Έρχεται νέα μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη

Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Αγγελιοφόρος Κυριακής

Άρθρο του Προέδρου ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνου Φρουζή
στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος

 

Παγιδευμένη στις μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα αποτιμώνται ως  μερικώς αποτελεσματικές σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ελληνική κοινωνία και πραγματική οικονομία βιώνει μία από τις ισχυρότερες μεταπολεμικές της κρίσεις. Η θυσία των κοινωνικών παροχών ως μηχανισμός για μείωση των δαπανών και μοχλό ισοσκελισμού του ελλείμματος της γενικής Κυβέρνησης, έχει φέρει σε οριακά σημεία μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, θίγοντας σημαντικά δικαιώματα, με βασικότερο αυτό της υγείας. Οι έλληνες πολίτες κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν ότι δεν έχουν  πλέον τις ίδιες δυνατότητες για πρόσβαση σε περίθαλψη και θεραπείες εξαιτίας και της κάθετης μείωσης της δημόσιας επένδυσης σε φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας  ως ΣΦΕΕ, εκπρόσωπος των εταιρειών που εξασφαλίζουν τα φάρμακα για τη χώρα, η Τρόικα προχωρά στο να επιβάλλει μια ακόμη κατακόρυφη μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 στα 2 δις. ευρώ. Το επίπεδο αυτό απέχει από το κατώτατο όριο που αντικειμενικά και όχι αυθαίρετα έχει τοποθετηθεί στα 2,25 δις. ευρώ και το οποίο θεωρείται το ελάχιστο που μπορεί να διατηρήσει μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη.

Η Τρόικα και η Κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το χώρο της υγείας με μεθόδους λογιστικούς, έτσι η Δημόσια Υγεία μπαίνει σε κίνδυνο. Αδυνατεί να αυξήσει τα έσοδα, να πατάξει την φοροδιαφυγή, γι αυτό δημιουργούνται και αποκλίσεις, τις οποίες καλούμαστε να καλύψουμε εμείς οι πολίτες μέσα από την Δημόσια Υγεία και Πρόνοια.

Η παροχή περίθαλψης όμως δεν είναι μόνο τιμοκατάλογοι. Η προσοχή δεν πρέπει να στρέφεται μόνο στην τιμή των γενοσήμων που τόσος λόγος γίνεται τελευταία, αλλά στο σωστό μίγμα θεραπειών, βασισμένο στις αρχές διεθνώς αναγνωρισμένων πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών που εφαρμόζονται ήδη επιτυχημένα.

Η φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις που θεωρούμε πως θα έχουν αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας εισακούστηκαν μεν παραμένουν όμως ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων. Είναι θετικό πάντως ότι  τελευταία, το κλίμα συζητήσεων με την πολιτεία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Να σημειώσω ακόμη ότι εμείς,  παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από λάθος πολιτικές, λανθασμένες τιμές, μακροχρόνια χρέη, θεραπείες εκτός λίστας κλπ, στηρίξαμε με σημαντικό κόστος και καταφέραμε να κρατήσουμε μέχρι τώρα το επίπεδο των προσφερόμενων θεραπειών στη χώρα.

Από κει και πέρα όμως απαιτείται και η Πολιτεία να ενσκύψει πάνω από τα προβλήματα των ελλήνων ασθενών, τα οποία είναι πολλά και κλιμακώνονται σταθερά. Το επίπεδο υγείας στη χώρα  μετά από 3 δεκαετίες συνεχούς βελτίωσης με αύξηση του προσδόκιμου, αρχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με προκλήσεις τις οποίες συναντάμε σε χώρες του μη ανεπτυγμένου κόσμου. Ήδη καταγράφουμε απώλειες στο προσδόκιμο και στην παιδική θνησιμότητα. Κι αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά νέα. Η φτωχοποίηση στη χώρα μας συνοδεύεται όλο και πιο πολύ από μια βόμβα νοσηρότητας.

Ο ΣΦΕΕ, οι φαρμακευτικές εταιρείες, πολυεθνικές και ελληνικές, προσπαθούμε όσο μπορούμε να δημιουργήσουμε «αναχώματα» στις αρνητικές εξελίξεις. Η πιο πρόσφατη δραστηριότητά μας είναι η Τράπεζα Φαρμάκων – Δίκτυο Συλλογής και Δωρεάν Διανομής Φαρμάκων, μια πρωτοβουλία που διευρύνει τη συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του ΙΣΑ για τη στήριξη με φαρμακευτικό υλικό των απόρων και ανασφάλιστων.

Όμως κι αυτή η πρωτοβουλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Κράτος και τον σημαντικό του ρόλο στην υγεία των πολιτών. Απαιτούνται εδώ και τώρα τομές ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και αγώνας για ενίσχυση των πόρων για φάρμακα.