Νέα

Νέα

Μια ακόμη δυσβάσταχτη επιβάρυνση

Άρθρο του κου Μάριου Κοσμίδη, Αντιπροέδρου ΣΦΕΕ στον Φαρμακευτικό Κόσμο, Ιούλιος 2015

 

Είναι βέβαιο πως διανύουμε τη δυσκολότερη και πλέον κρίσιμη περίοδο για τις εταιρίες, την Ελληνική οικονομία την Ελληνική κοινωνία, για την ίδια τη χώρα. Και η αλήθεια είναι πως όλοι θέλουμε να πάνε καλά τα πράγματα και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτό αποτελεί τη βάση για να βρεθεί ο κοινός τόπος, τουλάχιστον στα στοιχειώδη. Και σε αυτήν την προσπάθεια οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πρωτοστατήσει τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ώστε να μην φτάσει στον Έλληνα ασθενή. Μόνο το 2014, με την κρατική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στα 2δις, η συμμετοχή του κλάδου στη δαπάνη ήταν περίπου 530 εκατ. ευρώ μέσω των διαφόρων εκπτώσεων και υποχρεωτικών επιστροφών (rebates και clawback), ενώ την ίδια στιγμή αντιμετώπισε χωρίς καμία στήριξη την τραγική συνέπεια του «κουρέματος» των ομολόγων που είχαν πάρει οι εταιρίες αντί πληρωμών για προμήθειες φαρμάκων στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ (1 δις €) καταβάλλοντας κανονικά και τις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες προέκυπταν από τα απλήρωτα τιμολόγια.

Η ενεργοποίηση των κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) όγκου επί των πωλήσεων βάσει της αρχής της αναλογικότητας είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση και αποκλείει την ανάγκη θέσπισης κλειστών προϋπολογισμών, αλλά θα πρέπει το Υπουργείο να διασφαλίσει ότι το σύνολο των εκπτώσεων (rebate) και υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που θα κληθεί η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 2015 δεν θα υπερβεί τα όρια του 2014, δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός παραμένει ακόμα στα χαμηλά επίπεδα των 2 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 χρόνια. Επί της ουσίας ζητείται για ακόμη μία φόρα, από τις φαρμακευτικές εταιρίες να σηκώσουν μία δυσβάσταχτη και δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση. Μία επιβάρυνση που φθάνει τα 139 εκ. ευρώ για τον κλάδο, με μία δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που καθίσταται ακόμα περισσότερο μη βιώσιμη για την δημόσια υγεία και τον ασθενή και η οποία θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί άμεσα.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να σημειώσουμε θέματα του κλάδου ζωτικής σημασίας που η Πολιτεία επιβάλλεται να επιλύσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Όπως, η άμεση επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμών πέραν των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με τα χρέη των νοσοκομείων και στις εκπτώσεις (rebates) και τον ΦΠΑ με όλα τα εκκρεμή χρέη του Δημοσίου (νοσοκομεία & ΕΟΠΥΥ) προς τις εταιρείες. Σε αυτό το πλαίσιο επιτακτική είναι και η ανάγκη προγραμματισμού της αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή άμεσου και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Βεβαίως, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο και την ανατιμολόγηση για το 2015, για την οποία είμαστε ήδη σε επικοινωνία με το Υπουργείο καθώς και στις παρεμβάσεις που απαιτούνται επειγόντως για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τον περιορισμό της σπατάλης για το σύστημα Υγείας.

Ο κλάδος θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει τη δέσμευση του να είναι δίπλα στον Έλληνα ασθενή αλλά και στην Πολιτεία η οποία όμως θα πρέπει πλέον έμπρακτα να συμβάλει έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες. Αυτήν τη φορά ο λόγος και οι πράξεις της Πολιτείας πρέπει να συγχρονιστούν για να προστατευτεί ο Έλληνας ασθενής. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε το καθήκον μας…

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο