Με κοντόφθαλμα συγκυριακά μέτρα δεν εξασφαλίζεται αξιοπρεπής περίθαλψη

Άρθρο κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στο All About Health – 17/09/2014

H νέα φθινοπωρινή περίοδος ξεκίνησε με σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο του φαρμάκου, καθώς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης καταμεσής του καλοκαιριού προμηνύει πολύ αρνητικές εξελίξεις τόσο για την αγορά όσο και για την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς περίθαλψης των ελλήνων πολιτών. Οι εσπευσμένες αποφάσεις που αφορούν στη διαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής δείχνουν πως η Κυβέρνηση βαδίζει και πάλι στην πεπατημένη της απλής λογιστικής με γνώμονα τη συγκυριακή επίτευξη αριθμητικών στόχων.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε τη εμμονική θα την έλεγα διάθεση της Πολιτείας, να κωφεύει μπροστά στις εκκλήσεις του κλάδου για σοβαρή αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων και να εθελοτυφλεί, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα  των δικών της αγχωμένων ρυθμίσεων. Χαρακτηριστική είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση, τις καλύψεις και τον προϋπολογισμό των φαρμακευτικών σκευασμάτων σχεδόν μέσα στην Αργία του Δεκαπενταύγουστου. Μια αιφνιδιαστική θα έλεγε κανείς κίνηση από την οποία απουσίαζε παντελώς το όποιο συμπέρασμα από τη διαβούλευση που είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν.

Έχουμε φτάσει πλέον σε μόλις 3 μήνες από την εκπνοή ενός ιδιαίτερα δύσκολου έτους, όπως εξελίχθηκε το 2014 και ακόμη διαπιστώνουμε πως είμαστε στο σημείο μηδέν του διαλόγου και της ανάγκης συνειδητοποίησης ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στο βωμό της μείωσης του προϋπολογισμού για την υγεία και το φάρμακο δεν διαμορφώνουν ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι όλη η δουλειά που έχουμε κάνει ως φαρμακευτική αγορά, παρέχοντας στην Πολιτεία ένα σχέδιο αποδοτικό, το οποίο δεν έχει αμφισβητηθεί καθώς αποτελεί επιστημονική δουλειά με τη συνδρομή των ίδιων των συμβούλων της πολιτείας, δεν λαμβάνεται υπόψη. Δυστυχώς λογικές αιτίες δεν υπάρχουν.

Το μόνο που βλέπουμε είναι η παγίωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις. ευρώ, τόσο για το 2014 όσο και για το 2015. Είναι πραγματικά παράλογη ακόμη και η ίδια η λογιστική του κράτους, η οποία σε μια εξίσωση όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται , θέλει να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει με μείωση του προϋπολογισμού για το φάρμακο.

Εμείς δε ζητήσαμε ποτέ το ανέφικτο και το αδύνατο. Προτείναμε τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3δις. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και το ποσό για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που σήμερα φαίνεται αρκετοί από αυτούς περνούν μέσα από βιβλιάρια ασφαλισμένων συγγενών τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και ζητάμε επισταμένα το έλεγχο όλων των κέντρων κόστους στην υγεία και δη στα νοσοκομεία απ όπου είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη σημαντικές εξοικονομήσεις και να απελευθερωθούν πόροι από την πάταξη της σπατάλης.

Είναι πραγματικά απαράδεκτο τις ολιγωρίες της κυβερνητικής πολιτικής να πρέπει να τις φορτώνεται ο στέναζων ιδιωτικός τομέας, ο οποίος σε μια πολιτική ανάπτυξης θα πρέπει αν όχι να προστατεύεται τουλάχιστον να μην βάλλεται και να ενθαρρύνεται.

Μάλιστα η όλη αυτή κατάσταση μας εκθέτει και πάλι. Οι πολυεθνικές  εταιρείες διαπιστώνουν την αφερεγγυότητα της χώρας. Ενώ είχαμε καταφέρει ως έλληνες και δη εμείς οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, να πείσουμε ότι σταδιακά αποκαθίσταται η ισορροπία στην αγορά και ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία με τόση περηφάνια προβάλλει η Κυβέρνηση θα παγιωθούν μέσα και από την δική μας πορεία προς την ανάπτυξη, πλέον δεν μπορούμε να πείσουμε με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Οι προμηθευτές υγείας και περισσότερο ο φαρμακευτικός κλάδος, ήταν ο μόνος ιδιωτικός επιχειρηματικό τομέας που στήριξε τη χώρα στην δύσκολη και άδικη διαδικασία του PSI για τη μείωση του χρέους, και ενώ στηρίξαμε και στηρίζουμε με πολλές δράσεις μόνοι μας όλη αυτή την προσπάθεια να υπάρχει μια βασική περίθαλψη, όχι απλά δεν διαπιστώνουμε την εκτίμηση που μας αξίζει, αλλά γινόμαστε και στόχος επιπλοκών που θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί.

Με την παγίωση πλέον των μέτρων clawback και rebates, η Κυβέρνηση πιστεύει ότι λύνει τα προβλήματα της στο μέτωπο του κόστους υγείας βάζοντας τα θέματα κάτω από το χαλί. Όμως δεν αναρωτήθηκε ποτέ για πόσο. Το επαναλαμβάνω ότι δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα, αλλά η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση, η οποία και πάλι μας επιστρέφει στο κακό μας παρελθόν με ημίμετρα και αδιαφανείς διαδικασίες.

Ζητάμε άμεσα η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το τρόπο που διαχειρίζεται τον ευαίσθητο τομέα της υγείας και το φάρμακο. Κι εμείς αυτή τη δουλειά την έχουμε έτοιμη. Με ελάχιστα βήματα η εφαρμογή του σχεδίου έχουμε προτείνει μπορεί αν φέρει αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο, το πολύ σε δύο τρεις μήνες. Μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρεπή κάλυψη και να θέσει μια στέρεα βάση για ανάπτυξη μέσα στο 2015.