Θα εξαφανιστούν φάρμακα από την ελληνική αγορά

iatropedia

 

Συνέντευξη κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στο iatropedia

– Η παγίωση της απαίτησης της Τρόικας για φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις. ευρώ αποτελεί πλέον γεγονός. Αν και αρχικά υπήρξε μια σχετική αισιοδοξία, ότι θα ήταν εφικτή η διαμόρφωση της δαπάνης στα 2,2 δις. ευρώ για το 2014 , το «πάτωμα» όπως το χαρακτηρίζετε, τελικά δεν επαληθεύτηκε η προσδοκία αυτή.  Ποιες εξελίξεις προβλέπετε τώρα;

Πραγματικά η απαίτηση για δαπάνη στο συγκεκριμένο μη βιώσιμο επίπεδο φέρνει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις προ τετελεσμένου γεγονότος και δημιουργεί πορεία για δραματικές εξελίξεις. Προσωπικά αισθάνομαι απογοήτευση από τη στάση των κρατικών λειτουργών να μην υπερασπίζονται τα δικαιώματα των πολιτών και της επιχειρηματικότητας. Έτσι, παρά τα όμορφα πολιτικά λόγια μπροστά στις απαιτήσεις της Τρόικας, φαίνεται να υποχώρησαν. Χρειαζόταν ένα «όχι» στο λογιστικό παραλογισμό των απαιτήσεων των δανειστών ειδικά σε ότι αφορά τις αξιώσεις για μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί σε εξαθλίωση των πολιτών και των επενδύσεων.

Να πω μάλιστα πως ήδη έχουμε αρχίσει και καταμετρούμε τις συνέπειες του μνημονίου στην υγεία. Εάν δεν περιφρουρήσουμε τις δαπάνες για την υγεία, το δικαίωμα των ασθενών στην περίθαλψη το οποίο έχουν πληρώσει οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια με τις εισφορές τους, θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες για τους Έλληνες ασθενείς που θα αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά τις θεραπείες και, ακόμα χειρότερα, που θα αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν να τις βρουν.

– Κατανοώ την απαισιοδοξία αυτή, όμως το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ισοδύναμα μέτρα κυρίως μέσω της διείσδυσης γενοσήμων ώστε να μην διαταραχτεί η ισορροπία στην αγορά…

Εγώ προσωπικά δεν έχω διαπιστώσει προς το παρόν κάτι τέτοιο, εννοώ για μια συνολική πολιτική ισοδύναμων μέτρων μέσα στην Υγεία και όχι μόνο μέσα στη φαρμακευτική δαπάνη. Πέρα από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων με τα εκατοντάδες νέα προβλήματα που προκάλεσε, το μόνο που βλέπω να αυξάνεται είναι τα rebate και τα clawback.

Ισοδύναμα μέτρα τα οποία μάλιστα προτείναμε και εμείς με πλαίσιο εφαρμογής, με επιχειρήματα και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν βλέπουμε να εφαρμόζονται. Η δε διεύρυνση του ποσοστού των γενοσήμων έχει σημειωθεί σε ένα βαθμό καθώς έχει ξεπεράσει το 27% περίπου, και υπάρχει ακόμα αρκετό έδαφος να καλυφθεί ώστε να φτάσει σε ένα αξιοπρεπές ποσοστό του 40%. Να τονίσω ότι, για το περίφημο 60% που λέγεται συχνά πυκνά, η διείσδυση αυτή αφορά και μπορεί να επιτευχθεί από τα γενόσημα μαζί με τα εκτός πατέντας φάρμακα. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε όλοι μας συμφωνήσει και όλοι παλεύουμε να επιτευχθεί και περαιτέρω διεύρυνση των εκτός πατέντας φαρμάκων.

– Πέρα από τα γενόσημα, το Υπουργείο τελικά μπόρεσε να εντάξει στις νέες τιμολογήσεις καινοτόμα φάρμακα…

Αυτό είναι σημαντικό αλλά βεβαίως όπως γνωρίζετε καθυστέρησε η τιμολόγηση τους για 3,5 χρόνια. Σε ένα βαθμό προσπάθησε εσπευσμένα να αποκαταστήσει την ολιγωρία του το Υπουργείο, αν και τολμώ να πω ότι η καθυστέρηση αυτή του κόστισε. Είναι επιβεβαιωμένη η εξοικονόμηση ειδικά στο δευτεροβάθμιο επίπεδο υπηρεσιών υγείας που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί εάν είχαν κυκλοφορήσει οι καινοτόμες θεραπείες εγκαίρως. Και φυσικά πόσες χιλιάδες ασθενείς δεν θα είχαν ταλαιπωρηθεί, θα ήταν παραγωγικά μέλη της ελληνικής κοινωνίας και δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε δε ότι ακόμη δεν έχουν εισαχθεί στη θετική λίστα περίπου 250 νέα φάρμακα.

– Αισθάνομαι ότι είστε περισσότερο απαισιόδοξος από ποτέ. Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε?

Με ακούτε απαισιόδοξο γιατί η υγεία δεν είναι πολιτική για κατανάλωση. Μπήκαμε στο 2014 και σε λίγο κλείνει το πρώτο τρίμηνο και δεν υπάρχει προγραμματισμός και ούτε διάθεση για διαρθρωτικές αλλαγές στα νοσοκομεία και στα διάφορα κόστη της υγείας. Από την αρχή είπαμε πως η μαθηματική πράξη του Υπουργείου που θέλει ως αποτέλεσμα την αξιοπρεπή περίθαλψη των Ελλήνων αλλά και να την προσδιορίζει με την ακαμψία για δαπάνη στα 2 δις. ευρώ δε βγαίνει! Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά με τους ασθενείς να ψάχνουν τα φάρμακα τους απελπισμένα.

Εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μη διαταραχθεί η πρόσβαση της κοινωνίας στα φάρμακα. Αλλά δεν είμαστε μόνοι μας στην ευρωπαϊκή ήπειρο ούτε και στον κόσμο. Οι παγιωμένοι μηχανισμοί της διεθνούς αγοράς φαρμάκου είναι πολύ πιθανό να επιβάλλουν αλλαγές στο εσωτερικό. Οι αποσύρσεις σκευασμάτων είναι πιθανό σενάριο, ενώ και η αύξηση της συμμετοχής από τους ασθενείς αποτελεί πλέον βεβαιότητα.

– Η εικόνα που έχετε αυτή τη στιγμή για την αγορά πια είναι?

Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Όλοι οι εταίροι στη φαρμακευτική περίθαλψη απεργούν ενάντια σε οτιδήποτε πάει να συμβεί, θετικό ή αρνητικό. Η ταλαιπωρία των ασθενών είναι πλέον καθημερινότητα. Και φυσικά αντί να διορθώνεται και να βελτιώνεται η καθημερινότητα αυτή, δυστυχώς επιδεινώνεται.

Νομίζω πως απαιτείται άμεση υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λιμνάζουν και φυσικά είναι απόλυτη ανάγκη να επανέλθει ο φαρμακευτικός προϋπολογισμός και η περίθαλψη των πολιτών στα 2,2 – 2,3 δις. ευρώ.