Οι ασθενέστερες τάξεις χρειάζονται περισσότερα και άμεσα

Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μ. Φρουζή, Προέδρου ΣΦΕΕ Βραδυνή της Κυριακής

 

Άρθρο του Προέδρου του ΣΦΕΕ, κου Κ. Φρουζή στη «Βραδυνή της Κυριακής» (30/3)

Πριν από μερικές μέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δύσκολη ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τρόικα, τονίζοντας με σχετικό ενθουσιασμό ότι ένα μέρος από το με κόπο αναγνωρισμένο πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ που «παρήγαγαν» τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους οικονομικά ασθενέστερους. Η όλη επίπονη και μακράς διάρκειας διαδικασία , σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, το κλίμα της ύφεσης αντιστρέφεται και το κυριότερο ότι δεν θα χρειαστούν άλλα νέα μέτρα.

Αλήθεια θυμόμαστε με ποιο τρόπο επιτεύχθηκε αυτό το πλεόνασμα, από το οποίο μόλις τα 500 εκατ. ευρώ οι Τροϊκανοί  μας αφήνουν να επιστρέψουμε στους οικονομικά ασθενέστερους; Αναρωτήθηκε κανείς αν η Πολιτεία όταν αναφέρεται στους οικονομικά ασθενείς και στην «οικονομική υγεία» των ελλήνων πολιτών, έχει αναλογιστεί πόσα έχει στερήσει από την υγεία των συμπολιτών μας για να καταλήξει στο «θαύμα» του πλεονάσματος; Γνωρίζουμε όλοι μας ότι το πλεόνασμα στην πραγματικότητα  δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα μιας στραγγαλιστικής πολιτικής που εφαρμόστηκε και στο χώρο της υγείας μέσω της οποίας απέσπασε από τους ίδιους τους ασθενείς  αυτό το κονδύλι;

Πραγματικά, αθροίζοντας τα κάθετα σε μεγάλο βαθμό και μονομερή μέτρα εξοικονόμησης δαπανών στο χώρο της Υγείας και ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα Νοσοκομεία, διαπιστώνει κανείς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει συνδεθεί με μιζέρια, εξαθλίωση της ζωής μας και την έλλειψη οράματος .

Θέλω να επαναλάβω τα εξής: Το διάστημα 2009-2013 η δημόσια δαπάνη για φάρμακα από 5,5 δισ. ευρώ συμπιέστηκε στα 2,37 δισ. ευρώ ήτοι πάνω από 3 δις ευρώ λιγότερα για τη φαρμακευτική περίθαλψη. Αν προστεθεί και περίπου 1 και πλέον δισ. ευρώ από τις απλήρωτες οφειλές λόγω PSI συν το 1,1 και πλέον δισ. ευρώ των μη εξοφλημένων -νέων και φυσικά “ψαλιδισμένων” λόγω reabte και clawback- οφειλών τότε η εξοικονόμηση από το φάρμακο φτάνει 5,5 δισ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή μέσω αποφάσεων για τη λίστα, τις νέες τιμές, τη μη ένταξη νέων φαρμάκων αλλά και την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, το Δημόσιο κόβει επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από το σύστημα υγείας, όταν την ίδια στιγμή οι έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να προχωρούν σε δραματικές περικοπές και σε τροποποιήσεις της θεραπείας τους προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Έρευνα της ΕΣΔΥ καταδεικνύει πως 1 στους 10 Έλληνες δεν μπορεί να αγοράζει φάρμακα και αναβάλει τη θεραπεία του ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό που μειώνει άλλες δαπάνες όπως για ήδη διατροφής προκειμένου να αγοράσει φάρμακα.

Σε αυτές τις ομάδες η Κυβέρνησης αναμένεται να διανέμει μισό δισ ευρώ από το πλεόνασμα για να απαλύνει τις αδικίες που έγιναν. Με αυτή τη λογική όμως η Πολιτεία δεν κάνει κοινωνική πολιτική. Με την επιστροφή ενός μικρού μέρους των όσων στέρησε με τις μνημονιακά καθοδηγούμενες αποφάσεις, απλά προχωρά σε συγκυριακού χαρακτήρα διευκολύνσεις οι οποίες όπως και να το κάνουμε συνάδουν και με το προεκλογικό κλίμα.

Εκείνο που αναζητά ο κλάδος είναι η διαμόρφωση πολιτικών που να εγγυώνται τη μη επανάληψη αρνητικών φαινομένων. Η Κυβέρνηση με πολύ χαρά διανέμει όπως λέει 500 εκατ. ευρώ και ορθά πράττει, όμως χρειάζεται να διορθώσει τη μείωση της δαπάνης σε επίπεδα  ψηλότερα των 2 δισ. ευρώ για το 2014. Δείχνεις ίσως δειλία να διαθέσει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για μια αξιοπρεπή φαρμακευτική περίθαλψη;

Δυστυχώς έτσι δεν κάνουμε κοινωνική πολιτική και δεν τίθενται οι βάσεις για μια κοινωνία με θεμελιωμένο το δικαίωμα της περίθαλψης. Οι ασθενέστερες τάξεις χρειάζονται περισσότερα και πιο γρήγορα. Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη είναι πρωτεύουσας σημασίας πλέον.