Κώδικας Δεοντολογίας – 18 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου

 

Κατεβάστε το αρχείο εδώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Νέος, επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας ΣΦΕΕ. Διαφάνεια στην πράξη.

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2012 – Ένα νέο, αυστηρότερο πλαίσιο αυτορρύθμισης του κλάδου, παρουσίασε σήμερα το προεδρείο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσίασης του νέου επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας καθορίζει μία σειρά από πιο “σφιχτούς” κανόνες στην προώθηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ορίζει “πλαφόν” στις χορηγίες για τα Συνέδρια και διαμορφώνει συγκεκριμένους όρους για τη συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας σε αυτά.

Επιπλέον, η αναθεώρηση απαντά και στην ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένα όρια στις δωρεές, να θεσπιστούν κριτήρια σε ότι αφορά τις έρευνες αγοράς καθώς και να διευκρινιστούν ορισμένες παράμετροι αναφορικά με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Αποτελεί μία μετεξέλιξη του πρώτου Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος είχε θεσπιστεί το 2002, “Διαφάνεια στην πράξη. Απαντώντας στα σημεία των καιρών και στην εποχή που ζούμε“, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, η χώρα μας διέρχεται μία μεγάλη κρίση και ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων δίνει το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια: “Ως βιομηχανία – ηγέτης που είμαστε, οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα μίας άλλης νοοτροπίας, προσαρμοσμένης στην εποχή μας. Στην Ελλάδα της κρίσης“, είπε χαρακτηριστικά, για να τονίσει “η νοοτροπία αυτή, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει η  χώρα μας, για να οδηγηθεί σε τροχιά αξιοπιστίας και ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στη διαρκή ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας. Το 2002, με τον πρώτο Κώδικα Δεοντολογίας μπήκαν τα θεμέλια. Το 2012, ο Κώδικας Δεοντολογίας γίνεται ακόμη πιο αυστηρός. Βάζουμε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά. Τόσο ψηλά, όσο αρμόζει σε μία ηγέτιδα βιομηχανία και στο αύριο της χώρας“.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ εξήρε τα μέλη του Συνδέσμου για τη συλλογική προσπάθεια που κατέβαλαν, προκειμένου να αναθεωρηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας και υπογράμμισε το γεγονός πως “οι νέες ρυθμίσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου.”

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, κ. Μάρκος Γερασόπουλος ανέφερε ότι  “ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ είναι εναρμονισμένος με διεθνείς κανόνες πρακτικών, οι οποίες διέπουν τη λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, έχουμε συνεργαστεί με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αναθεώρησή του. Με την επικαιροποίηση του Κώδικα κάνουμε το αυτορυθμιστικό πλαίσιο ακόμη πιο αυστηρό: περισσότερα πεδία κάλυψης στη δραστηριοποίησή μας, μεγαλύτερες κυρώσεις, διπλασιασμό των προστίμων στα μέλη που δεν συμμορφώνονται”.

Εκστρατεία Ενημέρωσης & Στήριξη Φορέων

Από τον Νοέμβριο όπου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ και οριστικοποιήθηκε η επικαιροποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο Σύνδεσμος έχει ξεκινήσει μία ενημερωτική εκστρατεία προς τους φορείς, από τους οποίους ζητήθηκε να συνεισφέρουν ο καθένας μέσα από την δική του θεσμική δραστηριοποίηση, στην εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας και την επίτευξη των στόχων του.

Η εκστρατεία κορυφώθηκε με τη σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του Κώδικα Δεοντολογίας στους πολιτειακούς και θεσμικούς εκπροσώπους, η οποίοι χαιρέτησαν και στήριξαν την πρωτοβουλία του ΣΦΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρέστησαν η επικεφαλής Γραφείου Αθηνών της Task Force για την Ελλάδα κ. Ζωρζέττα Λάλη, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς” Καθηγητής κ. Κώστας Μπακούρης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ Αττικής κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Αθανάσιος Σκουτέλης και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικών Επισκεπτών κ. Γεράσιμος Κονιδάρης.

Ημέρα Κώδικα

Η 28η Ιανουαρίου 2013, ορίστηκε ως Ημέρα του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς το σύνολο των ιατρικών επισκεπτών, απ΄ όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, θα επικοινωνεί τις αρχές του Κώδικα στους γιατρούς, τους οποίους θα επισκέπτονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο ΣΦΕΕ, στο ανωτέρω πλαίσιο, διαμορφώνει, επίσης, ειδική ενότητα για τον Κώδικα Δεοντολογίας στην ιστοσελίδα του, όπου θα αναρτώνται δημόσια όλες οι δωρεές, επιχορηγήσεις ή παροχές σε είδος προς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δημόσια νοσοκομεία. Θα δημιουργηθεί ειδικός κατάλογος, με βάση τα πρότυπα του αντίστοιχου καταλόγου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA), για την αξιολόγηση των συνεδρίων. Ο κατάλογος θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ.

Νέες Ρυθμίσεις – Αναλυτικά

Οι βασικές τροποποιήσεις του νέου Κώδικα σε σχέση με τον προηγούμενο είναι οι εξής:

 Δωρεές:

  • Ορίζεται στο 1% του συνολικού κύκλου εργασιών το μέγιστο ποσό που μπορούν να διαθέσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για σκοπό δωρεάς
  • Στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ θα αναρτούνται πλέον δημόσια όλες οι δωρεές, επιχορηγήσεις ή παροχές σε είδος προς μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και δημόσια νοσοκομεία ανά φαρμακευτική επιχείρηση
  • Τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια για την έγκριση δωρεών, όπως για παράδειγμα είναι πλέον υποχρεωτική η υπογραφή συμβάσεων, το απόσπασμα του ΔΣ, η επιβεβαίωση από τον δωρολήπτη αξιοποίησης της δωρεάς για το συμφωνηθέντα σκοπό.

Συνέδρια & Επιστημονικές Εκδηλώσεις – Ο ΣΦΕΕ υιοθετεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στη διεξαγωγή των Συνεδρίων και των Επιστημονικών Εκδηλώσεων:

  • Θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των γιατρών και των συμμετοχών τους στα Συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις.
  • Απορρίπτονται Συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό τους ή/και ιδιαίτερα πολυτελή χαρακτήρα (π.χ. spa, resorts, casino κλπ.)
  • Ορίζεται η τουριστική περίοδος (θερινή: 10/6-20/9 & χειμερινή: 10/12 – τέλος Φεβρουαρίου) και δεν επιτρέπονται οι τουριστικοί προορισμοί κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων.
  • Ο ΣΦΕΕ θα καταρτίσει λίστα ανάλογη με αυτή της EFPIA (e4ethics) για όλα τα Συνέδρια, η οποία θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του.
  • Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συνοδών μελών σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ακόμα και αν υπάρχει ιδία κάλυψη εξόδων.
  • Περιορίζονται οι χορηγίες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για Συνέδρια  και τίθενται συγκεκριμένα ανώτατα όρια.

Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Επαγγελματιών Υγείας προς Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις:

Ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας προβλέπει συγκεκριμένο ανώτατο όριο ετήσιας αμοιβής και θεσπίζει μέσω εσωτερικών διαδικασιών κλίμακες εύλογης αγοραίας αξίας πληρωμών για τυπικές υπηρεσίες και κατηγορίες επαγγελματιών υγείας λαμβάνοντας υπόψη τη βαθμίδα του επαγγελματία υγείας, το χρόνο απασχόλησης και το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας

Έρευνες Αγοράς σε επαγγελματίες Υγείας:

Επιχειρείται για πρώτη φορά η εισαγωγή κριτηρίων και η υιοθέτηση των αρχών του Συνδέσμου Εταιριών Έρευνας Αγοράς Ευρώπης σε ότι αφορά τη διενέργεια έρευνας αγοράς. 

Διαδικασία Ελέγχου Εφαρμογής του Κώδικα:

  • Διπλασιάζονται οι ποινές, σε περίπτωση μη εφαρμογής των ρυθμίσεων του Κώδικα και δίνεται αρμοδιότητα στην Επιτροπή Κώδικα Δεοντολογίας & Διαφάνειας του ΣΦΕΕ να εξετάζει αυτεπάγγελτα υποθέσεις .
  • Ενισχύεται η διαφάνεια μέσω της δημοσίευσης και ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ όλων των Αποφάσεων τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής
  • Προβλέπεται διαγραφή φαρμακευτικής εταιρείας μέλος του ΣΦΕΕ σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της με την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.
  • Ενισχύεται το πλαίσιο ελέγχου εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας.

Κατεβάστε το αρχείο εδώ

Ενημερωτικό Υλικό - Δηλώσεις Φορέων

Κατεβάστε το αρχείο εδώ

Εκδήλωση Παρουσίασης Κώδικα Δεοντολογίας ΣΦΕΕ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

Ανδρέας Λυκουρέντζος, Yπουργός Υγείας (χαιρετισμός)

Σας ευχαριστώ για την ευγενική πρόσκλησή μου στην προκειμένη ημερίδα για την παρουσίαση του νέου επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας και Διαφάνειας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Ωστόσο, και παρά την προσωπική μου επιθυμία, όπως παρευρεθώ και ομιλήσω στην ημερίδα σας, λόγω της μεταβάσεώς μου στην Κοπεγχάγη για την προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας με την επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας κ. Zsuzsanna Jakab, η προσέλευσή μου καθίσταται αδύνατη και παρακαλώ για την κατανόησή σας.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά τον επί δεκαετίες υπέρογκο εξωτερικό δανεισμό, τη χρόνια δημαγωγική διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων, την γραφειοκρατική υπερδιόγκωση του κράτους, την ατολμία αξιοποίησης του ανά την επικράτεια ορυκτού και ενεργειακού πλούτου μας καθώς και την εχθροπάθεια προς την ανταγωνιστική παραγωγική επιχειρηματική δράση, η πατρίδα μας δοκιμάζεται από βαθειά οικονομική κρίση και παρουσιάζει πρωτοφανή υστέρηση εσόδων, η οποία αγγίζει και τον τομέα της υγείας.

Παρά τις ιδιοτελείς  δημαγωγικές αντιδράσεις σε κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης και ανταγωνιστικής ανάπτυξης, το υπουργείο Υγείας δεν συμβιβάζεται με τα κατεστημένα συντεχνιακά συμφέροντα και τις γνωστές παθογένειες του παρελθόντος, καταπολεμά την σπατάλη, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, απορρίπτει τις γραφειοκρατικές και λοιπές χρόνιες δυσλειτουργίες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ήδη έχει εκκινήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τη συνολική αναβάθμιση του τομέα της Υγείας.

Και επανερχόμενος στην ειδικότερη θεματική επικαιρότητα της παρούσας ημερίδος, οφείλω να επισημάνω ότι η υπερσυνταγογράφηση, η πολυφαρμακία και η επιζήτηση της αλόγιστης κερδοφορίας δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ιατρο-φαρμακευτικές ανάγκες του ασθενούς, υποβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.

Θεωρώ δε, ότι ο νέος επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας και Διαφάνειας κινείται θετικά και θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια στην λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση και εκ μέρους του ΣΦΕΕ των ανωτέρω απαράδεκτων και νοσηρών καταστάσεων στη διάθεση του φαρμάκου.

Οι ενδιαφέρουσες και λυσιτελείς θέσεις του ΣΦΕΕ επιδέχονται διαβούλευσης με το Υπουργείο Υγείας, τον Ε.Ο.Φ. και τους λοιπούς εμπλεκομένους με το φάρμακο φορείς, προκειμένου από κοινού να διαμορφωθούν και περαιτέρω αποτελεσματικότερες δράσεις προς όφελος της διαφάνειας και κατ’ επέκτασιν προς όφελος και της Δημόσιας Υγείας.

Επί παραδείγματι, η υποχρεωτική δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των αναλυτικών στοιχείων για τις χορηγίες ανά εταιρία και το κόστος συμμετοχής ανά επαγγελματία Υγείας στα συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού υπηρετεί τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της κοινωνικής λογοδοσίας και της επαγγελματικής δεοντολογίας.

Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και το σημαντικότερο, για την ουσιαστική αναγέννηση του συστήματος της Υγείας απαιτείται η σύναψη μιας έντιμης, ειλικρινούς και αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εταίρων της υγειονομικής κοινότητος: του δημοσίου, των ιατρών, των φαρμακοποιών, των νοσηλευτών, των φαρμακευτικών εταιριών αλλά και των ίδιων των ασφαλισμένων.

Προτείνω ως υπουργός Υγείας αυτή τη νέα συμφωνία ως έμπρακτη επίδειξη πατριωτικής αλληλεγγύης και συνεισφοράς στο κοινό χρέος όλων μας για την υπέρβαση της κρίσης. Είμαι αποφασισμένος με την έναρξη του νέου έτους να εργαστώ εντατικά ώστε η συμφωνία αυτή να γίνει πράξη και δέσμευση όλων.

Georgette Lalis, Eπικεφαλής γραφείου Αθηνών Task Force για την Ελλάδα

Έχει μεγάλη σημασία η δεοντολογία στον τομέα των φαρμάκων. Οι μη αποδεκτές πρακτικές και η αμέλεια στη δεοντολογία ζημιώνει συνολικά την κοινωνία. Έχει μείζονα αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και προκαλεί αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού προς το συμφέρον του συνόλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει δύο πρωτοβουλίες. Η task force έχει επενδύσει χρόνο και προσπάθεια, με τη στήριξη των ελληνικών αρχών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Έχει διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης, το οποίο έχει τη σύμφωνη γνώμη των ελληνικών αρχών και ο υπουργός Επικρατείας προσωπικά “τρέχει” για την υλοποίησή του.

Προβλέπεται ταχεία εφαρμογή συνολικής εθνικής στρατηγικής και εθνικός συντονιστής, ο οποόος θα συντονίζει την εφαρμογή της εθνικής αυτής στρατηγική.

Προαπαιτούμενο είναι να υπάρξει ανάπτυξη τομεακών στρατηγικών στη φορολογική διοίκηση και την Υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν εκτεταμένο προβληματισμό για τα θέματα διαφάνειας, ο οποίος αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην Υγεία. Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οράματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από το 2010, ξεκίνησε το πρόγραμμα με την ονομασία “Διαδικασία για εταιρική ευθύνη στο χώρο Φαρμακοβιομηχανίας”. Δεν αφορά μόνο τη βιομηχανία, αλλά όλους του εμπλεκόμενους φορείς.

Χαίρομαι που ο ΣΦΕΕ είναι ο πρώτος φορέας που αυτή την πρωτοβουλία. Χρειάζεται αυστηρότητα και επιμονή. Οι καιροί άλλαξαν και η συμπεριφορά της βιομηχανίας πρέπει να συνταχθεί με τα νέα αυτά δεδομένα.

Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος ΕΟΦ

Ο Κώδικας είναι μία σημαντική στην αντιμετώπιση των πολλών στρεβλώσεων, οι οποίες χαρακτηρίζουν τον τομέα του φαρμάκου.

Στρέβλωση είναι ότι το 2010 είχαμε περισσότερες από 2.000 αιτήσεις για επιχορηγούμενες επιστημονικές εκδηλώσεις.

Τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Οι αιτήσεις για συνέδρια το 2011 ήταν 1.088 και το 2012 είναι 700. Για συνέδρια στο εξωτερικό, δόθηκαν μόνο δύο άδειες, για την Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη, για εθνικούς λόγους, ενώ οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν κατά 40%.

Ο ΕΟΦ προτείνει να δίδεται πιστοποιητικό παρακολούθησης, μόνον εφόσον το συνέδριο παρακολουθείται από ένα συγκεκριμένο ποσοστό γιατρών και να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες για παρακολούθηση συνεδρίων και μέσω Διαδικτύου.

Η διοίκηση του ΕΟΦ πριν από δύο χρόνια εξέδωσε ειδική εγκύκλιο και καθιέρωσε επιστημονική επιτροπή εγκρίσεων με στόχο τον εξορθολογισμό των επιχορηγούμενων επιστημονικών εκδηλώσεων. Πλέον δεν εγκρίνεται η πραγματοποίηση επιστημονικών εκδηλώσεων από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς στο εξωτερικό, πλην της Κύπρου και της Κωνσταντινούπολης για εθνικούς λόγους.

Στη σχετική εγκύκλιο του ΕΟΦ προστέθηκαν νέες ρυθμίσεις που θέτουν όρια στις επιχορηγούμενες συμμετοχές των επαγγελματιών υγείας στις επιστημονικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό καθώς και όρια στα ποσά των χορηγιών και στα γενικότερα έξοδα προώθησης κάθε εταιρίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο είναι η πιστοποίηση της παρουσίας και της παρακολούθησης των εργασιών του συνεδρίου από κάθε συμμετέχοντα γιατρό, μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής, όπου θα πρέπει να καλύπτει άνω του 60% των ωρών του Συνεδρίου για να λαμβάνει πιστοποιητικό συμμετοχής.

Τέλος η νέα εγκύκλιος, προωθεί την επιχορήγηση των συμμετοχών των γιατρών για την παρακολούθηση των επιστημονικών εκδηλώσεων μέσω του διαδικτύου και εντάσσει στα έξοδα προώθησης την δωρεάν παροχή ορισμένων εξειδικευμένων εξετάσεων που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση σε κρίσιμες κατηγορίες ασθενών όπως AIDS, μοριακός έλεγχος για Ινοκυστική Νόσο, γονότυπος HCV, HBV-DNA, γονότυπος HBV, HTLV-I/IIPCR, οστεοπόρωση κ.α.

Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Ο Κώδικας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο πάταξης της διαφθοράς της δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, κυρίως μέσω της συμμετοχής στα συνέδρια, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα υπόγειων διαδρομών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υπερσυνταγογράφηση.

Εάν τηρηθεί αμετάκλητα, θα αποφέρει αποτελέσματα, διότι θα σταματήσουν τα τουριστικά συνέδρια.

Σε οποιοδήποτε σύστημα Υγείας, επίκεντρο είναι ο γιατρός, ο οποίος διατάσσει πληθώρα άχρηστων εξετάσεων και δίνει φάρμακα, τα οποία δεν βοηθούν πάντα τον ασθενή.

Ο νέος Κώδικας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή του Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ.

Ο έλεγχος των ιατρικών εταιρειών δεν υπάγεται στη διαδικασία μου. Θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι λογαριασμοί ΕΛΚΕ και ΕΛΚΕΑ να υφίστανται και φορολογικό έλεγχο.

Κώστας Μπακούρης, Καθηγητής, Πρόεδρος Οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς”

Ο χώρος της Υγείας εμφανίζει το ένα τρίτο των περιστατικών διαφθοράς, όπως δείχνει έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας.

Το παγκόσμιο κόστος για την Υγεία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Είναι, όμως, δύσκολο να προσδιοριστεί το κόστος της διαφθοράς.

Για αύξηση της διαφθοράς κατά 1%, μειώνεται το ΑΕΠ κατά 2%. Οδηγεί, δηλαδή, σε σημαντικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό κόστος.

Οι πρακτικές προώθησης των φαρμάκων βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια. Χαιρετίζουμε την εξέλιξη με τον Κώδικα και ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι φορείς, ώστε να ενισχυθεί το μέτωπο πάταξης της διαφθοράς.

Μιχάλης Βλασταράκος, Πρόεδρος ΠΙΣ

Για το πρόβλημα δεν ευθύνονται μόνον οι γιατροί. Ευθύνονται οι κακές πολιτικές, οι διοικήσεις, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και οι γιατροί.

Είναι κομβική η στιγμή για την ελληνική κοινωνία, η οποία αναζητεί ερείσματα ενδυνάμωσης των αξιών και της διαφάνειας.

Έχουμε επίγνωση, ως ιατρικός χώρος, της κατάστασης και των ευθυνών μας, ώστε να συμβάλλουμε στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια είναι σημαντικό και οι αποδέκτες πρέπει να το ενστερνιστούν.

Η θέσπιση κανόνων για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, προάγει τη διαφάνεια και καθαρίζει τα γκρίζα τοπία. Απαλλάσσει από αλόγιστες κριτικές και προωθεί την καθαρότητα στις σχέσεις μεταξύ φαρμακευτικής και ιατρικής κοινότητας.

Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, Διοικητής ΕΟΠΥΥ

Η διαχείριση της Υγείας πρέπει να έχει κοινωνική αναφορά και να αξιολογείται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητά της. Περιορίζοντας τη διακύμανση του τυχαίου, το οποίο δεν είναι τυχαίο περιορίζουμε το κόστος.

Η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών (ΚΜΕΣ) εντόπισε γιατρούς με υψηλά ποσοστά συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών. Οι υποθέσεις διερευνώνται και έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες αρχές.

Υπάρχουν καταγγελίες για μη παρεμβατικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν μελέτες προώθησης φαρμάκων. Ήταν συμφωνία μεταξύ γιατρού και εταιρείας, για να προωθηθεί η συνταγογράφηση συγκεκριμένου φαρμάκου. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, που λάμβαναν φάρμακα εκτός ενδείξεων.

Ο Κώδικας παρέχει σημαντικά οφέλη, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας, με τη συμμετοχή τους σε συνέδρια.

Ο ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για δωρεάν μεταφορά φαρμάκων σε μονάδες του Οργανισμού στην επαρχία.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει προσδοκίες από τον νέο Κώδικα: Την αρωγή για εξάλειψη της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών της Υγείας.

Θα ήταν θεμιτή η επέκταση του Κώδικα και στις εταιρείες που δεν είναι μέλη του ΣΦΕΕ.

Βασίλης Κοντοζαμάνης, Διοικητής 1ης ΥΠΕ Αττικής

Να μη σταματήσει εκεί ο Κώδικας, αλλά να συνεχίσει. Το θέμα δεν είναι μόνον τα ταξίδια, αλλά πρέπει να αποτελέσει όχημα στόχων πολιτείας και εταιρειών, για πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτική περίθαλψη.

Θα ρυθμίσει τις τιμητικές αμοιβές και επιστημονικές συμβουλές. Το πλαίσιο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα μπορεί να δώσει αναπτυξιακή τροχιά στο σύστημα Υγείας και να αποτελέσει μέτρο αύξησης του εισοδήματος των επαγγελματιών Υγείας.

Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ

Δεν φταίνε μόνον οι γιατροί, αλλά εκείνοι που τους παράγουν ανεξέλεγκτα και δεν κοιτάνε τι γίνεται στην Ευρώπη.

Αυτή τη σημαντική μέρα, το υπουργείο Υγείας έπρεπε να είναι εδώ. Υπεύθυνο για την πολυφαρμακία είναι το κράτος. Από ένα ολόκληρο σύστημα φταίει ο γιατρός που εργάζεται για 1.000 ευρώ.

Κατεβάστε το αρχείο εδώ

Φωτογραφικό Υλικό