ΣΦΕΕ: Τολμηρές παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων στην Υγεία

• Στο 1,8 δισ. ευρώ ανέρχονται πλέον τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις
• Ρητή γραπτή δέσμευσή από την κυβέρνηση για άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεών της μέσα στο 2012, στη φαρμακοβιομηχανία
• Άμεση υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο
• Σύμφωνο Σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους, ώστε ο έλληνας ασθενής, τα ταμεία, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να συνεχίσουν να υπάρχουν.

 

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2012 – Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας σήμερα στο 11Ο Συνέδριο Healthworld 2012 «Επανεξετάζοντας και Αναθεωρώντας το Μνημόνιο – Οι Επιπτώσεις στην Υγεία και την Περίθαλψη».

Ο κ. Φρουζής δήλωσε ότι την τελευταία τριετία η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 45%. Παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν τον μεγαλύτερο απευθείας πιστωτή των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν υποστεί «κούρεμα» ύψους 1 δισ. ευρώ των ομολόγων που τους έχουν δοθεί από το κράτος  και ουσιαστικά έχουν να λάβουν χρήματα από το 2006.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «θα πρέπει η Κυβέρνηση με ρητή γραπτή δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι μετά την καταβολή της δόσης του δανείου που αναμένει η χώρα μας, θα τηρήσει ένα πλάνο πληρωμών των υποχρεώσεων της απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας». Επιπλέον, το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι ένα πρόβλημα κόστους αλλά εσόδων και κακής πρόβλεψής τους.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την πολιτεία και να είμαστε συνομιλητές, για να βρούμε από κοινού τη λύση», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Κάλεσε όμως, τους αρμόδιους να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, με τα οποία και μόνο μπορεί να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης:μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών στα “off – patent” και generics,  ταυτόχρονη εξάπλωση του υπάρχοντος πιλοτικού συστήματος αποζημίωσης με ασφαλιστική τιμή, άμεση επέκταση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για περισσότερη διαφάνεια, γρήγορα και με το ελάχιστο κόστος, και δίκαιη ρύθμιση των περιθωρίων των εταίρων του φαρμάκου, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο. Επιπλέον, εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και οικονομικότερα νοσοκομειακά κόστη, καθώς και έλεγχος της βιοιατρικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, «εάν αυτά είχαν εφαρμοστεί, δεν θα χρειαζόταν σήμερα να εφαρμοστούν συμπληρωματικά μέτρα». Τόνισε επίσης ότι «ο στρατηγικός στόχος και το πλάνο της Πολιτείας για το claw back σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις».

Εφόσον λοιπόν υλοποιηθούν τα παραπάνω και συνεχίσει να υπάρχει υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε αυτή θα πρέπει να καταμεριστεί ισομερώς σε όλους τους παρόχους της Υγείας, ώστε να πληρώσει ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Πρόταση του Συνδέσμου είναι η όποια υπέρβαση (της φαρμακευτικής δαπάνης) να υπολογίζεται εφεξής σε ετήσια βάση, καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις ανά μήνα.

Ο ΣΦΕΕ επιθυμεί να είναι μέρος της λύσης για τη διαφύλαξη της Υγείας και όχι του προβλήματος. Περαιτέρω, ο κος Φρουζής, τόνισε, πως «οι στόχοι υπερσυμπίεσης του προϋπολογισμού του φαρμάκου για το 2013-2014 ισοδυναμούν με πλήρη κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα να στραφούν οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εκτόξευση των συνολικών δαπανών για την υγεία». Για το λόγο αυτό, όπως δήλωσε «η υπογραφή ενός Συμφώνου Σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους Υποχρεώσεων και Δικαιωμάτων είναι μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορεί να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να αποτελεί τον πάροχο που πιστώνει απευθείας και επί σειρά ετών ένα σύστημα χωρίς προοπτική βιωσιμότητας».

 

Παρουσίαση του Προέδρου του ΣΦΕΕ κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, στο πλαίσιο του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου Healthworld 2012

Παρουσίαση του Αντιπροέδρου του ΣΦΕΕ κου Πασχάλη Αποστολίδη, στο πλαίσιο του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου Healthworld 2012

Δελτίο Τύπου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου – 11ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld 2012 (Εμπεριέχει δήλωση του Προέδρου ΣΦΕΕ, κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή)