Νέα

Νέα

Η πρόσβαση στις θεραπείες αναφαίρετο δικαίωμα όλων

Συνέντευξη του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Προέδρου ΣΦΕΕ στη Ναυτεμπορική, Ιούλιος 2015

 

Η λειτουργία του συστήματος της δημόσιας Υγείας και κυρίως η επάρκεια σε φάρμακα είναι μια από τις πιο οξείες αγωνίες των πολιτών, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Τι ισχύει κύριε Αποστολίδη σε ότι αφορά την επάρκεια φαρμάκων;

 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ουσιώδες πρόβλημα με τα φάρμακα και πιστεύω πως όλα θα διευθετηθούν στο σωστό χρόνο. Ο ΣΦΕΕ από την πλευρά του κάνει ότι μπορεί, είμαστε σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα φαρμάκου για να μην διαταραχτεί σοβαρά αυτή η «πρώτης γραμμής» τροφοδοσία. Και θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ένα σημείο,  καθώς για τις φαρμακευτικές εταιρίες έχει οικοδομηθεί τα προηγούμενα χρόνια μια, βολική για την πολιτική, «δαιμονοποίηση»… Να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι οι εταιρίες Φαρμάκου, ελληνικές και πολυεθνικές στην Ελλάδα, είναι στο πλευρό τους, έχουν πλήρη επίγνωση του κοινωνικού τους ρόλου και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψουν στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Τα μέλη του ΣΦΕΕ σκεφτόμαστε και δρούμε απέναντι σε μια κρίση που την αντιλαμβανόμαστε πάνω από οτιδήποτε άλλο ως κρίση ανθρωπιστική. Και η δουλειά μας είναι να βρίσκουμε θεραπείες για τον άνθρωπο που υποφέρει. Είμαστε εδώ, δίπλα στους πολίτες, διευκολύνοντας όσο μπορούμε την κατάσταση.

 

Ωστόσο κύριε Αποστολίδη ακούγονται, ακόμη και από επίσημα χείλη, διάφορα σενάρια τα οποία μάλλον αυξάνουν την ανασφάλεια καθώς αναφέρονται και σε άλλους τρόπους για την παραγωγή φαρμάκων, αν υπάρξει ανάγκη, έξω από την κανονικότητα που ξέρουμε… 

 

Εκπροσωπώντας τον ΣΦΕΕ το έχω πει πολλές φορές…είναι η στάση που τηρούμε όλο αυτόν τον καιρό…Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί και οπωσδήποτε να κρατήσουμε με κάθε τρόπο τα θέματα που σχετίζονται με τον κρίσιμο Τομέα της Υγείας έξω από τις ακραίες σεναριολογίες και τις υποθετικές συζητήσεις που μπερδεύουν χειρότερα την κοινωνία. Και επιπλέον, μέσα σε αυτή τη γενικευμένη ανασφάλεια λειτουργούν τελείως αντίστροφα. Όχι μόνο δεν εκλαμβάνονται ως «επιλογές ασφαλείας», αλλά διογκώνουν τον πανικό, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα Υγείας, στους μεγαλύτερους σε ηλικία που είναι κάθε μέρα στις ουρές για τη σύνταξή τους, στις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Εκτιμώ ότι είναι απείρως πιο κοντά στην πραγματικότητα και στην υπευθυνότητα να επικεντρωθούμε όλοι, να συνεννοηθούμε για τα επείγοντα θέματα και με ψυχραιμία να κάνουμε τη δουλειά μας για την διασφάλιση της λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Αυτό το σενάριο αρκεί προς ώρας και πάνω σε αυτό δουλεύει ο ΣΦΕΕ.

 

Με το δεδομένο ότι ο μεγάλος φαρμακευτικός όγκος είναι εισαγόμενος, ειδικά τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις, πως έχει επηρεαστεί ο Κλάδος – και ρωτώ γιατί είναι μείζον θέμα για τους ασθενείς που λαμβάνουν ακριβές θεραπείες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή τους-  από την τραπεζική αργία;

 

Είναι φυσικό ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη, ως εξ αυτού υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν εσπευσμένα και ήδη έχουμε προτείνει επακριβώς τις ενδεδειγμένες λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία με τα οποία είμαστε σε συνεχή συντονισμό. Όλα όσα έχουμε προτείνει είναι απολύτως εφικτά και στοχεύουν στο να φτιαχτεί άμεσα ένας τρόπος που να «δουλεύει» για τις συναλλαγές που χρειάζονται, ώστε να εξυπηρετούνται νέες παραγγελίες και να μην διαταραχτεί η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στις θεραπείες τους. Με την Πολιτεία είμαστε στην ίδια πλευρά. Δίνουμε όλη την τεχνογνωσία που διαθέτουμε για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργία της αγοράς Φαρμάκου σε τέτοιες συνθήκες. Περιμένουμε τις δικές της κινήσεις για την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των εμπορικών συναλλαγών, που εδώ σημαίνει ανθρώπινες ζωές, ως εξ αυτού δεν είναι επιλογή η καθυστέρηση.

 

Ο Κλάδος έχει μια λίστα σοβαρών αιτημάτων προς την Πολιτεία, τα οποία μόλις πρόσφατα έχετε χαρακτηρίσει απολύτως ζωτικά για το Φάρμακο. Έχετε προτάξει την ανάγκη για  επαναπροσδιορισμό του στόχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε βιώσιμο για τη Δημόσια Υγεία και την βιομηχανία επίπεδο, τον συμψηφισμό των εκκρεμών χρεών Δημοσίου και την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής πέραν του claw-back με τα χρέη των νοσοκομείων και στα rebates και στον ΦΠΑ, το ζήτημα της άμεσης ανατιμολόγησης και το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Επιμένετε σε αυτά μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις;

 

Ακούστε κύριε Σακκά…Καμία πολιτική εξέλιξη, καμία συνθήκη δεν αλλάζει τον πυρήνα, την ουσία όλων αυτών που αναφέρατε στην ερώτησή σας. Και ο πυρήνας είναι ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν το ίδιο ακριβώς δικαίωμα με όλους τους Ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε ότι καλύτερο παράγει η έρευνα στο πεδίο της ευρύτερης Ιατρικής. Η στέρηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος παίρνει «όχι» από το 100% των πολιτών και μαζί από το επιστημονικό προσωπικό και από τις εταιρίες – μέλη του Συνδέσμου. Η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας με αναγκαίους εξορθολογισμούς, – για να φέρω ένα παράδειγμα, οι κλινικές μελέτες, τα γενόσημα και τα καινοτόμα φάρμακα να αξιοποιούνται όπως απαιτείται για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας των πολιτών-, είναι αυτονόητος στόχος. Και φυσικά επιμένουμε σε αυτόν. Σεβόμενοι, όπως άλλωστε κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, τις ιδιαιτερότητες της περιόδου. Και ελπίζοντας να κάνει και η Πολιτεία το ίδιο, γιατί οποιαδήποτε άλλη ζημιά με σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και συνεννόηση μπορεί να αποκατασταθεί. Η ανθρώπινη ζωή όμως και η προστασία της υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη προτεραιότητα. Ας δουλέψουμε όλοι με αυτή την αρχή. Πολύ περισσότερο όταν ένας τόσο δυναμικός Κλάδος όχι μόνο για την Υγεία, αλλά και για την ανόρθωση της Οικονομίας στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ένας κλάδος που αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό τομέα της χώρας και ο οποίος αξιοποιεί το υψηλότατου επιπέδου επιστημονικό προσωπικό της χώρας στηρίζοντας την αντιστροφή του φαινομένου «φυγής μυαλών» από τη χώρα. Συγκροτώντας ένα κλάδο αιχμής για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο