Φαρμακευτικές: Χάνονται επενδύσεις, ανησυχία από τις μητρικές
Παρέμβαση του κου Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ στο capital.gr- 16/03/2015
Αύξηση του προϋπολογισμού για το φάρμακο στα 2,5 δισ. ευρώ (από 2 δισ. που είναι φέτος), σταθερό οικονομικό- φορολογικό περιβάλλον και έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία: αυτά είναι τα τρία βασικά προαπαιτούμενα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να μην «παγώσουν» οι επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές, όπως τονίζει μιλώντας στο Capital.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής.
Πρόκειται για αιτήματα που έχει θέσει υπόψη και του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το κλίμα που επικρατεί όμως αυτή τη στιγμή στο χώρο των εταιρειών φαρμάκου είναι ρευστό, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, το διαθέσιμο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού στα φάρμακα, οι εταιρείες όπως όλα δείχνουν θα επωμιστούν για ακόμη μια φορά την «τρύπα» της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ και οι μητρικές εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το μέλλον της ελληνικής αγοράς φαρμάκου.
«Ο προϋπολογισμός του φαρμάκου οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών. Εφόσον η Πολιτεία αξιολογεί πως το ύψος της εξωνοσοκομειακής δαπάνης για το φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών, αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, τότε κανονικά θα έπρεπε να είχε προβλέψει και τα αντίστοιχα κονδύλια. Εμείς ζητάμε αυτό που στην ουσία ζητούν οι ασφαλισμένοι από την Πολιτεία και την Κυβέρνηση. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο προϋπολογισμός του φαρμάκου αυξηθεί τελικά στα 2,5 δισ., η μέση κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα για κάθε ασφαλισμένο θα είναι 210- 220 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ-28 είναι 320 ευρώ» εξηγεί ο κ. Φρουζής.
Σύμφωνα ωστόσο με την ενημέρωση που έχουν οι επιχειρήσεις, το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να μελετά την αύξηση του κονδυλίου για το φάρμακο, συζητά όμως να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ τη δαπάνη τα εμβόλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ), τα οποία ανήκουν στον τομέα της πρόληψης και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν συνυπολογίζονται στη συνολική δαπάνη, το ποσό του ΦΠΑ (130 εκατ.), καθώς και το ΕΚΑΣ (20- 25 εκατ.). «Αν αφαιρεθούν τα παραπάνω από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τα οποία κατά την άποψη των επιχειρήσεων είναι δίκαιο να αφαιρεθούν, τότε θα δοθεί “ανάσα” στο σύστημα και τις δαπάνες Υγείας» συμπληρώνει ο κ. Φρουζής. «Επίσης, αν από τα 350 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την κάλυψη των ανασφάλιστων, τα μισά από αυτά προστεθούν στη φαρμακευτική δαπάνη (φτάνοντας έστω τα 2,175 δισ. ευρώ), τότε σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτάσεις ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής δαπάνης θα ήταν πράγματι βιώσιμος.
Εντούτοις, η αίσθηση μου είναι ότι αυτή τη στιγμή όλη η Κυβέρνηση ασχολείται με την πορεία των διαπραγματεύσεων και έχει στραμμένο το βλέμμα στην εξασφάλιση της ρευστότητας, οπότε δεν γνωρίζω πότε ο υπουργός Υγείας θα ασχοληθεί με την προώθηση των θεμάτων του φαρμάκου. Θέλω όμως να πιστεύω, όπως έχει και ο ίδιος δηλώσει, ότι καταλαβαίνει την ανάγκη για αύξηση του πλαφόν στο φάρμακο. Αυτό όμως θα το δούμε στην πράξη».
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. «Εκτός από πάροχοι φαρμάκου, είμαστε και επιχειρήσεις και συνεπώς θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να επενδύσουμε και για να προσφέρουμε στην ελληνική οικονομία. Σήμερα οι επενδύσεις κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμες ή και να μειωθούν, αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου. Ήδη εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τις μητρικές εταιρείες, την οποία προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.
Υπάρχει πρόθεση για επενδύσεις
«Πρόθεση για επενδύσεις υπάρχει από τις εταιρείες του κλάδου μας. Παρόλα αυτά η χώρα θα πρέπει να σέβεται την καινοτομία. Όταν για παράδειγμα είμαστε ενάντια στα καινοτόμα φάρμακα, δεν προσελκύουμε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Επιπλέον είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί εκ μέρους της Κυβέρνησης οικονομική σταθερότητα , ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και μια υποτυπώδη ρευστότητα» διευκρινίζει ο κ. Φρουζής, σημειώνοντας πως οι φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν κλινικές έρευνες.
Το ζήτημα των κλινικών ερευνών είχε τεθεί και από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο στόχος όμως του ενός δισ. ευρώ που ζητήθηκε από τις εταιρείες κρίνεται ουτοπικός. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα επενδύονται κάθε χρόνο μόλις 50- 60 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες. Το στόχο του ενός δισ. δεν μπορούμε να τον πλησιάσουμε ούτε σε ένα χρόνο, ούτε σε τέσσερα. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε κάθε χρονιά κατά 50% το ύψος των επενδύσεων για έρευνα, ποσοστό που είναι κατά τη γνώμη μου πολύ υψηλό μέσα στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον που βιώνουμε. Αλλά για να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος του 50% απαιτείται εξομάλυνση της οικονομικής κατάστασης, γρηγορότερη και πιο απλή απορρόφηση των κλινικών μελετών», τονίζει ο κ. Φρουζής.
Σε ό,τι αφορά τέλος τις δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή πως οι φαρμακευτικές παρουσίαζαν υπερκέρδη εν μέσω κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ απαντά: «Όταν η δαπάνη μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2009 μέχρι και πέρσι, μειώθηκε κατά 60%, από τα 5,5 δισ. ευρώ στα 2 δυο δισ., είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως οι επιχειρήσεις φαρμάκου διατηρούν και αυξάνουν τα κέρδη τους. Οι εταιρείες υπέστησαν τα ίδια ποσοστά μείωσης κατά μέσο όρο με τις δαπάνες φαρμάκου».