Νέα

Νέα

Ημερίδα ΣΦΕΕ-EFPIA με Ενώσεις Ασθενών

 

Δελτίο Τύπου

2η Ημερίδα ΣΦΕΕ- EFPIA με Ενώσεις Ασθενών:

Συνεργασία των δύο μερών με διαφάνεια και εμπιστοσύνη για την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων και τη χάραξη νέας πολιτικής στην υγεία

 

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2020: Στο πλαίσιο της κλειστής διαδραστικής ημερίδας, που συνδιοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, τόσο οι εκπρόσωποι των ενώσεων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας τόνισαν ότι κρίνεται απαραίτητη η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, η δημιουργία διαύλων αμφίδρομης επικοινωνίας και η ενίσχυση της συνεργασίας τους. Η ημερίδα, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 60 εκπρόσωποι ενώσεων ασθενών και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, περιλάμβανε ομιλίες, καθώς και εργαστήρια για την χαρτογράφηση των εμποδίων και την εύρεση πιθανών λύσεων για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία των δύο πλευρών με διαφάνεια και εμπιστοσύνη.

Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου σημείωσε πως «Τα φάρμακα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην υγεία των ασθενών, στην κοινωνία, στην οικονομία και στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Η έρευνα και η ανάπτυξη για καινοτόμα φάρμακα αναμένεται να φέρει την επόμενη 10ετία πολλά υποσχόμενες θεραπείες με επαναστατικούς μηχανισμούς δράσης σε σημαντικά ανεκπλήρωτες θεραπευτικές ανάγκες. Πρόκειται για νέες σωτήριες θεραπείες (φάρμακα ορφανά, ογκολογικά, αιματολογικά, νευρολογικά κοκ) για σπάνιες παθήσεις και σοβαρά χρόνια νοσήματα που αναμένεται να έχουν σημαντικό όφελος στους ασθενείς, αλλά και στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, τα συστήματα υγείας σε όλη την Ευρώπη, και ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα, θα πρέπει να προετοιμαστούν και να μεταρρυθμιστούν κατάλληλα, ώστε να επωφεληθούν από αυτήν την καινοτομία που έρχεται και να εξασφαλίσουν την γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Απαιτείται λοιπόν η χάραξη μιας νέας πολιτικής στην υγεία, από την οποία οι ασθενείς είναι οι εταίροι που δεν μπορούν να απουσιάζουν.»

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της EFPIA, Andy Powrie – Smith στην τοποθέτησή του σημείωσε «Οι Ενώσεις Ασθενών αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς εταίρους για τη βιομηχανία του φαρμάκου. Ασθενείς και φαρμακοβιομηχανία πρέπει να βρίσκονται σε μακροχρόνια αγαστή συνεργασία, με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη, με ξεκάθαρο σκοπό, με απόλυτη ανεξαρτησία των ασθενών κατά τη λήψη αποφάσεων και πολιτικών, με αμοιβαίο σεβασμό και φυσικά χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση στη σχέση ιατρού – ασθενή, ώστε να προάγεται η ανάπτυξη νέων φαρμάκων, να βελτιστοποιούνται οι θεραπευτικές εκβάσεις και να μεγιστοποιείται το όφελος για τους ασθενείς.»

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας του ΣΦΕΕ, Μαρία Λεοντάρη, τόνισε τη σπουδαιότητα της αμοιβαίας επικοινωνίας και συνεργασίας της φαρμακοβιομηχανίας με τις ενώσεις ασθενών, ενώ συντόνισε και τα διαδραστικά εργαστήρια. Τόσο οι εκπρόσωποι των ενώσεων ασθενών όσο και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δεσμεύθηκαν η συνάντηση αυτή να είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων και η απαρχή μιας αγαστής συνεργασίας, ενώ έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Ελληνικού Patient Think Tank.

– Τέλος -

Μετάβαση στο περιεχόμενο