Χαιρετισμός του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ

στη Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της δημιουργίας της Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ για άπορους και ανασφάλιστους
Σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, την Αρχιεπισκοπή και το Υπουργείο Υγείας

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Μακαριότατε, Κύριε Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε,

αγαπητοί φίλοι, καλημέρα σας και από μένα.

 

Όπως αναφέρθηκε ήδη από τον κύριο Υπουργό, τον κ. Πατούλη και τον Αρχιεπίσκοπο, βρισκόμαστε εδώ σήμερα για μια σημαντικά ανθρώπινη πρωτοβουλία.

 

Διαρκώς, μέσα στην Κοινωνία η οικονομική κρίση οξύνεται, ιδίως για το 1/3 του πληθυσμού (πάνω από 3,5 εκ.) που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία διαρκώς σημειώνει αρνητικά ρεκόρ, πλησιάζει το 30% και σύντομα αναμένεται να κινηθεί στο 33-34%. Ενώ για να πέσει σε μονοψήφιο αριθμό θα χρειαστούν 20χρόνια συνεχούς ανάπτυξης (Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ). Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, σημαίνει ότι το πρόβλημα θα είναι οξύτερο για τα επόμενα χρόνια ειδικότερα για τους νέους ανθρώπους. Ταυτόχρονα, η πλήρως ανασφάλιστη εργασία αγγίζει το 38% των εργαζομένων στερώντας τους την πρόσβαση στα ένσημα και στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

 

Οι συνολικά ανασφάλιστοι υπολογίζονται σήμερα πάνω από 3.000.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ελλιπή ή καθόλου υγειονομική φροντίδα.

Είναι ως εκ τούτου σαφές, ότι η οικονομική κρίση, έχει μετατραπεί και σε κρίση ανθρωπιστική (καθώς σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού και κυρίως οι ανασφάλιστοι και άποροι έχουν ελλιπή ή καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας!)

Ο ΣΦΕΕ στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Υπευθυνότητας (στον πυλώνα «Προάσπιση της Δημόσιας Υγείας» αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «Τράπεζας Φαρμάκων» για άπορους και ανασφάλιστους. Συγκεντρώνοντας φάρμακα από τις εταιρίες-μέλη του, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν. Σε συνεργασία με τον ΙΣΑ στόχος μας είναι με τρόπο οργανωμένο άποροι και ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά φάρμακα.

Η «Τράπεζα» είναι μια Πρωτοβουλία που εξελίσσει και διευρύνει περαιτέρω τη συνεργασίας μας με τον ΙΣΑ, τα Ιατρεία Κοινωνικής Αποστολής και την Αρχιεπισκοπή και αναδεικνύει την πρόθεση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας (ελληνικές και πολυεθνικές) να δηλώσουν παρών στην αντιμετώπιση της κρίσης που περνάει η χώρα μας.

Μέσω της Τράπεζας Φαρμάκων ΣΦΕΕ θα προσφέρονται φάρμακα για κάθε ανάγκη, στο βαθμό του δυνατού, από εμβόλια και αντιβιοτικά μέχρι και εξειδικευμένες θεραπείες για καρκινοπαθείς κοκ.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφερθώ εκτός από την συμβολή του Κου Πατούλη, στη σημαντική συμβολή του ΕΟΦ (Κα. Σκουρολιάκου και Κου Τούντα) για την επίβλεψη του έργου που διασφαλίζει την σύννομη, ορθή και ασφαλή για τον ασθενή διαδικασία.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσω την ουσιαστική βοήθεια του Κου. Πάνου Μαρινόπουλου και Κου. Θεοδωρακάκου (γνωστός και για το Πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου).

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς και όλες τις εταιρίες-μέλη του Συνδέσμου που αγκάλιασαν την Πρωτοβουλία.

Τέλος, Κύριε Υπουργέ, επιστρέψτε μου να ευχαριστήσω κι εσάς προσωπικά για την στήριξη και την αιγίδα σας στην Πρωτοβουλία μας αυτή.

 

Εκ μέρους των άπορων και ανασφάλιστων συμπολιτών μας σας ευχαριστώ θερμά κι εγώ για την αμεσότητα στις δράσεις σας.

 

Κατεβάστε το docx αρχείο (26KB)