Νέα

Νέα

Με ασφάλεια στην Υγεία

Άρθρο του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Προέδρου ΣΦΕΕ στο Ασφαλιστικό Marketing, Νοέμβριος 2015

 

Η ανασφάλεια των τελευταίων ετών αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό την κοινωνία και δημιούργησε αμφιβολία ακόμη και για όσα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα. Οι παροχές Υγείας και η προσβασιμότητα όλων σε φάρμακα και θεραπείες διατηρήθηκαν συχνά στην «κόψη του ξυραφιού». Ο φαρμακευτικός Κλάδος στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας και παρά τις ασύμμετρες πιέσεις από τη μείωση της δαπάνης, τις απλήρωτες οφειλές του Δημοσίου και την παράλληλη αύξηση όλων των εισφορών, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μην μετατραπεί ο φόβος για εκτεταμένες ελλείψεις σε γενικευμένη πραγματικότητα για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ανασφάλεια η οποία, παρά την αποκατάσταση μιας κάποιας σταθερότητας, δεν παύει να υπάρχει, καθώς αντικειμενικά ο προϋπολογισμός για το φάρμακο δεν επαρκεί για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού.

Με αυτά τα δεδομένα και παρά τις δυσμενείς συνθήκες ήρθε η ώρα όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε το επόμενο βήμα, συνδράμοντας την Πολιτεία για τη δημιουργία ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Υγεία. Ένα Σχέδιο το οποίο θα αποτελέσει εγγύηση ότι δεν θα ξαναμπεί στην «εντατική», δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας, ασφάλειας και προγραμματισμού, για την αντιμετώπιση κάθε επικίνδυνης «ασθένειας» στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το μείζον ζήτημα της ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες. Χρέη τα οποία πλησιάζουν πλέον τα 1.3 δισ. ευρώ και δημιουργούν αλυσίδα δυσλειτουργιών αλλά και επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά με αυτονόητους κινδύνους για την ασφάλεια της έγκαιρης ανατροφοδότησης σε φάρμακα και θεραπείες. Η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος  τακτικών αποπληρωμών των εκκρεμών αυτών χρεών είναι πλέον επιτακτική για την υγιή και ομαλή λειτουργία των εταιριών, παράμετρο κρίσιμη τόσο για τη βιωσιμότητα του συστήματος, όσο και για την υπεράσπιση των δυνατοτήτων παραγωγής του κλάδου και την επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Παράλληλα, η δέσμευση του Κλάδου να υπηρετήσει πρωτίστως τα δικαιώματα των ασθενών παραμένει απόλυτη, είναι πλέον η στιγμή να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην χρειάζονται αυτές οι διαβεβαιώσεις, ούτε τα τεστ «αντοχής» των επαγγελματιών της Υγείας. Προϋποθέσεις για ένα ασφαλές οικονομικά, δίκαιο κοινωνικά και σύγχρονο στις παροχές του, σύστημα Υγείας το οποίο θα έχει τους «υγιείς» αυτοματισμούς του και θα λειτουργεί ως σύμμαχος του κάθε πολίτη όταν το χρειάζεται και όχι ως ένας ακόμη λόγος ανησυχίας. Μετά από όλη αυτή την περιπέτεια… Υγείας που πέρασε η χώρα είναι απαραίτητο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει. Να αναρρώσει το συντομότερο δυνατόν και να χτίσει σε υγιής και σταθερές βάσεις με στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, πρώτα και πάνω απ΄όλα για τους πολίτες και την κοινωνία. Ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο