Χρειάζονται όραμα και ελπίδα οι ταλαντούχοι νέοι μας
Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Κεφάλαιο
Άρθρο του Προέδρου του ΣΦΕΕ, κου Κ. Φρουζή στην εφημερίδα «ΚΕΦΑΛΑΙΟ», 23/11/2013
Ως μια αδιάσειστη απόδειξη ότι η Ελλάδα αποτελεί μια πλούσια δεξαμενή προικισμένων ταλαντούχων ανθρώπων που αναζητούν το γόνιμο πεδίο για να κινηθούν και να αναπτύξουν το ταλέντο τους θα χαρακτήριζα τον πρόσφατο πρώτο διαγωνισμό Innovation Project του ΣΦΕΕ. Το επίπεδο και το μέγεθος των συμμετοχών που κατατέθηκαν πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο αυτό που σε μεγάλο βαθμό είχαμε ήδη ανιχνεύσει, δηλαδή ότι υπάρχουν ιδέες, όρεξη και πάνω απ όλα καινοτόμος σκέψη που μπορεί να μετατρέψει μια απλή πρόταση σε ανάπτυξη, σε κοινωνική και οικονομική ανάταση και να δώσει την «αγωγή» που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση.
Τη στιγμή λοιπόν που το Ελληνικό Δημόσιο αναθέτει σε ξένες εταιρείες πολυδάπανες έρευνες για να ανακαλύψει τις δεξαμενές υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει με ελάχιστο κόστος τις «εξορύξεις» πολύτιμου υλικού μέσα από τις δεξαμενές εμπνευσμένων μυαλών που υπάρχουν στη χώρα. Και πραγματικά η πορεία του διαγωνισμού μας εξέπληξε και ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Δεκάδες προτάσεις για την υγεία, από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, νέους επιχειρηματίες φοιτητές, γιατρούς και επαγγελματίες της υγείας ακόμη και από μαθητές, κατατέθηκαν στην επιτροπή του ΣΦΕΕ η οποία πλέον έχει το δύσκολο έργο της αξιολόγησης. Μια δυσκολία που μόνο ενθουσιασμό και αισιοδοξία προκαλεί καθώς τολμώ να πω ότι το επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό και το υλικό που έχουμε κινήθηκε ακριβώς εκεί που θέλαμε, στην υπέρβαση και την καινοτομία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των προτάσεων αφορούσε την κατηγορία της Βιοπληροφορικής (16%), των Τεχνολογιών, Μεθοδολογιών και Δεικτών (14%) και, την Αξιολόγηση και Αξιοποίηση νέων θεραπευτικών ουσιών (12%). Τομείς αιχμής στην έρευνα στο χώρο της Υγείας είχαν αξιοπρόσεκτη παρουσία, όπως Βιοτεχνολογία (6%), Βιοηλεκτρονικά συστήματα, υπολογιστική απεικόνιση και ρομποτικές διατάξεις (5%), Κυτταρικές θεραπείες (4%), Αναγεννητική Ιατρική (3%), αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό είναι κομμάτι των μελλοντικών εξελίξεων στο χώρο της υγείας. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται όλο αυτό το πρωτότυπο υλικό από το οποίο προκύπτει ότι πάρα πολλά πράγματα μπορούν να επιτευχθούν, αρκεί να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε στο μυαλό μας την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών. Και το λέω αυτό γιατί εμείς ένας συγκεκριμένου εύρους σε σχέση με το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία φορέας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε σημαντική «καινοτομία» και ισχυρή πρώτη ύλη με μια απλή κίνηση. Αν γίνει αναγωγή αυτής πρωτοβουλίας σε διευρυμένο επίπεδο υποβολής προτάσεων από την Κεντρική Διοίκηση της χώρας είναι σίγουρο πως το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλειώδες.
Προτείνουμε λοιπόν την Ελληνική Πολιτεία, να αποσύρει την προσοχή της από τα λογιστικά βιβλία και «παρασέρνοντας» την Τρόικα πλέον να στραφεί στην εξέταση δυναμικών προτάσεων για την ανάπτυξη. Να απεγκλωβιστεί από τα στεγανά που οριοθετούν τα εξαθλιωμένα κονδύλια για πολύτιμα κοινωνικά αγαθά όπως είναι η υγεία και το φάρμακο και να αναζητήσει τον τρόπο που αυτά θα αυξηθούν με στόχο την αξιοπρεπή περίθαλψη. Γιατί με τα 2 δισ ευρώ που προϋπολογίζονται για τη φαρμακευτική δαπάνη το 2014, περίθαλψη σχετικά πολιτισμένης κοινωνίας αμφιβάλλω αν θα έχουμε στην Ελλάδα.
Προτρέπουμε την ελληνική Πολιτεία να κοιτάξει πιο προσεκτικά τις κοιτίδες ανάπτυξης της Ελληνικής Κοινωνίας και εκεί σίγουρα θα ανακαλύψει της αξία του φαρμάκου και στην επενδυτική του διάσταση. Επιτρέποντας την καινοτομία μέσω της εισαγωγής των νέων θεραπειών θα δώσει κίνητρα για την επαναδραστηριοποίηση της πολύτιμης επιστημονικής μερίδας του πληθυσμού που θα λειτουργήσει απόλυτα υπέρ του έλληνα ασθενή αλλά και υπέρ της απασχόλησης και των επενδύσεων είτε ελληνικών είτε πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών.
Παράλληλα θα αναβαθμίσει και το ρόλο των επιστημόνων υγείας αντί να τους καταδικάζει στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, αφαιρώντας τους τη θεραπευτική επιλογή και άρα ευθύνη του ασθενή τους.
Θα μπορέσει τελικά να αποκαταστήσει μέσω λογικών δράσεων την αδικία που καλλιεργείται δημιουργώντας στερήσεις στο πληθυσμό, τονώνοντας την προσπάθεια για την αλλαγή του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου και δίνοντας όραμα και ελπίδα στα λαμπρά μυαλά της χώρας μας.