Νέα

Νέα

Η πρόταση για τη δημιουργία “Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας” στην Ελλάδα

Βασικά σημεία ομιλίας και παρουσίαση του κου Πασχάλη Αποστολίδη, Γενικού Γραμματέα ΣΦΕΕ από το βήμα του online συνεδρίου «Δημόσια Υγεία και Πολιτική Οικονομία της Πανδημίας COVID-19», 7-10 Δεκεμβρίου 2020

 

«Για την ανάγκη δημιουργίας «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στην Ελλάδα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας. Στόχος είναι να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις εισόδου των νέων φαρμάκων στην αγορά και να επιτυγχάνεται παράλληλα η ομαλή ενσωμάτωση της καινοτομίας στον κλειστό προϋπολογισμό.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) την περίοδο 2015 έως 2018 από τα συνολικά 172 φάρμακα που έλαβαν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, μόλις τα 69 αποζημιώθηκαν στη χώρα μας γεγονός που βρίσκει την Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣΦΕΕ ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, όπου – μεταξύ άλλων – προτείνεται η δημιουργία «Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας» στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Σκωτία και η Ουαλία.

Τα οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις, ξεκινώντας από την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών στην φαρμακευτική καινοτομία, την αποφυγή επιπλέον επιβάρυνσης με clawback όσον φαρμάκων ήδη αποζημιώνονται στη χώρα μας λόγω της εισόδου νέων καινοτόμων φαρμάκων, την τεκμηριωμένη ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης και φυσικά την απελευθέρωση δυνάμεων από την πλευρά της Πολιτείας ώστε να ολοκληρωθούν άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις αναφορικά με τα μητρώα ασθενών, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων.

Τέλος, ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι η δημιουργία Ταμείου Φαρμακευτικής Καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού θα συμβάλει αφενός στην ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, αφού δεν νοείται αποτελεσματικό σύστημα υγείας χωρίς πρόσβαση στην φαρμακευτική καινοτομία, αφετέρου στην αναπτυξιακή προσπάθεια που ήδη κάνει η Κυβέρνηση να προσελκύσει συνταξιούχους από το εξωτερικό για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα, η επιλογή τους να αγοράσουν μόνιμη ή δευτερεύουσα κατοικία στη χώρα μας και να εγκατασταθούν σε αυτή κρίνεται κυρίως από το αν θα έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στα φάρμακα με αυτό που έχουν στην πατρίδα τους.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο