβολές έχουν επιτελεστεί και πολλές άλλες δρομολογούνται, ήρθε η ώρα για έναν νέο στρατηγικό στόχο που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο. Ο ΣΦΕΕ προτείνει οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη να υπερβούν το 10% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «Ευρώπης 2020» (για 1,5% του ΑΕΠ έρευνα και ανάπτυξη). Παράλληλα, να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών, δηλαδή να αυξηθούν οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες από τα 80 εκ κατ’ έτος, που ήταν το 2012 – και αντιπροσώπευαν το 22% των συνολικών δαπανών για έρευνα – στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τη δικτύωση των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ομάδων ερευνητών με υψηλή κατάρτιση.
Αυτός ο στρατηγικός στόχος συνδέεται άμεσα και με τον διπλασιασμό των επενδύσεων στις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και τον διπλασιασμό των απασχολούμενων στην φαρμακευτική βιομηχανία. Το 2020 ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρός σε μια Ελλάδα η οποία, έχοντας αλλάξει αναπτυξιακό μοντέλο, θα έχει χτίσει μια σημαντική θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.