Νέα πρωτοβουλία θωράκισης του κύρους του φαρμακευτικού κλάδου

Συνέντευξη του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στο IATROPEDIA.gr – Παρασκευή 21/11/2014

στη Δήμητρα Ευθυμιάδου

 

Δείτε εδώ το video

Όπως προανήγγειλε από το studio του iatropedia.gr στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διευθύντρια σύνταξης Δήμητρα Ευθυμίαδου από 1 Ιανουαρίου του 2016 με νόμο που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα δημοσιοποιούνται όλες οι παροχές και οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και γιατρών.

Παράλληλα ο κ. Φρουζής ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο για το τιμόνι του ΣΦΕΕ.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στα φάρμακα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής δήλωσε πως μεγάλη ευθύνη φέρνουν οι παράλληλες εξαγωγές. “Στην Ελλάδα έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη. Όσο και εάν φαίνονται ακριβά. Σήμερα τα πάντα είναι ακριβά σε σχέση με τα εισοδήματα.”

Ερωτηθείς για το φαινόμενο να εξαφανίζονται τα φάρμακα από τα ελληνικά ράφια για να πωληθούν ακριβότερα στο εξωτερικό είπε: “Τα φάρμακα εξαφανίζονται προς το εξωτερικό επειδή έχουμε χαμηλές τιμές. Οι εξαγωγές επιτρέπονται εφόσον υπάρχει επάρκεια φαρμάκων στη χώρα. Αλλά μάλλον το σύστημα δεν είναι τόσο στεγανό. Δεν ευθυνόμαστε εμείς. Μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τις φαρμακαποθήκες.”

Ωστόσο ο κ. Φρουζής δήλωσε πως οι ελλείψεις όμως στα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι σοβαρότερες στα δημόσια νοσοκομεία.

Για την συμμετοχή στα φάρμακα ο κ. Φρουζής επισήμανε ότι ”είναι δυσβάστακτη  αφού οι οικογένειες δεν έχουν χρήματα. Σε ξένες χώρες που πληρώνουν 40% έχουν ιδιωτικές ασφάλειες που καλύπτουν τα φάρμακα”.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμός της νέας χρονιάς ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ δήλωσε πως πρέπει να γίνει με κοινωνικό προφίλ λόγω της κρίσης ενώ η φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 2,3 δισ ευρώ.

Για τα ακριβά  φάρμακα η δαπάνη των οποίων φτάνει τα  600 εκ. τάχθηκε υπερ της δημιουργίας μητρώων ασθενών και δεσμευτικών πρωτόκολλων τα οποία θα φρενάρουν την υπερ συνταγογράφηση.