Χαιρετισμός του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ

Χαιρετισμός του κ.Φρουζή Στην Εκδήλωση του EPhForT

Πέμπτη, 18 Απριλίου,
Μεγάλο Αμφιθέατρο ΕΒΕΑ

 

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητέ Γενικέ Γραμματέα του EPhForT, Aγαπητοί Σύνεδροι,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση του EPhForT με θέμα την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Με μεγάλη μου λύπη δεν μπορώ να βρίσκομαι απόψε κοντά σας εξαιτίας του προγραμματισμένου μου ταξιδιού στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους.

Καταρχήν θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Διονύσιο Φιλιώτη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ως Πρόεδρος του EPhForT, ώστε να υπάρξει στην Ελλάδα ένα σταθερό πλαίσιο διεξαγωγής Κλινικών Μελετών, απαραίτητο για την αναπτυξιακή πορεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στον κ. Χάρη Λαμπρόπουλο καθώς σε ολόκληρη την ομάδα του EPhForT για την επιμονή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Πρόκειται για ζητήματα που και εμείς ως ΣΦΕΕ τονίζουμε διαρκώς σε κάθε ευκαιρία. Ο ΣΦΕΕ έχει θέσει σαν στρατηγικό στόχο την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της παραγωγής και της έρευνας και ανάπτυξης για νέα σκευάσματα.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα μας και πρέπει συνεργατικά να λειτουργήσουμε για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψή της. Βασική προϋπόθεση αναστροφής της αρνητικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας στο εξωτερικό, όσον αφορά τη δέσμευσή της να στηρίξει την καινοτομία αποτελεί η άρση του “εμπάργκο” που έχει τεθεί από την Πολιτεία για την κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων. Η Κυβέρνηση και οι εταίροι μας, επομένως, πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία και στις προοπτικές που ανοίγονται μέσω αυτής, για την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας. Στο βαθμό αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η προσπάθεια του Efphort αποτελεί φάρο ελπίδας για την αντιστροφή της υφεσιακής πορείας της χώρας μας σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης. Προσωπικά εγώ αλλά και όλα τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος στηρίζουμε ολόψυχα την προσπάθεια του Εfphort, γιατί αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα δέσμευσης ολόκληρου του κλάδου προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ερευνητικών πρωτοκόλλων, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς.

Σε μια εποχή που οι επενδύσεις και η απασχόληση στη χώρα μας πρέπει να ενισχυθούν, είναι πολύ σημαντικό να δοθούν κίνητρα ώστε η βιομηχανία φαρμάκων, πρωτοτύπων και γενοσήμων να μπορέσει να διαθέσει τα νέα φάρμακα στους έλληνες ασθενείς. Αυτό άλλωστε αποτελεί και ένα προσωπικό στοίχημα του Προέδρου του ΕPhForT, στο οποίο θέλω να δηλώσω ένθερμος υποστηρικτής.

Δεν έχω παρά να ευχηθώ καλή επιτυχία και δύναμη στην προσπάθειά σας.