Ομιλία του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ

Eκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής EBEN GR με τίτλο: «Η Επιχειρηματική Ηθική ως μέσο ανάπτυξης & ανταγωνιστικότητας» για την απονομή των βραβείων EBEN GR στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Ομιλία του κ.Φρουζή στην εκδήλωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής EBEN GR με τίτλο:
«Η Επιχειρηματική Ηθική ως μέσο ανάπτυξης & ανταγωνιστικότητας»
για την απονομή των βραβείων EBEN GR στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

 

Κε Πρόεδρε, Κοι Καθηγητές

Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας

Θα ήθελα να συγχαρώ την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου EBEN GR και για το θεσμό των βραβείων που καθιερώνει με επιμονή και αφοσίωση αλλά και για τη γενικότερη, ωφελιμότατη, δράση των μελών σας. Μια δράση που στόχο έχει να τονίσει την σημασία της επιχειρηματικής ηθικής σε κάθε Έλληνα επιχειρηματία, manager και εργαζόμενο.

Θα έλεγε κανείς ότι το να είναι κανείς ηθικός και διαφανής στη δραστηριότητά του είναι κάτι το αυτονόητο. Στην πράξη όμως, σε δύσκολες περιόδους ευρύτερων κλονισμών και αμφισβητήσεων -όπου γίνονται προσπάθειες αλλαγής κατεστημένων και νοοτροπίας- η επιχειρηματική ηθική είναι κάτι που η κοινωνία το απαιτεί, το ζητά εντονότερα. Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε θέσεις ευθύνης, αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και να είναι οδηγός στις αποφάσεις μας. Το έργο μας θα είναι πιο εύκολο και αποδοτικό καθώς θα χτίζουμε και θα καλλιεργούμε όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κοινωνία, τους πολίτες, και τον επιχειρηματικό μας κόσμο.

Ανήκω σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο, την Φαρμακοβιομηχανία, που σε διεθνές επίπεδο πασχίζουμε να καθιερώσουμε έναν από τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς επιχειρηματικής πρακτικής και δεοντολογίας. Δεν θα αρνηθώ ότι πολλές φορές η βιομηχανία μας, έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα καθώς κοινωνική προσφορά (το φάρμακο ως αγαθό) και επιχειρηματική κερδοφορία έχουν θεωρηθεί έννοιες αντίθετες: Όμως σαφώς και δεν είναι, και το γνωρίζετε πολύ καλά.

Η εξήγηση είναι απλή: Σπανίως κλάδος επενδύει σε Έρευνα και Ανάπτυξη τόσα μεγάλα ποσά (ποσοστό του τζίρου του, κοντά στο 20%), ώστε να αναπτύσσει καινοτόμα σκευάσματα, ώστε και να προστατεύει τη δημοσία υγεία αλλά και να ‘ναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ξέρετε, αν δεν υπήρχε εμπεδωμένη επιχειρηματική ηθική και σοβαροί κανόνες και διαδικασίες, πολύ νωρίς και γρήγορα η βιομηχανία μας θα είχε βρεθεί στο περιθώριο. Πράγμα που όπως γνωρίζετε δεν συμβαίνει. Αναπτυσσόμαστε, επενδύουμε, στοχεύουμε στην προστιθέμενη αξία της καινοτομίας. Το λέω αυτό για να περιγράψω την απλή σχέση ανάμεσα στην ηθική πρακτική και την κλαδική, εταιρική ανάπτυξη.

Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τους stakeholders είναι για μας μεγάλο κέρδος και φαίνεται και στα αξιοπρεπή οικονομικά μας μεγέθη, τα οποία όπως είπα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι μοχλός για να προχωρήσουμε παραπέρα.

Ως ΣΦΕΕ, στην Ελλάδα, θα έλεγα ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που πλέον διαθέτουμε έναν από τους αυστηρότερους Κώδικες Δεοντολογίας στην Ευρώπη και ένα από τα ισχυρότερα πλαίσια αυτοπεριοριστικών ηθικών κανονισμών.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας μας αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα ενός δυναμικού και αυστηρού πλαισίου κανόνων που αφορούν στην προώθηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, με άξονα την επαγγελματική μας ευθύνη και τη διαφάνεια στις πράξεις μας. Τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2002 και μετά και την τελευταία προς το αυστηρότερο επικαιροποίηση του στην αρχή του 2013, έχει ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο μέσα από την συνεργασία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εταίρων μας, (επιστημόνων, δημοσίων λειτουργών, ΕΟΦ, Υπουργείου κ.λπ).

Αποτελεί ένα όργανο αυτορρύθμισης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πολυεθνικών και ελληνικών.

Αυτό έγινε αφού αναγνωρίσαμε την ανάγκη να υπάρξουν νέοι αυστηρότεροι κανόνες λειτουργίας και πρακτικές προσαρμοσμένες στην Ελλάδα της κρίσης, της αυτορρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε τη βιωσιμότητα του κλάδου και μέσα από αυτό στηρίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση φαρμάκων στους Έλληνες ασθενείς.

Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι, καλή επιτυχία και δύναμη στο έργο σας!! Το στηρίζουμε όλοι.