Νέα

Νέα

Σε οριακό σημείο το Σύστημα Υγείας

Συνέντευξη του κου Κωνσταντίνου Παναγούλια, Αναπλ. Προέδρου ΣΦΕΕ στη Free Sunday, 23-24 Απριλίου 2016

 

  1. Απειλείται το δικαίωμα στην υγεία με τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση; Ποιοι κίνδυνοι διαφαίνονται στον ορίζοντα και τι προτείνει ο ΣΦΕΕ για την αποσόβησή τους;

Όλοι γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε οριακό σημείο διακυβεύοντας-αν δεν γίνουν άμεσες διορθωτικές κινήσεις-και τη βιωσιμότητά του και το δικαίωμα των Ελλήνων ασθενών στην απρόσκοπτη και χωρίς εκπτώσεις πρόσβαση τους σε απαιτούμενες θεραπείες.

Χωρίς να παραγνωρίζονται οι δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι η σημερινή φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται στο 50% του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ότι είναι φαρμακευτικές εταιρίες που χρηματοδοτούν περισσότερο από 1/3 αυτής της δαπάνης για να καλυφθούν οι ανάγκες των Ελλήνων.

Και όλα αυτά από έναν κλάδο ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί με ανείσπρακτες οφειλές από το κράτος που ξεπερνούν το 1,2 δις ευρώ μόνο για το 2015, σε συνθήκες μειωμένης ρευστότητας, περιορισμών κεφαλαίων (capital controls) και παρατεταμένης ύφεσης. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και ο αυξημένος αριθμός των ανασφάλιστων, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το σύστημα λειτουργεί πέραν των ορίων του και οι κίνδυνοι για τους ασθενείς είναι μπροστά μας.

Θέση μας είναι ότι πρέπει να εξορθολογιστούν πέραν της φαρμακευτικής δαπάνης και άλλα κέντρα κόστους του συστήματος υγείας που έχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων και το επιβαρύνουν υπέρμετρα. Επιπλέον, σε ό,τι μας αφορά, έχουμε προτείνει να εφαρμοστεί άμεσα το πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών ανά ειδικότητα, να οργανωθούν και να εφαρμοστούν υποχρεωτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης και μητρώα ασθενών και φυσικά να εφαρμοστεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξευρεθούν επιπλέον κονδύλια για την επιβεβλημένη κάλυψη του κόστους των ανασφάλιστων και να εξαιρεθεί από τη φαρμακευτική δαπάνη το κόστος των εμβολίων αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για δαπάνη πρόληψης. Με αυτούς τους τρόπους μπορούν να διασφαλιστούν στην πράξη τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών.

 

  1. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί ένα σύστημα τιμολόγησης του φαρμάκου που να μη δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και να μην προκαλεί αύξηση της συμμετοχής στις τσέπες των ασθενών και μάλιστα σε εποχές που η συμμετοχή καθίσταται δυσβάστακτη;

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε η στρεβλή δομή της θετικής λίστας φαρμάκων προκαλεί επιβάρυνση της συμμετοχής των ασθενών. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποσκοπούν στη δημιουργία ενός νέου πιο απλού και δίκαιου συστήματος αποζημίωσης. Η συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης από τον ΕΟΠΥΥ περιμένουμε να οδηγήσει άμεσα στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, εκκινώντας από τις καινοτόμες και ακριβές θεραπείες. Ενώ ταυτόχρονα η Πολιτεία θα πρέπει να ρυθμίσει δίκαια τα θέματα εκπτώσεων και υποχρεωτικών επιστροφών και βεβαίως να αρχίσει να αποπληρώνει με σταθερό τρόπο τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Οι φαρμακευτικές εταιρίες παρά τις αντίξοες συνθήκες και με πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού τους ρόλου έχουν στηρίξει έμπρακτα και αδιατάρακτα και τους Έλληνες ασθενείς και το έργο της Πολιτείας. Το μόνο που ζητούν είναι ένα σχετικά σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για να συνεχίζουν να επιχειρούν και να υλοποιούν το έργο τους. Λύσεις υπάρχουν.

 

  1. Η γραφειοκρατία μαζί με τις στρεβλώσεις καθιστούν την υγεία τον μεγάλο ασθενή και πλήττουν θανάσιμα και την επιχειρηματικότητα σε εποχές που η χώρα ασφυκτιά. Πως μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο προσελκύοντας επενδύσεις ώστε να ζεστάνουμε τις μηχανές της οικονομίας;

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι ο φαρμακευτικός κλάδος στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία δυναμικότητας και διεθνούς αναγνώρισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων του. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη της χώρας μας. Και ενώ οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι τεράστιες τόσο για την παραγωγή εθνικού πλούτου όσο και για την αξιοποίηση των νέων επιστημόνων που αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό, η Πολιτεία συντηρεί ένα απολύτως εχθρικό περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία.

Γραφειοκρατία, συνεχώς μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, έλλειψη κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και της έρευνας περιγράφουν το σημερινό πλαίσιο. Ο ΣΦΕΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και αναμένουμε από την Κυβέρνηση την υιοθέτησή τους. Σκεφθείτε μόνο ότι η επένδυση στον τομέα των κλινικών ερευνών αγγίζει μόλις τα 80 εκατ. ευρώ ετησίως στη χώρα μας, όταν στο Βέλγιο το 2014 είχαν φτάσει στο 2,5 δις ευρώ.

 

  1. Θα ήθελα αν γίνεται και ένα σχόλιο για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, που ειδικά στο φάρμακο θέτει το απίστευτο όριο των 200 ευρώ μηνιαίο εισόδημα για την πλήρη αποζημίωση;

Η ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων στη σημερινή τόσο δύσκολη συγκυρία αποτελεί πάγια θέση του κλάδου μας και υποχρέωση κάθε ευνομούμενης Πολιτείας προς τους Πολίτες της δίχως εξαιρέσεις.

Η πραγματική διασφάλιση αυτού του δικαιώματος προϋποθέτει ότι το κράτος θα προσδιορίσει το ύψος των αναγκών, θα εξοικονομήσει τα απαιτούμενα κονδύλια και θα θεσπίσει το μηχανισμό ελέγχου για τη διάθεσή τους, για να μην μένει διακήρυξη κενού περιεχομένου. Περιμένουμε συνεπώς από το αρμόδιο Υπουργείο την απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα και εμείς ασφαλώς θα στηρίξουμε την προσπάθειά τους.

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο