11. ΕΣΥ - ΠΕΔΥ - ΔΥΠΕ

11. ΕΣΥ - ΠΕΔΥ - ΔΥΠΕ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η διευκρινιστική Κ.Υ.Α. για την άσκηση του ιδιωτικού έργου των γιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Με την Κ.Υ.Α. καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου εκτός του νομίμου ωραρίου του ΕΣΥ για την εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α΄37), ως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 5102/2024 (Α΄55).

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ:

Νοσοκομειακούς γιατρούς (ειδικούς και ειδικευόμενους) και οδοντιάτρους του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε Γενικά́ Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας του Ε.Σ.Υ., καθώς και στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Εξαιρούνται: οι προσωπικοί ιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ., δηλαδή οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό.

Α. ΕΡΓΟ:

  1. Η διατήρηση ιδιωτικού ιατρείου.
  2. Ιατρικές υπηρεσίες.
  3. Ως ιατρικές υπηρεσίες νοούνται: και οι υπηρεσίες συμβούλου, εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου (advisory boards) και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των ΕΥ, οργάνωσης διαλέξεων και εκπαιδευτικών διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων.

Αποκλείεται η σχέση μισθωτής εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν αποκλείεται η σύμβαση έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών με ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων ή ιδιωτική επιχείρηση υπηρεσιών υγείας (βλ. άρθρο 4 παρ. 2).

Τέλος, οι ιατροί που θα ασκήσουν ιδιωτικό έργο υπό τις ως άνω προϋποθέσεις αναλαμβάνοντας τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης.

 

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ (άρθρο 2):

Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γιατρών για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου θα υποβάλλονται στον διοικητή ή τον πρόεδρο του νοσοκομείου ή τον διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του δεύτερου 15νθήμερου του Δεκεμβρίου και του Μαΐου. Στις αιτήσεις προσδιορίζεται το είδος ή τα είδη της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, που αιτών πρόκειται να ασκήσει.

Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Γ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ (άρθρο 3):

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για να χορηγηθεί άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου θα πρέπει να τηρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  1. Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδας Υγείας, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
  2. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας του νοσοκομείου καθώς και της ομαλής κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
  3. Η μη διατάραξη, διαφοροποίηση ή παραβίαση του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων, κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής/ή του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα το σύνολό των πράξεων του τμήματος.
  4. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών και οποιασδήποτε άλλης μορφής άδειας πλην της κανονικής.
  5. Να μην τελεί ο αιτών υπό καθεστώς αργίας ή αναστολής άσκησης καθηκόντων.
  6. Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου στα ποσοστά που καταγράφονται κατά το εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αιτήσεως, με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
  7. Ο αιτών να μη συνεργάζεται με τις προμηθεύτριες εταιρείες των δημόσιων νοσοκομείων ή με άλλες διασυνδεόμενες με αυτά Μονάδες.

Δ. ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ (άρθρο 6):

Ο διοικητής του Νοσοκομείου ή της ΥΠΕ έχει το δικαίωμα να διενεργεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους με την τήρηση των προϋποθέσεων.

Η παράβαση από ιατρό του Ε.Σ.Υ. των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα που συνεπάγεται:

  1. Την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησής του στον ιδιωτικό τομέα,
  2. Την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου,
  3. Την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών,
  4. Την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών:

σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη, στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

*Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην περίπτωση μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια ανακαλείται για το σύνολο των ιατρών του τμήματος, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου, ενώ δεν αποκλείει από την υποβολή αίτησης εκείνους τους ιατρούς που δεν υπέβαλαν αίτηση κατά το εξάμηνο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο