Όχι άλλα κοντόφθαλμα και επιζήμια μέτρα

Συνέντευξη προέδρου ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στη Real News

Όχι άλλα κοντόφθαλμα και επιζήμια μέτρα

• Πρόσφατα εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση η οποία επί της ουσίας καλεί τη φαρμακοβιομηχανία να αποτελέσει το δεκανίκι της Κυβέρνησης για την κάλυψη του κόστους των ανασφάλιστων. Ποια είναι η δική σας αντίδραση; Ξέρουμε ότι μέχρι σήμερα , ότι η Κυβέρνηση ότι σας έχει ζητήσει το έχει πάρει, χωρίς να σας αφήσει περιθώρια αναστολής…

Όντως μέχρι σήμερα έχουμε δείξει υπεύθυνη στάση απέναντι στην κοινωνία και την Οικονομία της χώρας. Κάποιες φορές υποχωρήσαμε μπροστά στο φανερό παραλογισμό των απαιτήσεων προκειμένου οι έλληνες ασθενείς να έχουν πάντα φάρμακα, όταν την ίδια στιγμή σε άλλους κρίκους της αλυσίδας φαρμάκων ή σε άλλους τους τομείς υγείας, οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις οδηγούσαν σε ένα αντιδραστικό κλίμα που ταλαιπωρούσε τους έλληνες πολίτες.

Το να συνεχίσουμε να εισφέρουμε από την πλευρά μας στο ευαίσθητο ζήτημα της κάλυψης των πολιτών το θεωρώ δεδομένο. Αλλά με σωστή στρατηγική και κοινό σχέδιο το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη εκπονηθεί και συζητηθεί, ώστε να είναι βιώσιμο. Εμείς από την αρχή της κρίσης συνειδητοποιήσαμε την πορεία μεγέθυνσης του προβλήματος και επιμέναμε προς το Υπουργείο να λάβει σχετικά μέτρα. Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι ο άνεργος του 2012 θα ήταν ανασφάλιστος , ο ίδιος και η οικογένειά του πιθανότατα το 2013? Όμως οι Κυβέρνησεις ολιγωρούσαν καθώς τις ενδιέφεραν μόνο οι αριθμοί του επόμενου μήνα και όχι ο στοιχειώδης σχεδιασμός 2 ή 3 ετών.

Όσον αφορά στην αντίδραση που αναφέρετε, εμείς έχουμε πρόταση και όχι συντεχνιακή συμπεριφορά. Και αυτή η πρόταση προσπαθεί να εξισορροπήσει αφενός την ανάγκη για φαρμακευτική μέριμνα των πολιτών αφετέρου την επιβίωση των εταιρειών και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.

• Ποια είναι η πρότασή σας λοιπόν?

Με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως ξέρετε  το ύψος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για την κάλυψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών μπορεί να φτάσει μέχρι τα  340εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται και αυτά στο σύνολο του προϋπολογισμού για φάρμακα και που η Κυβέρνηση επιμένει να ορίζει κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα για φέτος και για το τελευταίο 4μηνο θα απαιτηθούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τον ήδη συρρικνωμένο προϋπολογισμό φαρμάκου.

Μετά από σειρά συζητήσεων βασισμένες σε στοιχεία από τα μέσα του 2013 με το Υπουργείο Υγείας, είχε καταστεί σαφές πως η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για  το 2014 θα πρέπει να προσδιοριστεί στα 2.3 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων των 100εκατ. ευρώ για εμβόλια, ορούς και παράγωγα αίματος. Με έκπληξή μας διαπιστώνουμε όμως ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε μέσα σε μια νύχτα από τα 2 δισ. € στα 1.944 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός για τους ανασφάλιστους συνυπολογίζεται σήμερα μέσα σε αυτά και άρα στην υπέρβαση και στο claw back! Αυτό είναι ανέφικτο, τόσο απλά!

Για αυτόν τον λόγο ζητάμε τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός λογικού στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 στα 2.3δις. ευρώ, ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου θα περιέχεται και ποσό για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

• Υπάρχουν πολλοί πάντως και μάλιστα εκφέρεται από επίσημα χείλη  (πρόσφατη τοποθέτησή του καθηγητή κ. Νίκος Μανιαδάκη, συμβούλου της Τρόικα σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής) , που σημειώνουν  ότι η Ελλάδα παρά την μείωση της δαπάνης εξακολουθεί να αποτελεί παράδεισο για τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. Τι λέτε γι αυτό?

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο κ. Μανιαδάκης μπορεί να πιστεύει ότι ένα συνονθύλευμα αντιαναπτυξιακών συνθηκών όπου κανείς μας δεν ξέρει τι του ξημερώνει είναι ένα περιβάλλον για επενδύσεις. Είναι παράδεισος να μην εξοφλούμαστε για πάνω από ένα χρόνο ή να πουλάμε σε τιμές και το τιμολόγιο να εισπράττεται στο μισό? Είναι παράδεισος που μόνοι μας παλεύουμε να συντηρήσουμε θέσεις εργασίας σε ένα αντιαναπτυξιακό υφεσιακό κλίμα? Και ας μην ξεχνάμε ότι ο «παράδεισος» αυτός ήταν ερμητικά κλειστός για σχεδόν 4 χρόνια στην καινοτομία δηλαδή στο οξυγόνο μας και την ελπίδα των ασθενών…

Για το δε «προπατορικό αμάρτημα», της υπέρβασης των αυθαίρετων προϋπολογισμών φαρμάκου, θέλω να πω ότι είμαστε εμείς που πληρώνουμε το μάρμαρο ενώ ο ρυθμιστής της αγοράς βρίσκεσαι αλώβητος παραγράφοντας μάλιστα τις δικές του ευθύνες, οι οποίες είναι τεράστιες.

• Έχουμε πλέον νέα ηγεσία στο Υπουργείο Υγεία. Θα ήθελα να μου εντοπίσετε τα βασικά σημεία των παραινέσεών  σας προς τον νέο Υπουργό Υγείας, τον κύριο Βορίδη.

Κατ αρχήν να πω ότι η φαρμακοβιομηχανία ανεξάρτητα της ηγεσίας του υπουργείου έχει διαμορφώσει συγκεκριμένη στρατηγική και προτάσεις την οποία προσαρμόζει και καταθέτει σταθερά. Πέρα από τα προηγούμενα τα οποία ανέφερα και φυσικά είναι ήδη γνωστά στον κύριο Υπουργό, εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε στα εξής βασικά θέματα μεταξύ άλλων:

Να δει με τη δέουσα ταχύτητα την αναμόρφωση των διαχειριστικών δράσεων στα νοσοκομεία ώστε να εξορθολογιστεί η κατάσταση και να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων. Να ασχοληθεί επισταμένα με τον ΕΟΦ και να αναδείξει τη σημασία του Οργανισμού και φυσικά να συνεργαστεί με τους αρμόδιους υπουργούς στα θέματα ανάπτυξης που αφορούν στη βιομηχανία φαρμάκου. Δεν είναι λύση η συρρίκνωση του προϋπολογισμού κάτω από τα 2,3 δισ. €. Είναι ενάντια στην κοινωνία και τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Είναι βασικό να δημιουργηθεί η νοοτροπία ότι η πολιτική δεν χαράζεται μόνο για το τώρα, αλλά να αφορά στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Όχι άλλα κοντόφθαλμα επιζήμια μέτρα.

Κατεβάστε το pdf αρχείο (425KB)