Νέα

Νέα

Ο ΣΦΕΕ στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο ΣΦΕΕ στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας: Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και δυνατό οικοσύστημα που θα ενισχύει και θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών στην καινοτομία, ενώ θα αυξήσει την παραγωγή φαρμάκων στον Ευρωπαϊκό χώρο

Δελτίο Τύπου ΣΦΕΕ

Αθήνα, 2 Μαΐου 2023.- Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για 8η συνεχόμενη χρονιά συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 27 Απριλίου, διοργανώνοντας τη συζήτηση με τίτλο: «Η Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και οι προκλήσεις για το ελληνικό σύστημα υγείας». Στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρέσβης της Δανίας στη χώρα μας Κλάους Χόλμ, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάς Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas Κώστας Παπαγιάννης.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την επομένη της δημοσίευσης της πρότασης της ΕΕ για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕκ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες και πυλώνες που επιδιώκει η πρόταση της Ε.Ε. και την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστεί μετά από μια εικοσαετία το ευρωπαϊκό φαρμακευτικό πλαίσιο, ενώ σημείωσε ότι τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η EFPIA στηρίζουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την παροχή ταχύτερης και πιο δίκαιης πρόσβασης στα φάρμακα, την αντιμετώπιση των ελλείψεων καθώς και την διασφάλιση ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική καινοτομία. Οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής, η επιτάχυνση των εγκρίσεων και η μείωση της γραφειοκρατίας βρίσκονται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, τόνισε πως η πρόταση της ΕΕ υπονομεύει στην πραγματικότητα την Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ευρώπη, ενώ αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει στην πηγή τους τα προβλήματα που αφορούν στην πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα.

Ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε πως η προϋπόθεση επιπλέον προστασίας μόνο αν ένα φάρμακο είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη εντός 2 ετών στην ουσία  τιμωρεί την καινοτομία, αγνοώντας πως η συντριπτική πλειονότητα των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα είναι γνωστό ότι οφείλεται στο κανονιστικό πλαίσιο που έχει κάθε χώρα και στην πολιτική που ακολουθεί για τα φάρμακα.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Boehringer Ingelheim Ελλάς Δημήτρης Αναγνωστάκης επεσήμανε πως η καινοτομία για την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία είναι ζήτημα επιβίωσης, γιατί χωρίς καινοτομία δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα. Η χώρα μας είναι μέρος της Ε.Ε. και οι επενδύσεις στην Ευρώπη, επηρεάζουν και την Ελλάδα, για την οποία η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης. Παράλληλα, σημείωσε πως η Ευρώπη έχει επισκιαστεί από τις ΗΠΑ, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει γίνει πλήρης αντιστροφή και ήδη μόνο το 22% των επενδύσεων γίνονται από την Ευρώπη, όταν οι μισές γίνονται από τις ΗΠΑ. Τώρα είναι η ώρα να αποφασίσει η Ε.Ε. αν θα καινοτομήσει ή θα μείνει στάσιμη. Οφείλουμε, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο να λάβουμε υπόψη την υψηλή προστιθέμενη σε αξία που φέρνει το φάρμακο σε καινοτομία, με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και σε μονάδες παραγωγής υψηλής καινοτομίας, και να δημιουργήσουμε τις πολιτικές αυτές που θα μας επιτρέψουν να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές δυνατότητες.

Ο Κώστας Παπαγιάννης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas υπογράμμισε ότι η νέα νομοθετική πρόταση περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, ωστόσο, η πρόταση για μείωση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε., καθώς δεν διευκολύνει την πρόσβαση και δεν υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα του κλάδου των βιοεπιστημών. Η πνευματική ιδιοκτησία, τόνισε, αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ιατρική καινοτομία. Ειδικότερα σημείωσε πως μια ανταγωνιστική καινοτόμος βιομηχανία ωφελεί όλους τους Ευρωπαίους δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευημερία και διασφαλίζοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας όσον αφορά την  ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα φάρμακα. Τόνισε επίσης πως προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη προπύργιο της βιομηχανίας γύρω από την Υγεία, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της νομοθετικής πρότασης.

Κοινή δέσμευση των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ και της EFPIA είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Εθνικές Αρχές και όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η νέα φαρμακευτική νομοθεσία θα απαντά στις ανάγκες των ασθενών και των Εθνικών συστημάτων υγείας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση στην καινοτομία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο