Αποτελούμε ισχυρό σύμμαχο της Κυβέρνησης στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων

Παρέμβαση του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στο Έθνος – Κυριακή 15/02/2015

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής το νέο Yπουργό Yγείας να εξαγγέλλει στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, την ενεργοποίηση διαδικασιών ώστε επιτέλους να υπάρξει ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος στις δομές υγείας και να επεναξετεταστεί η μνημονιακή πολιτική απαξίωσης του ΕΣΥ. Οι εξαγγελίες για μηχανοργάνωση και ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των δομών του δημοσίου τομέα υγείας, η διασφάλιση της διαφάνειας  αλλά και η αντίληψη ότι η δαπάνη για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος, αποτελούν για το ΣΦΕΕ  κύριες θέσεις τις οποίες εμείς εδώ και αρκετά χρόνια πρεσβεύουμε και θα έλεγα μάλιστα ότι πιέζαμε και στηρίζαμε και τις ηγεσίες του υπουργείου ώστε να αναπτύξει στρατηγική πάνω σε αυτή τη λογική.

Ο ΣΦΕΕ έχει αποδείξει με τις δράσεις του ότι προσπαθεί για την ενίσχυση της ισότιμης κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ασθενών και της ελληνικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, μέσα από τη χρηματοδότηση μελετών είχε διαθέσει στα κυβερνητικά επιτελεία μια σειρά από πολύτιμα εργαλεία για να επιτευχθεί από καιρό η αποδοτική λειτουργία του κλάδου. Εργαλεία επιστημονικά που βασίστηκαν στα συμπεράσματα ερευνών και απεδείκνυαν πως ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης και με τους πόρους που διαθέτει η ελληνική οικονομία, μπορούσε να διαμορφώσει ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας προς όφελος των ασθενών, των επενδύσεων και της υψηλής στάθμης απασχόλησης.

Με βάση αυτή τη δική μας εργασία, το να ακούμε τη δέσμευση της νέα κυβέρνησης για ανασύσταση του ΕΣΥ μέσα από σύγχρονες μεθόδους και την «εκμετάλλευση» όλων των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την αναθεώρηση του συστήματος των διαγωνισμών αλλά και την επικέντρωση στη δυναμική της ανάπτυξης που έχει ο κλάδος του φαρμάκου, θα έλεγα ότι επιβεβαιωνόμαστε ως προς την στρατηγική που προτείναμε. Θέλουμε να γίνουν πράξη, το συντομότερο δυνατό, όλα όσα η Κυβέρνηση εξήγγειλε  και προϋποθέτουν σημαντικές επιπλέον ενέργειες όπως η διεύρυνση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα μητρώα ασθενών, ο φάκελος ασθενή  κλπ.

Παράλληλα περιμένουμε και εμείς αλλά κυρίως οι ασθενείς και οι πολίτες αυτής της χώρας, την άμεση αποκατάσταση του μη βιώσιμου εις βάρος της περίθαλψης προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το φάρμακο, ώστε να φτάσει στα 2,4 δις Ευρώ έναντι της απόφασης για λιγότερο των 2 δις. Ευρώ που και αυτά ακόμη υπολείπονται κατά 40% του κατά κεφαλή ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης να υπάρχει και ειδική μέριμνα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους, για τους οποίους με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε την ηγεσία του υπουργείου να προτάσσει στη στρατηγική περίθαλψης. Παράλληλα, θέση του ΣΦΕΕ είναι πως για να εξασφαλιστεί ένας βιώσιμος προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα εξασφαλίζοντας ένα κονδύλι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και που κάνει τα νοσοκομεία στα μέσα της χρονιάς να μην έχουν φάρμακα για τους ασθενείς τους.

Να επισημάνω ακόμη ότι περιμένουμε άμεσα τις δράσεις και τη συνεργασία του υπουργείου υγείας με το υπουργείο ανάπτυξης, για την τόνωση της ελληνικής παραγωγής και της κλινικής έρευνας, ώστε όντως να μιλάμε σε λίγο καιρό για μια Ελλάδα που έχει αποφασίσει να εδραιώσει αναπτυξιακούς ρυθμούς και ευκαιρίες για καλλίτερη απασχόληση.

Εμείς σε όλη αυτή τη διαδικασία αποτελούμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια της Κυβέρνησης. Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε δίπλα της.