Όχι σε νέους αιφνιδιασμούς που υπονομεύουν το μέλλον της υγείας

Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Πρώτο Θέμα

 

Άρθρο Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Kωνσταντίνου Φρουζή στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”
Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

 

Μια σειρά σημαντικών ανοιχτών θεμάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης κληροδότησε το 2013 στη νέα χρονιά, η οποία δεν ξεκίνησε  με τους καλύτερους οιωνούς. Ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να δοκιμάζεται με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ποιότητα ζωής των ελλήνων πολιτών, καθώς τα όσα διαδραματίζονται σε πολιτικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα, οδηγούν στην περαιτέρω απαξία των υπηρεσιών και των μέσων περίθαλψης που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Χαρακτηριστική, της προχειρότητας, -και χρησιμοποιώ τη σκληρή αυτή έκφραση- του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα υγείας, αποτελεί η απόφαση για την επιβάρυνση  των 25 ευρώ για την εισαγωγή σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, η οποία εν μία νυκτί αποσύρθηκε ως άδικη, αναζητώντας στην κατεύθυνση αυτή κάποιο άλλο ισοδύναμο μέτρο για την  κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ΕΟΠΥΥ. Όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθαρά πολιτικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στο χώρο της υγείας.

Αρκεί μόνο να υπενθυμίσω τον ακόμη και σήμερα αποκλεισμό των Ελλήνων ασθενών, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, από τα «νέα» φάρμακα και θεραπείες των τελευταίων 3,5 ετών! Κι όλα αυτά μέσα σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο διαμορφώνει ο εξαθλιωμένος προϋπολογισμός για φαρμακευτική περίθαλψη στα 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Πραγματικά θα ήθελα μέσα στον πρώτο μήνα του 2014 να διακρίνω τα σημάδια για μια νέα προοπτική και για βελτίωση της κατάστασης. Να «συνειδητοποιήσω» όπως κάνει η Πολιτεία  την αισιοδοξία για σταδιακή στροφή προς την ανάπτυξη και το πλεόνασμα. Όμως δυστυχώς δεν καταφέρνω να εντοπίσω κάποιες τέτοιες ενδείξεις μέσα στην ένδεια των δυνατοτήτων που μας αφήνουν οι νέοι κανονισμοί που αφορούν το χώρο της υγείας. Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ελλάδα η οποία προεδρεύει της ΕΕ, αποτελώντας παράλληλα τη χώρα που αντικειμενικά κατοικείται από τους πιο δυσαρεστημένους ευρωπαίους πολίτες.

Όπως κατά καιρούς επισημαίνουμε, μέγας εχθρός μας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας είναι ο αιφνιδιασμός. Ενώ πιστεύαμε λοιπόν πέρυσι πως μέσα από τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας και μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο ότι το φαινόμενο των εκπλήξεων σταδιακά θα εξέλειπε, τελικά οι εξελίξεις καθημερινά μας διαψεύδουν. Και το χειρότερο είναι πως βρισκόμαστε σε μια συνεχή αναμονή για νέες διατάξεις οι οποίες δεν ξέρουμε ποιες νέες συνθήκες θα διαμορφώσουν.

Το 2013 έληξε με έντονα επίσης τα σημάδια και ενός νέου κενού επικοινωνίας. Πραγματικά ενώ προβάλλουμε με το λόγο και τις πράξεις μας τη λογική στο χειρισμό διαφόρων καταστάσεων, πολλές φορές νομίζουμε ότι μιλάμε και απευθυνόμαστε χωρίς να γινόμαστε κατανοητοί. Να αναφέρω μόνο το χαρακτηριστικό μέτρο του  clawback μέσω του οποίου επιτυγχάνονται οι στόχοι για τη δαπάνη και το οποίο είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε με συνέπεια. Για να μην επεκταθώ περαιτέρω στην υπομονή που κάνουμε μήνες και χρόνια για να εξοφληθούμε ή για να προχωρήσουν διαδικασίες που αφορούν το νομικό πλαίσιο ή τη συνεργασία με τον δημόσιο τομέα που πάντα και χωρίς δικαιολογία δείχνει μια πρωτοφανή κωλυσιεργία.

Έτσι δυστυχώς θα συνεχιστεί το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και ραγδαία μείωση της απασχόλησης σε επιστημονικές θέσεις και δεξιότητες. Και τα δύο δεν ευνοούν την κατεύθυνση που οφείλει να πάρει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Χρειάζεται τόλμη για διαρθρωτικές αλλαγές κι όχι για πασαλείμματα προεκλογικής οσμής αλλά και μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη για τους κατοίκους αυτής της χώρας, τουλάχιστον 2,3 δισ. ευρώ.

Αν λοιπόν το 2014 θεωρείται έτος ορόσημο κατά το οποίο η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, τότε θα πρέπει και στον κλάδο της υγείας η σελίδα να γυρίσει άμεσα και με ιδιαίτερη προσοχή και ευθύνη.