Να μην επαναλάβει η νέα Κυβέρνηση το λάθος του μειωμένου προϋπολογισμού για την Yγεία

Παρέμβαση του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στη Βραδυνή – Κυριακή 22/02/2015

 

Την περίοδο αυτή η Κυβέρνηση δίνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάχη με τους δανειστές της χώρας προκειμένου να σταθεροποιήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί ο κορμός του προγράμματός της. Από κει και πέρα και με βάση τα όσα συμφωνηθούν η νέα ηγεσία της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει και μια ακόμη μάχη, που είναι επίσης σημαντική και δύσκολη. Την μάχη να κερδίσει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων, που χρειάζονται στη χώρα και την κοινωνία, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο καλή πρόθεση κι αν υπήρχε από τους κυβερνώντες, δεν επιτεύχθηκαν.

Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε την αποφασιστικότητα να γίνουν οι τομές και οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να ανασυσταθεί το ΕΣΥ και να είναι προσβάσιμες και αξιοπρεπείς οι υπηρεσίες υγείες σε όλους τους έλληνες πολίτες. Θα ήθελα εδώ λοιπόν να επισημάνω ότι η νέα Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να μην επικεντρωθεί μονότονα στο θέμα του προϋπολογισμού, θεωρώντας τους ιδιώτες παρόχους ως δαπάνη και όχι ως συμμάχους και συνεργάτες.

Εμείς είμαστε σύμμαχοι. Κατά τα προηγούμενα χρόνια τα μέλη του ΣΦΕΕ, με κοινωνική υπευθυνότητα και ισχυρή αίσθηση καθήκοντος βάλαμε πλάτη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Όλες οι εταιρείες ελληνικές και θυγατρικές πολυεθνικών, με ίδια μέσα και κεφάλαια – καθώς η ρευστότητα ήταν ανύπαρκτη – υποστηρίξαμε μόνοι μας τη δραστηριότητά μας, αντιμετωπίσαμε τη τραγική συνέπεια του PSI και παρά τα αντιαναπτυξιακά μέτρα μέσα σε μια διαρκώς συρρικνούμενη αγορά  καταφέραμε να εξασφαλίσουμε θεραπείες και να καλύψουμε τις ανάγκες. Δεν παραβλέπω τα προβλήματα που υπήρξαν αλλά αναλογικά με τις πιέσεις ήταν περιορισμένα και αντιμετωπίστηκαν.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση ξεκινά μια νέα προσπάθεια με έμφαση στην κοινωνία και την απασχόληση. Μια συνθήκη που αν δεν προσεχθεί μπορεί να κλονίσει τη σταθερότητα στο σύστημα υγείας και που δεν είναι άλλη από τον δραματικά μειωμένο προϋπολογισμό για φαρμακευτική περίθαλψη, που οδήγησε την  Ελλάδα στο να διαθέτει τη χαμηλότερη κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην ΕΕ (δηλαδή 179 ευρώ έναντι 320 που είναι η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στην Ευρώπη). Ένας προϋπολογισμός, που στέρησε επίσης πολύτιμα έσοδα κι από το Ελληνικό Δημόσιο, αφού για κάθε για κάθε 100 εκατ. ευρώ μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη, το Κράτος χάνει συνολικά από τα δημόσια έσοδα 47 εκατ. ευρώ και 350 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στον κλάδο της Υγείας.

Ως φαρμακευτικός κλάδο θεωρούμε, και όχι αυθαίρετα, ότι η δαπάνη για φάρμακα πρέπει να επανέλθει τουλάχιστον στα 2,4 δισ. ευρώ, με ειδική μέριμνα 350 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και επιπλέον να ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ σήμερα ο προϋπολογισμός για την κάλυψη των νοσοκομειακών φαρμάκων που στερούνται από βασικές θεραπείες και ταλαιπωρούν τους ασθενείς τους.

Την ίδια στιγμή ζητάμε και μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούμε τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού για τόνωση της ελληνικής παραγωγής και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση διαδικασιών των κλινικών μελετών. Και είναι επίσης σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει ήδη ξεκινήσει και θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί στο καλό κλίμα που έχει ήδη προδιαγραφεί.