Ομιλία του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ
Ομιλία κ.Φρουζή στην Συζήτηση για τη Διαφάνεια – Δεοντολογία στο χώρο της Υγείας, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Διοργάνωση: Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, Αμφιθέατρο ΕΣΔΥ
Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρόεδροι,
Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι καλημέρα
Σε μια περίοδο επιβεβλημένων δομικών αλλαγών με στόχο την κατάργηση κατεστημένων, η εστίαση στην αποκατάσταση της διαφάνειας σε όλες τις δράσεις μας αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Θα έλεγα ότι είναι η μόνη “δραστική ουσία” για την βελτίωση της εικόνας του χώρου της υγείας της χώρας μας γενικότερα.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ανέκαθεν φλέρταρε σταθερά με τις τελευταίες θέσεις από πλευράς διαφάνειας, σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Και πάντα διαπιστωνόταν η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό των κρουσμάτων διαφθοράς. Το χειρότερο όμως είναι ότι η διαπιστώσαμε όλοι και έλλειψη διάθεσης για να γίνουμε καλύτεροι!
Το αποτέλεσμα γνωστό! Αθέμιτες μέθοδοι, σπάταλη χρόνου, κατασπατάληση πόρων, διόγκωση χρεών, αποθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των υγιών επενδύσεων.
Όμως σε αυτό τον κόσμο δεν είμαστε μόνοι μας. Και κάποια στιγμή το κουτί της Πανδώρας ανοίγει. Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αλλάξουμε συμπεριφορά και γρήγορα μάλιστα. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά αν δεν εξασφαλιστεί ένα περιβάλλον αλληλοσεβασμού, αξιόπιστο, προβλέψιμο, με σταθερούς κανόνες, το οποίο να εφαρμόζει τα στοιχειώδη, τουλάχιστον την ίδια τη νομοθεσία!
Και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ:
α) καθυστέρηση, ενάντια στην νομοθεσία, στην λογική και τους ασθενείς, για περισσότερο από 30 και πλέον μήνες των νέων καινοτόμων φαρμάκων
β) διακριτική μεταχείριση πληρωμών στους διαφορετικούς παρόχους υγείας (ρωτήστε τον ΕΟΠΥΥ για το 2012 & 2013)
γ) συνταγογράφηση με δραστική ουσία, διαδικασία σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα ιατρική νομοθεσία όπου την αποκλειστική ευθύνη για τον ασθενή φέρει ο θεράπων ιατρός
δ) μέτρα και δράσεις για την υγεία και το φάρμακο (οι οποίες αναφέρονται και στο Μνημόνιο) εφαρμόζονται à la carte ώστε κάποιοι να στεναχωρούνται λιγότερο από κάποιους άλλους κλπ.
Οι πρακτικές αυτές αποσταθεροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και πιστέψτε με αναστέλλουν επενδυτικές προσπάθειες συνυφασμένες και με την απασχόληση, τις οποίες τόσο χρειαζόμαστε σαν χώρα.
Εμείς σαν φαρμακοβιομηχανία, από την πλευρά μας κάνουμε πρακτικά βήματα, αναλαμβάνουμε δράσεις:
α) Το βασικότερο είναι ο συνεχής μας αγώνας να προμηθεύουμε την αγορά αδιάκοπα προς όφελος του Έλληνα ασθενή και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Μην το δείτε σαν αδυναμία κύριοι της Πολιτείας, θα κάνετε λάθος. Δείτε το σαν συνεισφορά, σαν χέρι συνεργασίας, στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας.
β) Επίσης σαν υπεύθυνη βιομηχανία δίνουμε το παράδειγμα μιας νέας νοοτροπίας προσαρμοσμένης στην εποχή μας, στην Ελλάδα της κρίσης. Δηλαδή δεσμευόμαστε και επιμένουμε στη συμβολή μας στη διαρκή επιστημονική ενημέρωση και επιμόρφωση της επιστημονικής κοινότητας, μέσα όμως από όλο και πιο αυστηρούς κανόνες αυτορρύθμισης.
Εμπλουτίσαμε τον Κώδικα Δεοντολογίας μας με περιορισμούς και περισσότερη διαφάνεια. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Συνεργαστήκαμε με τον ΕΟΦ και όλους τους εταίρους μας για την αναθεώρηση του και μέσα από τον νέο μας Κώδικα εξασφαλίζουμε μεταξύ άλλων:
Α) Διαφανείς διαδικασίες και δημοσιοποίηση για δωρεές και επιχορηγήσεις
Β) Περιορισμό στα συνέδρια του εξωτερικού και στα έξοδα φιλοξενίας, καθώς και αποκλεισμό των συνεδρίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βορείου Αμερικής
Γ) Στήριξη των επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα επιτρέποντας την συντριπτική πλειοψηφία των συνεδριακών 5άστερων ξενοδοχείων, αποκλείοντας όμως τις έντονα τουριστικές περιόδους (καλοκαίρι και χιονοδρομικά κέντρα)
Δ) Περιορισμοί και διαφάνεια στις αμοιβές παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και πολλά άλλα…
Βάζουμε υπό έλεγχο περισσότερα πεδία κάλυψης στον Κώδικά μας, μεγαλύτερες κυρώσεις, διπλασιάζουμε τα πρόστιμα αν και οι περισσότερες εταιρείες αυτορυθμίζονται λόγω εσωτερικών πολύ αυστηρών ελέγχων.
Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω πως αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που υπάρχει να βελτιώσουμε την εικόνα μας και τον όχι υποδειγματικό παρελθοντικό εαυτό μας. Η αλλαγή για μας είναι μονόδρομος και είμαστε αποφασισμένοι, γιατί ξέρουμε ότι κάνοντας σωστά την δουλειά μας, βοηθάμε τη χώρα μας και τα παιδιά μας.