Ομιλία του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ
04/06/2014 – Εκδήλωση ΣΦΕΕ Innovation Project Day
Εκδήλωση ΣΦΕΕ Innovation Project Day
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
αξιότιμοι κύριοι Καθηγητές,
Αγαπητοί Φίλοι & Συνάδελφοι,
Η κρίση δεν πρέπει και δεν θα πάει χαμένη. Για την υπέρβαση της κρίσης στη χώρα μας, χρειάζεται να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, χρήσιμα για το μέλλον. Και το κυριότερο συμπέρασμα είναι ότι η ρίζα του ελληνικού κακού βρίσκεται στην από χρόνια σταδιακή εξαφάνιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ταχύτατων αλλαγών.
Η Ευρώπη, βέβαια, και όχι μόνο η Ελλάδα, πλήττεται από την μετατόπιση της ανταγωνιστικότητας σε τρίτες χώρες, σε μακρινές ηπείρους χαμηλού κόστους. Η απάντηση λοιπόν δεν μπορεί να είναι οι εκτεταμένες «εκπτώσεις» στο επίπεδο ζωής των ελλήνων και των ευρωπαίων. Είναι βαθιά αντικοινωνικό η Ευρώπη να πρωτοστατήσει σε έναν «παγκόσμιο πόλεμο με αιχμή τα αγαθά χαμηλού κόστους».
Η απάντηση είναι μια: Η επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία, στην προστιθέμενη αξία.
Καθώς λοιπόν η φαρμακοβιομηχανία διαμορφώνει μια δυναμική οικονομία ανάπτυξης και αλληλεγγύης, αποτελεί την κυριότερη προϋπόθεση για μια εύρωστη, υγιή και αλληλέγγυα κοινωνία. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους.
Κυρίες και κύριοι,
Πέρσι, ανακοινώσαμε τον 1ο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο χώρο της υγείας, από τον ΣΦΕΕ σε συνεργασία με τους Industry Disruptors- Game Changers.
Με το SFEE Innovation Project φέραμε πιο κοντά την ερευνητική κοινότητα με την επιχειρηματική, σε μια προσπάθεια στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων στον κλάδο της υγείας.
Με 143 αιτήσεις, οι συμμετοχές πέρσι ξεπέρασαν κάθε μας προσδοκία, όπου κάθε μία, είχε κάτι καινούργιο να δώσει στην επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας.
Ανάμεσα στις 10 επικρατέστερες προτάσεις της τελικής φάσης του διαγωνισμού είχαμε ερευνητές, επαγγελματίες της Υγείας, φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίου και επιχειρηματίες. Μας επιβεβαίωσε κάτι που ζούμε καθημερινά στη Βιομηχανία μας. Η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλά μυαλά που μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας της χώρας μας.
Να θυμηθούμε ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΕ για τη δημιουργία ανάπτυξης και απασχόλησης, όπου τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στο R&D μέχρι το 2020 (1% δημόσια χρηματοδότηση, 2% επενδύσεις ιδιωτικού τομέα). Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 800 περίπου δισ. Ευρώ (+ %).
Κυρίες και κύριοι,
Για εμάς στη Φαρμακοβιομηχανία, όπως έχουμε ήδη πει, δύο είναι οι στρατηγικοί άξονες δράσης για την οικονομική ανάκαμψη, α. ερεύνα και ανάπτυξη με στόχευση στην καινοτομία και β. παραγωγή και εξαγωγές.
Ο 1ος άξονας περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης των ερευνητικών φορέων, των πανεπιστημίων και του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για περισσότερες επενδύσεις στην κλινική έρευνα.
Ο 2ος άξονας, επικεντρώνεται στην υιοθέτηση ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής και κινήτρων για την παραγωγή και τις τεχνολογικές επενδύσεις στην Υγεία, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Αγαπητοί φίλοι,
Η κρίση δεν έχει φύγει από την κοινωνία, τις οικογένειες μας, την πραγματική οικονομία του τόπου μας. Σε μία εποχή με τεράστια ποσοστά ανεργίας, (ειδικά στους νέους), μέσα από το ΣΦΕΕ/Innovation project είδαμε νέες ιδέες να γεννιούνται, ανθρώπους να τολμούν, να πασχίζουν να επιχειρήσουν.
Η συμβολή του φαρμακευτικού κλάδου στην ελληνική αγορά εργασίας αποδεικνύεται από τα ήδη 135.000 άτομα που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα σε αυτόν.
Παράλληλα, δεν μπορεί παρά να αναδειχθεί η κεντρική συμβολή των καινοτόμων φαρμάκων στη δημόσια υγεία, που αποφορτίζουν τα δημοσιοοικονομικά από διαδικασίες θεραπείας υψηλότερου κόστους. Παράλληλα η πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στην φαρμακευτική καινοτομία εντάσσει ξανά την χώρα μας στον χάρτη των επενδύσεων. Γι’ αυτό και τώρα οι κλινικές μελέτες πρέπει να διευκολυνθούν: Γιατί για κάθε παραπάνω €10mio το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 22, τα κρατικά έσοδα >5 και οι θέσεις εργασίας κατά 450.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα ανακοινώνουμε τη διενέργεια του ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0 και δίνουμε το μήνυμα ότι η έμφαση στην επιχειρηματικότητα το μέλλον της χώρα μας.
Θέλω να ευχαριστήσω, από καρδιάς το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που δίνουν την αιγίδα και την στήριξη τους στο SFEE Innovation Project για 2η χρονιά.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τις φαρμακευτικές εταιρίες που στηρίζουν για 2η συνεχή χρονιά το διαγωνισμό, που όλοι μαζί κάνουμε θεσμό μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρσι.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, μια αξιολογότατη 15άδα από τεχνοκράτες και επιστήμονες υψηλής στάθμης, που προσθέτουν αξία στο διαγωνισμό μας, καθώς επίσης και τους Industry Disruptors- τον συνεργάτη μας στην προσπάθεια αυτή.
Καλή δύναμη σε όλους.