Οι αποφάσεις για την υγεία είναι εναντίον της υγείας των πολιτών

Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Ημερησία

 

Άρθρο Κ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στην Ημερησία

Σε μια περίοδο που από τα περισσότερα νοήμονα χείλη εκφέρεται το παράλογο πλέον νέων απαιτούμενων μέτρων και που διακυβεύουν την κοινωνική συνοχή εφόσον υπάρξουν και νέες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά,  ο κλάδος υγείας και η περίθαλψη των ελλήνων  πολιτών ετοιμάζεται να πληγεί ανεπανόρθωτα. Ήδη η Κυβέρνηση χαμήλωσε τον πήχη του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική περίθαλψη στα 2 δις. ευρώ για το 2014, χωρίς προηγουμένως να έχει προχωρήσει σε έναν απολογισμό για το τι επιτεύχθηκε από τις προηγούμενες ραγδαίες μειώσεις και κυρίως χωρίς καμία έννοια για τους κινδύνους που ελλοχεύει η συρρίκνωση των δημόσιων πόρων για τα φάρμακα.

Η νέα πολιτική που αναμένεται να ακολουθηθεί και που δυστυχώς δε διαφέρει σε φιλοσοφία και στοχεύσεις από τη «λογιστικοκρατούμενη» σκέψη που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων, θέλει ένα επίπεδο Υγείας το οποίο θα βασίζεται σε ένα σαθρό έδαφος. Ένα σύστημα Υγείας που θα αναγκάζει τους Έλληνες σε «μισά» αν μου επιτρέπεται η έκφραση δικαιώματα για θεραπείες, έναντι των άλλων Ευρωπαίων πολιτών. Γιατί πραγματικά μόνο έτσι μπορώ να μεταφράσω την καθιέρωση μιας κατά κεφαλή δαπάνης για φάρμακα στο περίπου μισό αυτής που έχει κατακτήσει ο μέσος ευρωπαίος πολίτης.

Και με αυτή την «κουρεμένη» δαπάνη, το ελληνικό δημόσιο κρίνει ότι μπορεί να περιορίσει τα κόστη και να  βάλει ένα λιθαράκι στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δεν νομίζω όμως ότι καμία σκέψη οικονομικού επιστήμονα ή απλού λογικού ανθρώπου μπορεί να πιστέψει πως συμπιέζοντας τις δαπάνες για την Υγεία μιας κοινωνίας επιτυγχάνεται ανάπτυξη, όταν μάλιστα έχει ήδη επιβληθεί μια δραματική μείωση αυτή της δαπάνης τα προηγούμενα 4 χρόνια. Μάλλον δυναμιτίζεται η προσπάθεια παρά συνεπικουρείται.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα αναδιάρθρωσης του συστήματος περίθαλψης επιβάλλουν έμμεσα και άμεσα την επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού για φάρμακα. Οι  έλληνες πολίτες και ειδικά οι χρόνια πάσχοντες  τους οποίους αφορά σε ποσοστό 65% η δαπάνη σε περίθαλψη, θα πρέπει να πειραματιστούν σε νέα φάρμακα προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους ή θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτή η διαδικασία διαβρώνει  τα θεμέλια του ΕΣΥ , όπως ήδη έχει συμβεί, καθώς λόγω της κρίσης  πολλοί χρόνια ασθενείς μη έχοντας τους πόρους να προμηθευτούν φάρμακα δεν ακολουθούν σωστή θεραπεία, με αποτέλεσμα να αυξάνονται ήδη οι νοσηλείες και φυσικά το συνολικό κόστος υγείας για το δημόσιο.

Κι εδώ θα ήθελα να διατυπώσω μια ακόμη σκέψη. Η μείωση της δαπάνης κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ για το 2014 σε σχέση με φέτος, όσο κι αν στηριχθεί στην περαιτέρω δική μας  –τις φαρμακευτικές εταιρείες-  συνεισφορά, κυρίως μέσω του  clawback, σε μεγάλο βαθμό θα επιβαρύνει την τσέπη των ασφαλισμένων. Κι αυτό γιατί πολλοί ασθενείς ακολουθώντας τη γνώμη του γιατρού, του μόνου επιστήμονα που φέρει την ευθύνη της συνταγογράφησης, σε πολλές περιπτώσεις ίσως δεν θα αλλάξουν θεραπεία ώστε να πειραματιστούν με κάποια φθηνότερη. Ή τουλάχιστον δεν θα το πράξουν άμεσα. Αυτό σημαίνει λοιπόν επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, η τόσο μεγάλη πλέον μείωση των πόρων για φάρμακα είναι μια σημαντική αστοχία. Ελληνικές βιομηχανίες και πολυεθνικές εταιρείες έχουμε επενδύσει τα τελευταία 5-6 χρόνια περί το 1 δις. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίων και μέσω της δημιουργίας παραγωγικών μονάδων. Την ίδια περίοδο άλλο 1 δις. ευρώ –ίσως και παραπάνω- από το σύνολο των πωλήσεών μας, θυσιάστηκε στο βωμό της οικονομικής εξυγίανσης και είμαστε εμείς οι προμηθευτές της υγείας οι μόνοι που συμμετείχαμε άμεσα μέσω του άδικου PSI στην προσπάθεια απαλλαγής της χώρας από το μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους. Εμείς και οι τράπεζες. Και για τι τελευταίες υπάρχει μέριμνα από τους δανειστές και την Κυβέρνηση. Αντίθετα για μας, δανειστές και Πολιτεία προβλέπουν μόνο παράλογες περαιτέρω απαιτήσεις.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι μέσα σε αυτό το κλίμα η δραστηριότητά μας δέχεται αντιαναπτυξιακά πλήγματα και φοβάμαι για την πορεία του 2014. Βέβαια πάντα στοχεύουμε από την επιχειρηματική ηθική που μας διέπει για την αξιοπρεπή κάλυψη των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας με φάρμακα. Όμως η διατήρηση της αξιοπρέπειας θέλει αρωγό την Κυβέρνηση αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί η εφοδιαστική αλυσίδα να καλύψει κενά όπως τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανασφάλιστων.

Όμως όπως ανέφερα και πριν, ο κλάδος του φαρμάκου έχει επιδείξει λειτουργική αντίδραση μέσα στην ύφεση και μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης. Αρκεί να δοθούν κίνητρα. Προς το παρόν χωρίς να έχουμε καμιά εσωστρεφή διάθεση είμαστε εμείς που συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση οράματος και ελπίδας με το διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Υγεία.

Το Innovation Project του ΣΦΕΕ είναι ένας διαγωνισμός που σε αυτές τις δύσκολες μέρες αποτελεί αχτίδα καινοτομίας. Είναι καινοτόμος ως ιδέα και στοχεύει στην ανάδειξη νέων προτάσεων για την Υγεία  που μπορούν να ανατρέψουν τη σημερινή «τακτοποιημένη» σκέψη για τον τρόπο που γίνονται τα πράγματα. Είναι μήτρα που μπορεί να γεννήσει κάτι δυνατό για τον κλάδο μας, την οικονομία και τις καινοτόμες θεραπείες. Εξάλλου όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις ειδικά στις θεραπείες είναι κάποια μικρά μόρια που στην ανάπτυξή τους σώζουν ζωές και βελτιώνουν την ποιότητα διαβίωσης των πολιτών. Αυτή την καινοτομία θέλουμε να ανακαλύψουμε. Αυτά τα κρυμμένα ζωτικά μόρια που υπάρχουν στα πολύ καλά ελληνικά μυαλά και που μπορούν να αλλάξουν το ρουν της Ελλάδας αυτή την ώρα.