Συνθήκη ανάπτυξης η απελευθέρωση των τιμών

Συνέντευξη του κου Φρουζή στο περιοδικό Economics Quarterly 2013, τεύχος Δεκεμβρίου

 

1. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ για την εξέλιξη της αγοράς  των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων;

Η αγορά είναι καθηλωμένη  λόγω περιοριστικών παραγόντων σε ότι αφορά κυρίως στο καθεστώς τιμολόγησης. Επίσης, οι καθυστερήσεις στην αλλαγή του τρόπου διάθεσης από τον ΕΟΦ, η αλλαγή από συνταγογραφούμενο φάρμακο σε «Μη συνταγογραφούμενο (ΜΗΣΥΦΑ) αποτελεί επιπρόσθετο περιοριστικό παράγοντα με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη λίστα ΜΗΣΥΦΑ (OTC) δραστικών ουσιών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Εάν αρθούν οι περιοριστικοί παράγοντες αυτοί, τότε όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η αγορά θα αναπτυχθεί και θα φτάσουμε στα επίπεδα των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

2.    Στο θέμα των τιμών, η απελευθέρωσή τους πώς θα επηρεάσει  την αγορά και τα μέλη σας;

Η απελευθέρωση τιμών είναι μονόδρομος. Το σημερινό σύστημα δεν πρέπει να εφαρμόζεται, όταν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ (ΟTC) προϊόντων είναι ελεύθερη και διαμορφώνεται από τους κανόνες ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού. Με την απελευθέρωση των τιμών τα μέλη μας θα έχουν ένα σταθερό περιβάλλον  χωρίς  απροσδόκητες εκπλήξεις,  με δυνατότητα  εκτίμησης  του  ανταγωνιστικού περιβάλλοντος ώστε να  προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους .

3.    Η διάθεση από περισσότερα σημεία πώλησης ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει; Η διάθεση μόνο από τα φαρμακεία δικαιολογείται με βάση την προστασία της δημόσιας υγείας;

Τα ΜΗΣΥΦΑ (OTC) είναι προϊόντα με ευρύ φάσμα ασφάλειας  τα οποία απευθύνονται στην αυτο- θεραπεία  και  για χρήση από τον καταναλωτή. Ήδη  ο αριθμός των φαρμακείων είναι ικανοποιητικός για την άμεση πρόσβαση του καταναλωτή  και δεν γεννάται ερώτημα για νέα σημεία διάθεσης.

4.    Ποια προϊόντα εκτιμάτε ότι έχουν τις καλύτερες προοπτικές στην αγορά και θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Οι κλασσικές κατηγορίες, όπως αυτές εμφανίζονται στην Ευρώπη π.χ. παυσίπονα και προϊόντα για κρυολόγημα και βήχα.

5.    Σχετικά με το προηγούμενο,  πιστεύετε ότι η πώληση τους από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, πέρα από τα έσοδα για αυτές θα είναι προς όφελος και των παραγωγών τους, δηλ. της φαρμακοβιομηχανίας;

Η απάντηση καλύπτεται από τις προηγούμενες απαντήσεις

6.    Πόσο επηρεάζει τη στρατηγική μάρκετινγκ των εταιρειών, η τάση για απελευθέρωση της αγοράς;

Η Ελλάδα γίνεται χώρα ανταγωνιστική και θα προσελκύσει επενδύσεις, διότι απελευθερώνεται το περιβάλλον με την άρση των περιοριστικών όρων, όπως αυτοί εμφανίζονται σήμερα.