Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Χάρη στην κλινική έρευνα έχουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19. Παγκοσμίως διεξάγονται πάνω από 4.800 κλινικές μελέτες για την εξεύρεση κατάλληλης θεραπείας κατά της COVID-19, ενώ ερευνώνται πάνω από 1.000 υποψήφια φάρμακα, με 100 από αυτά να αποτελούν υποψήφια εμβόλια. Ο ΣΦΕΕ, έχοντας κατανοήσει πλήρως την προστιθέμενη αξία της Κλινικής Έρευνας, αγωνίζεται διαχρονικά, με τον πλέον δυναμικό τρόπο, για την ανάπτυξη της στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €36 δις με την Ελλάδα δυστυχώς να απορροφά περίπου €100 εκατομμύρια! Σε σύγκριση με την Ελλάδα, η Ουγγαρία προσελκύει 5 φορές περισσότερες, η Δανία 30 φορές περισσότερες και το Βέλγιο προσελκύει 70 φορές περισσότερες επενδύσεις σε φαρμακευτική Έρευνα & Ανάπτυξη.

Την τελευταία διετία έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία στην παροχή κινήτρων, όπως η δυνατότητα συμψηφισμού των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες με το clawback που καλείται να καταβάλει κάθε εταιρεία, καθώς και ο τριπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή υπερέκπτωσης για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτών είναι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κλινικών μελετών τα τελευταία χρόνια, από 134 κλινικές μελέτες το 2018, σε 154 το 2019 και σε 175 το 2020. Σίγουρα, όμως, οι δυνατότητες της Ελλάδος είναι πολύ περισσότερες.

Ο ΣΦΕΕ επιδιώκει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα να αναδειχθεί σε επενδυτικό «hub» έρευνας και ανάπτυξης για την κλινική έρευνα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Δελτίο Τύπου

 

Δήλωση Προέδρου ΣΦΕΕ, κου Ολύμπιου Παπαδημητρίου

Δήλωση Προέδρου ΕΟΦ, κου Δημήτριου Φιλίππου

Δήλωση Γενικού Διευθυντή ΣΦΕΕ, κου Μιχάλη Χειμώνα

Δήλωση Προέδρου Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, διευθυντή Α’ Προπ. Παθολογικής Κλινικής Νοσ. “Λαικό”, Καθ. Πέτρου Σφηκάκη

Δήλωση Διευθυντή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Καθ. Κωνσταντίνου Συρίγου

Δήλωση Προέδρου Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κας Κατερίνας Κουτσογιάννη

Δήλωση Προέδρου Συλλόγου “95”, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς, EUPATI Academy, κας Μαίρης Αδαμοπούλου

Δήλωση Προέδρου Συλλόγου Σκελετικής Υγείας, Πεταλούδα, κας Μέμης Τσεκούρα

Δήλωση Συνήγορου Ασθενών – Patient Advocate Ένωσης Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος και Φίλων, κου Σταύρου Τερζάκη

Δήλωση Προέδρου Ελληνικης Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και Μέλος ΔΣ του European Cancer Patient Coalition (ECPC), κας Καίτης Αποστολίδου

 

#Συνεχίζουμε μέχρι να υπάρχουν αρκετά εμβόλια COVID-19 για όλους

 

Κατεβάστε εδώ τα Twitter posts

Κατεβάστε εδώ τα LinkedIn – Facebook posts