Έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις για την Υγεία

Συνέντευξη του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στη Real News – 01/03/2015

 

Για τις θεραπευτικές ανάγκες των πολιτών, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την πορεία του φαρμακευτικού κλάδου μίλησε στη Real News ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής

Συνέντευξη: Αιμιλία Σταθάκου

 

  • Πως σχολιάζετε τη συμφωνία της Κυβέρνησης στο Eurogroup και πως φαίνεται να διαμορφώνεται το μέλλον της Ελλάδας; Βλέπετε κάποιο «φως στο τούνελ»;

Μετά από πέντε χρόνια βαθιάς κρίσης οφείλουμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Πάντως, το ζήτημα δεν είναι να αξιολογήσουμε τι έχουμε κερδίσει και τι έχουμε χάσει από αυτήν την πρώτη διαπραγμάτευση. Μόνιμο κέρδος είναι η σταθερή συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας. Το ζήτημα όμως είναι να προχωρήσουμε με ταχύτητα στην υλοποίηση των χρήσιμων μεταρρυθμίσεων, εκείνων που θα εγκαθιδρύσουν πλήρως τη οικονομική σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα. Και σαφώς πιστεύω πως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, και ιδίως του κλάδου της υγείας, θα αναγνωριστεί από τη νέα κυβέρνηση, όχι ως «δαπάνη», αλλά ως επένδυση και στρατηγική απόφαση για την ενδυνάμωση της οικονομίας και κυρίως τη στήριξη του κοινωνικού ιστού της χώρας. Και η Ευρώπη όμως πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα. Είναι αναγκαία μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η λιτότητα εξάντλησε κάθε όριο. Μέσα στο πρώτο δίμηνο της τετράμηνης παράτασης θα φανεί κατά πόσο υπάρχει διάθεση να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον στη χώρα και την Ευρώπη. Σίγουρα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μιλάμε για «φως στο τούνελ» για τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, με σοβαρότητα, σχέδιο και συστηματική εργασία μπορούμε να θεμελιώσουμε μια νέα αρχή, ένα καλύτερο αύριο.

 

  • Μια προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα καταβάλλει κατά προτεραιότητα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο Υπουργός Υγείας. Τι σημαίνει αυτό για τη φαρμακοβιομηχανία?

Γνωρίζω και εκτιμώ το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας ενδιαφέρεται να καλύψει πληρέστερα τις θεραπευτικές ανάγκες των πολιτών της χώρας, ανασφάλιστών και ασφαλισμένων. Ωστόσο, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, σε ποσοστό πάνω από 60% τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πλήξει τους ασθενείς. Η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι στο 50% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ! Η δημόσια δαπάνη σήμερα βρίσκεται στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ όταν συγκρινόμαστε με άλλες χώρες της Ευρώπης. Όμως, μέσα από έγκυρες μελέτες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ένας προϋπολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (και κάτω από τα 800 εκατομμύρια για τα νοσοκομεία) πλήττει το σύστημα υγείας και στερεί νέες και καινοτόμες θεραπείες από τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη και φυσικά δεν μπορούν να τις εξασφαλίσουν με τα δικά τους οικονομικά μέσα. Η φαρμακοβιομηχανία έχει «απορροφήσει» τεράστιες μειώσεις τιμών, καθώς και αλλεπάλληλα κύματα φορολόγησης – συμπεριλαμβανομένων των rebates και του clawback. Οι εξοικονομήσεις σε άλλα «ευαίσθητα σημεία» του συστήματος υγείας μπορούν να υπερκαλύψουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για ένα σύστημα υγείας που ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ενός κοινωνικού κράτους που θέλει να είναι «ευρωπαϊκό». Χρειαζόμαστε αύξηση και όχι μείωση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη λήψη «ισοδύναμων μέτρων».

 

  • Έχετε συναντήσει θεσμικά τον κ. Κουρουμπλή από τότε που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Υγείας; Τι συζητήσατε, ποια είναι τα αιτήματά σας και πως ανταποκρίθηκε;

Βεβαίως συναντήσαμε ήδη τον υπουργό και του μεταφέραμε το όραμα και τους στόχους του ΣΦΕΕ, των θυγατρικών των πολυεθνικών, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, την αποστολή και τις προτεραιότητές μας για την κοινωνία και την οικονομία. Η βάση της συμφωνίας και της συνεργασίας μας με τον υπουργό, έναν πολύπειρο γνώστη της υγείας στη χώρα μας, είναι ότι οι ασθενείς στην Ελλάδα πρέπει να είναι κατοχυρωμένοι ότι θα έχουν την πρόσβαση στα φάρμακα και τις θεραπείες που εγγυάται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Έχουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας υγείας και ζωής των Ελλήνων ασθενών και για την αναθέρμανση των επενδύσεων. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι απαραίτητο να επικρατήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της βιομηχανίας με στόχο την προβλεψιμότητα τουλάχιστον για μια τριετία.

 

  • Στο τέλος του μήνα έχετε εκλογές ΔΣ στο Σύνδεσμο και λήγει η θητεία σας; Τι σκοπεύετε να κάνετε?

Πράγματι λήγει η θητεία μου του ΔΣ κα ιη δικιά μου σαν Πρόεδρος στο τέλος του μήνα. Έχουμε εκλογές για νέο ΔΣ του ΣΦΕΕ, στο οποίο σκοπεύω, εφόσον οι συνάδελφοι με τιμήσουν με την ψήφο τους, να συνεχίσω να είμαι παρών και να έχω ενεργό ρόλο, συνεχίζοντας, βελτιώνοντας και ολοκληρώνοντας το έργο που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΦΕΕ δεν είναι φυσικά μόνο ο πρόεδρος και το ΔΣ. Ο ΣΦΕΕ είναι μια σειρά από κορυφαίες προσωπικότητες της φαρμακοβιομηχανίας, επιχειρηματίες, στελέχη και επιστήμονες υψηλής ικανότητας και εγνωσμένου κύρους. Όλοι μαζί διαμορφώνουμε τις θέσεις, τις κατευθύνσεις και τις στρατηγικές του Συνδέσμου, και μάλιστα με έναν τρόπο μεθοδικό και συστηματικό. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πέραν από ένας δυναμικός Σύνδεσμος, είμαστε παράλληλα ένα πρωτοπόρο think tank υψηλού επιπέδου για την υγεία και το φάρμακο στη χώρα μας. Ο ΣΦΕΕ παρακολουθεί και αναλύει επιστημονικά το φάρμακο και την υγεία τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι που μας καθιστά κρίσιμο και πολύτιμο σύμμαχο της πολιτείας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και ιδίως της κρίσιμης τριετίας 2015-2018.

 

  • Ποιες είναι δηλαδή οι προκλήσεις της επόμενης τριετίας; Και πως μπορείτε να συνεισφέρετε ουσιαστικά;

Όπως ανέφερα και νωρίτερα, αρχικά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου στα επίπεδα εκείνα που επιτρέπουν την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα και τις θεραπείες. Να εδραιωθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, φερεγγυότητας και συνεργασίας με την πολιτεία. Να πάψουν οι «θεσμικοί αιφνιδιασμοί» και να ελαχιστοποιηθεί η αμφιβολία και η αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ο κλάδος να εξοπλιστεί με όλα εκείνα τα φορολογικά, θεσμικά και αναπτυξιακά κίνητρα που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην έρευνα και ανάπτυξη και στη παραγωγή. Η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να γίνει ο κλάδος εντάσεως γνώσης που πρωτοπορεί στα επόμενα χρόνια στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στις εξαγωγές.